Priehľadné drevo môže nahradiť okenné výplne zo skla

Priehľadné drevo môže nahradiť okenné výplne zo skla

Tradičné sklenené okenné výplne majú vážnu konkurenciu. Ich dominantné postavenie pri výrobe okien môže ohroziť drevo. Prírodný materiál už nemusí byť využiteľný len pri výrobe rámov. Americkí vedci našli vhodný spôsob, ako ho do okien zakomponovať v podobe výplní nahrádzajúcich sklo.

Priehľadná okenná výplň z dreva

O nahradenie sklenených výplní drevenými sa vedci snažia už pár rokov. Praktické nápady, ako to zrealizovať v praxi, priniesli viaceré inštitúty a vedecké tímy z vybraných svetových univerzít. Nedávno sa k nim zaradili výskumníci z Forest Products Laboratory a z univerzít v Colorade a Marylande. Ich úsilie viedlo k vývoju priehľadného dreveného materiálu, ktorý sa dá využiť ako okenná výplň. Tá je síce vyrobená z iného materiálu, no jej priehľadnosť sa od bežného skla líši minimálne. Voľným okom rozdiely vôbec nie sú viditeľné.Zdroj: fs.usda.gov

Premena dreva na okenné výplne:

- vedci považujú za najvhodnejší materiál drevo z balzy

- na výrobu výplní sa môžu použiť aj ďalšie druhy dreva

- drevo sa pri izbovej teplote ošetrí oxidačným kúpeľom

- oxidačný kúpeľ materiál vybieli a urobí ho priehľadným

- následne sa napustí polyvinylalkoholovým prostriedkom

- polyvinylalkohol (PVA) zabezpečí odľahčenie materiálu

- zároveň pomôže premeniť drevo na ešte viac priehľadné

- výplň nebude úplne priesvitná, povrch ostane trochu zahmlený

Bezpečná a ekologická alternatíva

Vynález z dielne Forest Products Laboratory ihneď vzbudil pozornosť mnohých výrobcov okien. Podľa amerických vedcov má ísť o revolučný vynález, ktorý ponúka niekoľko plusov. Drevené výplne majú byť v porovnaní s bežným sklom trvácnejšie a bezpečnejšie. Špeciálne upravené drevo sa pri nárazoch nerozbije, ale ohne, prípadne roztriešti na malé kusy, čo je pre ľudí pohybujúcich sa v blízkosti okna bezpečnejšie. Bezpečnejšie je aj pre životné prostredie. Pri výrobe výplní sa používa obnoviteľný materiál, ktorého spracovanie vedie v porovnaní so spracovaním skla k výrazne nižšej produkcii uhlíkových emisií.  Zdroj: phys.org

Okenným výplniam z dreva sa rysuje sľubná budúcnosť aj vďaka ich úspornosti. Ich tepelná účinnosť má byť až päťnásobne vyššia ako v prípade výplní zo skla. Rozdiel v nákladoch na energie by montážou takýchto okien pocítili najmä majitelia kancelárskych či iných veľkých komerčných objektov.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Univesity of Maryland – umd.edu

Zdroj foto: intelligentliving.co, fs.usda.gov, phys.org

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon