Vojna na Ukrajine zvýšila ceny prenájmov vo väčších mestách

Vojna na Ukrajine zvýšila ceny prenájmov vo väčších mestách

Vývoj na trhu prenájmov nehnuteľností nabral za posledné 2 mesiace dynamický spád. Cítiť to hlavne v Bratislave, Košiciach a Trnave, kde ponuka poklesla o polovicu a ceny v niektorých segmentoch vzrástli takmer o štvrtinu. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Príchod utečencov z Ukrajiny zaznamenal realitný trh hlavne vo väčších slovenských mestách, kde bola ponuka prenájmov pred vypuknutím vojny širšia. Počet bytov na prenájom všetkých rozmerov dramaticky poklesol hlavne v Bratislave (41 – 47 %), Košiciach (54 – 63 %) a Trnave (37 – 67 %). Výrazný úbytok v niektorých segmentoch vidno aj v Nitre a Žiline. Čiastočne k zníženiu ponuky mohli prispieť aj zvyšujúce sa úrokové sadzby hypoték v slovenských bankách, ktoré niektorých záujemcov už odrádzajú od kúpy bytu a preto uprednostňujú prenájom. „Zvýšený záujem o nájmy vnímajú obyvatelia i realitné kancelárie. Pokles ponuky bytov na prenájom už však nasledujú aj ceny, ktoré výraznejšie rastú. V niektorých mestských častiach dokonca prekonali hodnoty spred koronakrízy,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Aktuálny celkový počet bytov na prenájom 2/2022 – 4/2022

Zdroj: Trhové reporty Nehnuteľnosti.sk

Najvyšší nárast cien prenájmov pri menších pri 1-izbových bytoch bol zaznamenaný v Bratislave IV (18 %) a pri 2-izbových bytoch v Košiciach I a II (17,27 %, 19,11 %). Významne však poskočili aj časti Bratislava III, V, Košice III a Trenčín. „Tento rast cien nájmov je výrazný aj sám o sebe. Výnimočný je však aj tým, že k nemu došlo za obdobie kratšie ako 2 mesiace. Je z neho zjavné, že ľudia prichádzajúci z Ukrajiny sa sústreďujú na rozvinuté lokality, kde ľahšie nájdu ubytovanie i zamestnanie,“ dodáva analytik.

Priemerné ceny prenájmov 1-izbových bytov 1-5/2022

Zdroj: Trhové reporty Nehnuteľnosti.sk

Priemerné ceny prenájmov 2-izbových bytov 1-5/2022

Zdroj: Trhové reporty Nehnuteľnosti.sk

Najväčšie nárasty vidno pri 3-izbových bytoch, ktoré sú pre rodiny utečencov viac vyhovujúce. V tomto segmente zvýšenie cien prenájmov dosiahlo až 34,69 % v Bratislave I a 22,73 % v Košiciach III. Citeľne však ceny nájmov za mesiac narástli aj v Prešove (15,37 %), Trnave (14,03 %) a Žiline (12,28 %). „Rastúce nájmy môžu zvýšiť motiváciu ľudí ku kúpe investičných nehnuteľností, nakoľko sa zlepšuje hranica návratnosti takejto investície. Navyše, na trhu sa od začiatku roka dokončuje a odovzdáva veľmi nízky počet bytov. Ak si pripočítame vysokú infláciu a rastúce ceny stavebných materiálov, môže to viesť k potenciálnej stimulácii rastu cien, samozrejme ak nedôjde ku korekciám z iných dôvodov,“ dodáva Michal Pružinský.

Priemerné ceny prenájmov 3-izbových bytov 1-5/2022

Zdroj: Trhové reporty Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Trhové reporty Nehnuteľnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon