4 najzaujímavejšie projekty plávajúcich pláží na svete

4 najzaujímavejšie projekty plávajúcich pláží na svete

Nie je dosť piesku alebo súkromia? Treba postaviť pláž plávajúcu po vode. Zdá sa to jednoduché, no v skutočnosti to asi až také ľahké nie je. Pozrite si štyri projekty, ktoré vyvolali obrovský záujem, no niektoré sú len na objednávku a iné zas dočasné.

Z’ile Beach, ostrov Maurícius, Afrika

Plávajúca pláž Z’ile prináša návštevníkom ostrova Maurícius nový a vzrušujúci spôsob, ako si užiť čas na mori. Majú príležitosť zabávať sa, opaľovať či navečerať uprostred Indického oceánu v úplnom súkromí. Táto jedinečná plávajúca pláž sa nachádza v jednej z najkrajších lagún na ostrove a za poplatok je možné si k nej zabezpečiť celodenný bufet, vodné lyžovanie i masáže a to počas dňa i v noci.

Zdroj: mauritiusattractions.com

Zdroj: mauritiusattractions.com

 

Floating Piers, Lago d'Iseo, Taliansko

Prírodná lokalita s vlastnou jedinečnou krásou, no pomerne neznáma,  jazero Iseo v provincii Brescia, sa v lete 2016 stalo cieľom viac ako milióna návštevníkov. Všetci chceli „kráčať po vode“ vďaka inštalácii umelcov Christa a Jeanne- Claude: The Floating Piers (Plávajúce móla). Na jazero umiestnili dočasný chodník cez vodu, plávajúce mólo pokryté 100 000 m2 žltej látky, po ktorom sa chodci mohli prechádzať až 3,4 km alebo na nej sedieť. „To, čo ma najviac fascinuje, je, že táto realizácia land artu bude navždy žiť nie v múzeách, ale na internete, kde sa jeho obraz bude neustále znova a znova objavovať. Teraz, keď je už rozobraný, každý, kto chce vidieť The Floating Piers, môže si len prezerať Google Street View alebo použiť web vyhľadávač,“ hovorí šéfredaktor floornature.com Paolo Schianchi.

Zdroj: Getty Images

Zdroj: Wolfgang Volz

Zdroj: Gianluca Giordano

Barge Beach Budapešť, Maďarsko

Niekoľko rokov bol v susednom Maďarsku veľkým hitom aj projekt dizajnérskeho tímu Urban Landscape Group. Umožňoval návštevníkom plaviť sa po Dunaji v prenosnom bazéne! Pieskový ostrov s plachetnicami, nazývaný Barge Beach Budapest, pôsobil zároveň ako turecké kúpele a kúpalisko pod holým nebom. Pop-up pláž bola postavená z troch recyklovaných člnov a poskytovala obyvateľom úplne nový verejný priestor na opaľovanie a kúpanie. Plošina s rozlohou 2 100 m2 bola vybavená 16-metrovým bazénom obklopeným ležadlami, vonkajšími sprchami, kaviarňou a barom, ako aj pieskoviskami a bazénikom pre deti. Migračné rekreačné mólo navrhli Barbara Szöllőssy a Zsolt Pyka ako miesto, kde si občania môžu užívať verejné bazény a zároveň sa spojiť s okolitým prostredím. Posledná zmienka o ňom je z roku 2011, čo je veľká škoda. Takáto atrakcia by sa zišla nielen v Budapešti, ale aj v Bratislave.

Zdroj: inhabitat.com

Zdroj: inhabitat.com

Kupu – kupu Beach, Bocas Bali, ostrov Frangipani, Panama

Luxusný rezort Bocas Bali na ostrove Frangipani mal všetko ostatné, chýbala mu len biela piesočnatá pláž. Tak jednu vkusnú plávajúcu dal hoteliér Dan Behm postaviť. „Uvažovali sme, ako by sme ju mohli postaviť tak, aby vyzerala byť súčasťou ostrova bez akéhokoľvek negatívneho dopadu na mangrovy, koraly alebo okolitý morský život,“ vysvetľuje Behm.  Inžinieri z firmy Marazul na riadenie projektov v Panama City spolupracovali s miestnymi dodávateľmi na ručnej výstavbe vysnívanej pláže s použitím veľmi malého množstva moderných strojov. Nová pláž Kupu-Kupu, pomenovaná podľa indonézskeho slova pre motýľa, je približne 30 m dlhá a 7 m široká a má siluetu podobnú tomuto okrídlenému hmyzu. Je prístupná cez drevenú promenádu ​​a je vybavená veľmi dôležitým bielym pieskom, palmami a štýlovými ležadlami. Okrem toho „Tipsy Bar“ ponúka návštevníkom pláže koktaily a ľahké jedlá.

Zdroj: Joshua Laabs

Zdroj: Joshua Laabs

Zdroj: Joshua Laabs

Zdroj: mauritiusattractions.com, floornature.com, inhabitat.com, robbreport.com

Zdroj foto: mauritiusattractions.com, Getty Images, Wolfgang Volz, Gianluca Giordano, inhabitat.com, Joshua Laabs

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon