Legendárna tenistka Serena Williamsová má v kampuse Nike svoju budovu s plochou 140 tenisových kurtov

Legendárna tenistka Serena Williamsová má v kampuse Nike svoju budovu s plochou 140 tenisových kurtov

Kým sa iné celebrity chvália svojimi vilami, Serena Williamsová (40) dosiahla po rekordoch v športovom svete aj prvenstvo v tom architektonickom. Športový gigant Nike otvoril vo svojej centrále v Beavertone v USA najväčšiu administratívnu budovu s jej menom a tiež s jej dizajnovou pečaťou.

Zdroj: Ricardo Nagaoka/ Nike

Z dievčaťa z mestečka Compton, ktoré trénoval jej otec, sa stal jeden z najväčších športovcov všetkých čias, Serena Williamsová prekonala viac rekordov, ako ktorýkoľvek z jej súčasníkov. Má na konte 73 kariérnych titulov a 23 grandslamových titulov a neuveriteľný 15-ročný rozdiel medzi jej prvým titulom na US Open v roku 1999 a jej posledným v roku 2014. Odteraz sa však s jej menom bude spájať aj  architektonické superlatívum. Koncom apríla totiž spoločnosť Nike otvorila budovu „Serena Williams“ vo svojej centrále Nike World Headquarters (NWH) v Beavertone v Oregone, USA. Pri návrhu svojej najnovšej budovy, ktorá má slúžiť dizajnérom športových produktov, sa Nike obrátila na architektonickú firmu Skylab so sídlom v Portlande. Ich požiadavkami bolo zabezpečiť komfortné prostredie pre zamestnancov a čo najvyšší environmentálny štandard.

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

S rozlohou 93 000 m2 a približne 140 tenisových kurtov je Serenina nová budova najväčšou v NWH. Tri krídla sú prepojené 10-poschodovou vežou s výškou 54 metrov, vďaka čomu je zároveň najvyššou v areáli. So zameraním na ochranu vody, efektívne stavebné systémy, udržateľné materiály a sanáciu neďalekých mokradí je budova Serena Williams navrhnutá tak, aby získala najvyšší stupeň certifikácie trvalo udržateľného systému LEED Platinum. Ale, ako hovorí riaditeľka Skylab Susan Barnes, „hľadali spôsoby, ako dosiahnuť aj Platinum plus“.

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Nové centrum dizajnu Nike spája architektúru a dizajn inšpirovaný Sereniným vycibreným vkusom, o ktorom slávna tenistka presvedčila už pri navrhovaní svojho domu. V novej budove je cítiť jej vplyv na každom kroku, od jemných náznakov, jej obľúbenej fialovej farby, obľúbených ruží, až po odvážnu grafiku a umelecké diela. „Serenu sme zapojili hneď na začiatku, aby nebola len menom budovy, ale aby sme skutočne mohli participovať,“ hovorí John Hoke, hlavný dizajnér Nike, „Je to pocta Serene Williamsovej." Veľké priestory a kaviarne sú stvárnené na tenisovú tému. Dvojposchodové divadlo Olympia dostalo meno po Williamsovej dcére. Vo vnútri hlavného foyer je 23 sklenených stĺpov, z ktorých každý obsahuje Serenine pamätné predmety, ktoré predstavujú jej 23 víťazných  Grand Slamov.

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Každé poschodie, v ktorom sú umiestnené tímy dizajnérov Nike Consumer Creation, rieši iné úlohy, spotrebiteľské skúsenosti, dámske, pánske, detské a reklamné predmety. Hlavným bodom dizajnu Nike je štvrté poschodie, kde môže sedieť všetkých 1 000 dizajnérov Nike so sídlom v regióne. Nové centrum umožní vykonávať dizajn plne integrovaným spôsobom. Zatiaľ čo dizajnérske tímy predtým sídlili v rôznych budovách rozdelených podľa športu alebo trhov, budova Sereny Williams spája tieto tímy do jedného súdržného prostredia. „Teraz môžu dizajnérske tímy v Nike zvážiť produkt od jeho počiatočného náčrtu cez vývoj produktu až po spôsob, akým sa predáva v obchode, a to všetko v jednej budove,“ hovorí Jeff Kovel, hlavný riaditeľ dizajnu v Skylab pre Architectural Digest.

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Jeff Kovel hovorí, že navrhovanie budovy bolo ako navrhovanie mesta. So štyrmi reštauráciami – každá je tematicky zameraná na jeden zo štyroch veľkých tenisových turnajov – stolmi pre 2 500 ľudí, priestormi na eventy vrátane dvojposchodovej tanečnej sály s 360-stupňovým výhľadom a konektivitou. V budove sa nachádza 150 konferenčnými miestností, 23 kuchynských kútikov a pracovné miestnosti na umiestnenie projektov na steny alebo malé oddelené priestory mimo chodieb. Cieľom bolo navrhnúť čo najviac flexibilných priestorov pre spoluprácu.

 „Celá budova vám vyráža dych,“ hovorí Serena Williamsová, „Každý prvok je príležitosťou inšpirovať sa. Dúfam, že táto budova povzbudí ľudí, aby zo seba vydali to najlepšie a snívali o niečom väčšom, než si mysleli, že je možné.“

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Okrem pôsobivej architektúry bolo cieľom budovy aj napraviť ekológiu jej lokality a okolitého kampusu. Bola postavená na mieste, kde bolo predtým asfaltové parkovisko nepriepustné pre vodu. Skylab navrhol zelené strechy a záchytný systém na minimalizáciu odtoku dažďovej vody. Jeden z okrajov lokality bol ohraničený obslužnou komunikáciou, rušnou cestou s  nákladnými autami. Za cestou bol úsek mokradí. Skylab obslužnú cestu zakopal, vytvoril podzemnú chodbu a prepojil budovu s prírodou. Fotovoltika na strechách hlavných krídel poskytuje energiu pre budovu, ale spĺňa aj estetický cieľ. „Pretože sa z veže môžete pozerať dole na strechy krídel, solárne panely fungujú ako piata fasáda, ktorá ukrýva strešné mechanické systémy,“ vysvetľuje Kovel.

Zdroj: Nike/ Jeremy Bittermann

Táto budova pokračuje v expanzii značky do budúcnosti. Nike je uprostred série pôsobivých architektonických snáh, vrátane nového inovačného centra LeBrona Jamesa navrhnutého Olsonom Kundigom, najmodernejšieho športového výskumného laboratória.

Zdroj: architecturaldigest.com, forbes.com, sportskeeda.com

Zdroj foto: Ricardo Nagaoka/ Nike, Nike/ Jeremy Bittermann

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon