V Indickom oceáne vznikne plávajúce mesto pre 20 000 ľudí

V Indickom oceáne vznikne plávajúce mesto pre 20 000 ľudí

Bývanie budúcnosti môže mať rôzne podoby. Jednou z nich sú aj plávajúce mestá, ktoré majú ambíciu ponúknuť zdravší a šetrnejší spôsob života. V súčasnosti je na stole hneď niekoľko projektov tohto druhu. Nechýba medzi nimi nadčasový projekt, ktorý sa začal realizovať priamo v Indickom oceáne.

Mesto vytvorené z 5000 plávajúcich jednotiek

Projekt Maldives Floating City sa realizuje neďaleko Male, metropoly Maldív. Holandský ateliér Waterstudio ho v spolupráci s developerskou firmou Dutch Docklands navrhol ako futuristické mesto plaviace sa na vode. Vybudované bude z množstva plávajúcich objektov kotviacich vo vodách Indického oceánu. Dokopy ich tam má vyrásť až 5000. Väčšina z nich bude slúžiť na bývanie. Maldives Floating City, Zdroj: waterstudio.nl

V plávajúcom meste si nájde domov 20 000 ľudí

V novovznikajúcom meste má žiť 20 000 ľudí. Tí nájdu nový domov v domoch pripevnených k podvodnému betónovému trupu. Jednotlivé stavby sa rozmiestnia tak, aby vytvorili sústavu plávajúcich jednotiek so štruktúrou pripomínajúcou morský koral. Obyvatelia mesta sa budú medzi objektmi presúvať po špeciálnych kanáloch skútrami alebo malými plavidlami. Mesto má byť štandardne vybavené a energeticky nezávislé. Elektrina pre školy, obchody aj obytné domy sa bude vyrábať zo solárnej energie.Maldives Floating City, Zdroj: waterstudio.nl

Nový domov pre ľudí ohrozených zmenou klímy

Kým iné projekty plávajúcich miest boli navrhnuté ako luxusná alebo futuristická alternatíva voči bežným mestám, v prípade Maldives Floating City ide o „záchranný“ projekt. Mesto na vode vzniká kvôli obyvateľom ostrovov v Indickom oceáne, ktoré sa v dôsledku klimatických zmien potápajú. Až 80 % plochy Maldív sa nachádza v nadmorskej výške menej ako 1 m. n. m. Pokračujúce stúpanie hladiny oceánu môže časť jeho územia úplne zatopiť. Práve to bol jeden z dôvodov, pre ktorý sa neďaleko brehov Maldív začalo stavať nové plávajúce mesto.Maldives Floating City, Zdroj: waterstudio.nl

Realizácia celého projektu má trvať 5 rokov. Obyvatelia mesta nebudú musieť čakať na jeho dokončenie. Vybrané domy sa budú sprístupňovať a osídľovať priebežne. Prví obyvatelia by sa do nových plávajúcich príbytkov v Indickom oceáne mali nasťahovať v priebehu 2 rokov. Celý projekt so všetkými obytnými jednotkami aj objektmi občianskej vybavenosti má byť hotový do roku 2027.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: waterstudio.nl

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon