Premena historického ostravského bitúnku na galériu moderného umenia

Premena historického ostravského bitúnku na galériu moderného umenia

Dlhé roky slúžil ako sídlo jedného z najväčších bitúnkov v susednom Česku, neskôr ostal opustený a začal chátrať. Napriek tomu sa cennej historickej pamiatke podarilo prežiť. Areál bývalého bitúnku v Ostrave prešiel konverziou a po 2 rokoch prác sa premenil na galériu moderného umenia.

Objekt si zachoval svoj historický ráz

Chátrajúci ostravský bitúnok dostal druhú šancu aj vďaka štatútu kultúrnej pamiatky. Ten má za následok, že architekti z poľského ateliéru KWK Promes pristúpili ku konverzii komplexu z 19. storočia s ohľadom na zachovanie jeho historického charakteru. Zrenovované priestory tak neprišli o pôvodný vzhľad. Ten bol citlivo upravený a obohatený modernými stavebnými prvkami, ktoré čiastočne imitujú tie pôvodné. Príkladom sú tehly a murivo, ktorých povrch sa podobá na tehly a murivo použité pri výstavbe bitúnku.  Zdroj: Lukáš Kaboň

Galéria ponúkne až 5 výstavných sál

Zakomponovanie viacerých moderných prvkov do návrhu bolo potrebné kvôli vytvoreniu čo najväčšieho komfortu v jednotlivých priestoroch novovznikajúcej galérie. PLATO Ostrava, ako je pomenovaná galéria prezentujúca moderné umenie, umožní návštevníkom vstúpiť až do 5 výstavných sál. Každá sála sídli v jednom objekte, čo umožňuje organizovať samostatné výstavy rozdelené do jednotlivých budov. 5 prepojených objektov bude možné využiť aj ako spoločný priestor na jednu veľkú výstavu rozloženú do viacerých budov.Zdroj: Lukáš Kaboň

Konverzia stála viac ako 340 mil. Kč

Záchrana 5 chátrajúcich objektov a ich premena na kultúrne centrum si vyžiadala rozsiahlu a nákladnú rekonštrukciu. Tá stála vyše 340 mil. Kč, čo z galérie PLATO Ostrava urobilo jeden z najdrahších ostravských projektov za posledné roky. Výsledkom investície je vznik nadčasového kultúrneho komplexu, ktorý potvrdí štatút Ostravy ako kultúrnej metropoly na Morave. Oficiálne sa tak stane v septembri, kedy je naplánované otvorenie galérie. Dovtedy sa v historickom areáli vykonajú záverečné práce, ktoré uzatvoria 2-ročnú premenu bývalého bitúnku na galériu moderného umenia.Zdroj: Lukáš Kaboň

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Lukáš Kaboň

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon