Ako bude prezentovaná jedna z najstarších bratislavských pamiatok

Ako bude prezentovaná jedna z najstarších bratislavských pamiatok

Vodná veža bude odprezentovaná podľa návrhu pomerne známeho slovenského štúdia SUPERATELIÉR. Vzácna pamiatka tak oživí vznikajúcu štvrť Vydrica od spoločnosti VYDRICA DEVELOPMENT situovanú v lukratívnej lokalite pod Bratislavským hradom, ktorej výstavba bola túto jar konečne naplno odštartovaná.

Vodná_vežaVodná veža-prezentácia v štvrti Vydrica; Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

 

Prepojenie starého a nového

Na budúcu podobu jednej z najstarších pamiatok (niektoré časti sa datujú do 2.-11. storočia nášho letopočtu) v majetku magistrátu a jej areálu bola vypísaná architektonická súťaž.  

Podľa odbornej poroty sa stal jednoznačným víťazom SUPERATELIÉR, ktorý sa v rámci prvých troch priečok umiestnil už vo viacerých súťažiach. Po zhodnotení prác 7 slovenských a českých ateliérov presvedčilo najlepšie prepojenie historických objektov s bezprostredným okolím a tiež s formujúcou sa zástavbou rozporuplne vnímaného projektu Vydrica v podhradí. 

Zmysluplné začlenenie do mestskej štruktúry bolo samozrejme hlavným cieľom plánovanej revitalizácie. 

„Areál a okolie Vodnej veže boli ešte donedávna skôr solitér uprostred nie veľmi udržiavaného okolia, čo dlhodobo degradovalo jej historický význam. Novou výstavbou má Vodná veža jedinečnú šancu sa opätovne začleniť do urbanistického kontextu a dostať na miesto, ktoré jej právom prináleží. Jeho centrálna poloha uprostred novej urbanizácie ho predurčuje na významovo ústredný bod v celom území. Zároveň bude veľkou výzvou pre architektov, aby jej prepojením s novovznikajúcou sieťou uličných a verejných priestorov nevytvorili fyzickú a mentálnu bariéru v novodobom urbanizme, ale pomocou novodobých prostriedkov vytvorili historickú a urbanistickú záplatu, ktorá prepojí históriu s budúcnosťou a prírodnú krajinu s urbanizovaným prostredím,“ vysvetľuje člen a zároveň riaditeľ Sekcie verejných priestorov MIB Roman Žitňanský. 

Vodná_vežaVodná veža-prezentácia v štvrti Vydrica; Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

 

Riešenie podnecuje zvedavosť

Návrh oslovil nielen svojou estetikou, ale aj vytušeným potenciálom, napríklad v podobe žiaducej, efektívnejšej propagácie historického dedičstva. U návštevníkov i miestnych obyvateľov by mal podnietiť zvedavosť, chuť objavovať a vyvolať pozitívne emócie.

Vďaka novému riešeniu, bude možné vnímať Vodnú vežu z odlišných uhlov. Autori prirodzene pracovali s terénom, ktorý podporuje rôznorodosť vnemov. Ústredným motívom sa pritom stáva kruh, ktorého tvar vyznačuje hlavnú trasu, čiastočne vo forme lávky, vedúcu okolo historického objektu.

„Navrhované riešenie predstavuje symbolický odkaz ako žiť a koexistovať s pamiatkou, ale zároveň si celý priestor zachováva ľudskú mierku. Pamiatka tu predstavuje ústrednú kvalitu, ku ktorej sa celý priestor vzťahuje. Obkolesenie dominantným prvkom vytvára množstvo zákutí, ktoré spolu s kvalitne zvládnutými trasami, priechodmi a lávkami prirodzene lákajú človeka preskúmať celý priestor,“ hovorí k celkovému konceptu predseda poroty, architekt a člen Českej komory architektov doc. Ing. arch. Jiří Buček. 

Vodná_vežaVodná veža-prezentácia v štvrti Vydrica; Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

Vodná_vežaVodná veža-prezentácia v štvrti Vydrica; Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

 

Objem pôvodnej pamiatky bude sprostredkovaný atraktívnym spôsobom, podobne ako pri zahraničných prezentáciách, náznakovo pomocou zváraných oceľových sietí. Víťazné riešenie z portfólia SUPERATELIÉRu priblíži verejnosti výstava na Rudnayovom námestí trvajúca od 23. mája do 19. júna 2022. 

Dôležité miesto by sa teda v dohľadnej budúcnosti mohlo stať atraktívnym dejiskom rôznych kultúrnych podujatí.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Prémiové mezonety s pôsobivými výhľadmi na Devínsku Kobylu

Goldstein Residence vznikne v malebnej lokalite kúsok za Žilinou

V týchto projektoch bývate v blízkosti kúpeľných zariadení

 

Zdroj: Novostavby.sk, VYDRICA DEVELOPMENT, a.s.

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon