Letné prehrievanie domov – problém, ktorý sa dá riešiť už pri výstavbe

Letné prehrievanie domov – problém, ktorý sa dá riešiť už pri výstavbe

Na celom svete v súčasnosti spotrebujeme viac energie na chladenie budov ako na ich vykurovanie. Aj v našich zemepisných šírkach letné teploty pravidelne dosahujú viac ako 30 °C a vyhliadky do budúcna nie sú o nič príjemnejšie.

Podľa Územnej štúdie Slovenska o zmene klímy sa globálne otepľovanie môže prejaviť na našom území rastom priemerov teploty do roku 2075 o 2 až 4 °C. 

Nadpriemerné a často až neznesiteľné páľavy sa výrazne odrážajú na kvalite nášho bývania. Čoraz častejšie si kladieme otázku, ako zmierniť letné horúčavy vo vnútri domu a postarať sa o tepelnú rovnováhu, ktorá je dôležitá pre náš komfort aj zdravie.

Ventilátory, klimatizácia či chladenie tepelným čerpadlom sú možnosti, na ktoré sa v lete spoliehajú státisíce Slovákov. Zmeny klímy si však vyžadujú aj zmeny v oblasti konštrukcie domov. Rastie význam stavebných prvkov a materiálov, ktoré sa teplo z domu nesnažia vyhnať, ale priamo zabrániť tomu, aby vôbec preniklo dovnútra. Aké riešenia sa oplatí zvážiť už pri výstavbe?

Masívne materiály vo výhode

Merania vo výskumnom parku Viva v Rakúsku porovnávali rôzne konštrukčné materiály a zateplenie rodinných domov. Vývoj teplôt sledovali v priebehu dvoch rokov, počas ktorých boli výskumné domy vystavené teplotám až 36 °C.

Najchladnejšie bolo v zateplenom betónovom dome, a to 24 °C. Zateplené stavby z tehly a masívneho dreva dosiahli teploty 27 a 28 °C. Naopak najteplejšie bolo v zateplenej montovanej drevostavbe a v nezateplenom tehlovom dome.

Z výskumu vyplýva, že pre obvodové steny rodinného domu je najvhodnejší masívny materiál ako betón alebo tehla v kombinácií so zateplením. Tieto materiály majú väčšiu objemovú hmotnosť a teda aj vyššiu akumulačnú schopnosť. V lete ochladzujú okolitý vnútorný vzduch a v zime zase akumulujú teplo, čím klesajú nároky na vykurovanie.

Horúčavám najlepšie odoláva betón alebo tehla v kombinácií so zateplením

Steny, ktoré neprepustia teplo ani zimu

Zateplenie je najúčinnejším spôsobom boja proti vysokým teplotám. Ak budova nie je dostatočne zateplená, cez fasádu a strechu v lete dovnútra presakuje horúčava a v zime uniká drahá vykurovacia energia. 

Pre ľahké montované stavby sú vhodné izolácie s väčšou objemovou hmotnosťou a dlhším fázovým posunom. Slnečné teplo je potrebné niekde zadržať, na čo dobre poslúžia napríklad drevovláknité izolačné dosky, prípadne izolačné dosky na báze minerálnej vlny.

Pri murovaných novostavbách aj starších domoch je polystyrén ideálom. Kľúčové je pritom určiť optimálnu hrúbku zateplenia. V tomto kroku vám pomôže praktická online kalkulačka

Rozhodne neplatí, že hrubým múrom stačí estetických 5 až 6 cm zateplenia. Treba si uvedomiť, že pokiaľ sa rozhodnete ušetriť na hrúbke izolantu, môže dochádzať ku kondenzácii, vlhnutiu a vzniku plesní. 

Strecha s presahom – cenné centimetre navyše

Presah strechy môže prirodzene zatieňovať južné okná v letnom období, kedy je slnko vysoko nad obzorom. Naopak, počas zimy umožní slnku svietiť priamo do obytných priestorov, čím prispieva k zvýšeniu vnútornej teploty. 

Vhodný uhol a dĺžka presahu strechy závisí v prvom rade od polohy, orientácie domu a osadenia okien. 30 cm zvyčajne stačí na ochranu fasády pred dažďom, no na účinné tienenie je často potrebných 60 až 80 cm. 

Pri meraní je potrebné rátať aj s hrúbkou zateplenia, ktoré z presahu strechy od muriva zvyčajne „odhryzne” ešte 20 cm navyše. Problém s už hotovým, príliš krátkym presahom pomôže vyriešiť inovatívny tepelnoizolačný systém. Dosiahnuť môžete o 30 % lepšiu izoláciu, takže vám bude stačiť menšia hrúbka zateplenia.

Strecha s presahom zatieni južné okná počas leta

Francúzske okná potrebujú vonkajšie žalúzie

Veľké plochy zasklenia sú dnes bežným prvkom moderných budov. Ak po nich túžite aj vy, nevyhnutnosťou v rámci zamedzenia prehrievania budovy je inštalácia vonkajšieho tieniaceho systému, buď v podobe roliet alebo žalúzií.

Hlavná výhoda vonkajšieho tienenia je, že priame slnečné žiarenie nedopadne priamo na okenné sklo. Akonáhle totiž slnečné lúče prechádzajú izolačným sklom okna, dochádza k vyhrievaniu interiéru, resp. k solárnym ziskom. Práve preto vás vnútorné tienenie dostatočne neochráni od prehrievania. 

Vysoké teploty nie sú len otázkou pohodlia, často sa prejavia aj na našom zdraví. Nadmerné teplo zaťažuje ľudský organizmus, vplýva na kvalitu spánku, regeneráciu aj stres. Myslite na to už pri stavbe svojho budúceho domova. Ešte vždy platí, že zdravé bývanie je jedným z najdôležitejších predpokladov pohodlného a šťastného života.

Článok vznikol v spolupráci s Baumit

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon