Stredoveký most s obchodmi je dodnes symbolom Florencie

Stredoveký most s obchodmi je dodnes symbolom Florencie

Talianska Florencia nám pripomína svoje bohaté dejiny mnohými cennými pamiatkami. Medzi historické klenoty tamojšej architektúry patrí aj jeden z miestnych stredovekých mostov. Známy je najmä obchodmi, ktoré sú aj po niekoľkých storočiach od jeho vzniku neodmysliteľnou súčasťou unikátneho stavebného diela.

Most spojený s obchodnou uličkou

História florentského mosta Ponte Vecchio siaha až do 14. storočia. Unikátnym sa stal hneď po svojom vybudovaní, ktorého cieľom nebola iba výstavba cesty ponad rieku Arno. Most sa stal obchodnou uličkou, na ktorej sa združovali miestni rybári a mäsiari, neskôr aj obchodníci s iným sortimentom. Významnú úlohu v jeho histórii zohrali zlatníci, z čoho vyplýva miestny prívlastok „most zlatníkov“. Pôvodnú obchodnú funkciu plní dodnes. Zmenila sa iba ponuka tovaru, ktorá je omnoho širšia ako v minulosti.Ponte Vecchio, Zdroj: pixabay.com

Nepretržitý predaj vyše 600 rokov

Jeden zo symbolov Florencie sa začal využívať na obchodovanie hneď po ukončení 10-ročnej výstavby. Tá prebiehala v 30. a 40. rokoch 14. storočia. Už odvtedy je most s 3 majestátnymi oblúkmi vyhľadávaným obchodným bodom. Napriek niekoľkým kritickým chvíľam, ktorými prešiel, sa na ňom obchoduje takmer nepretržite už viac ako 600 rokov. Dielo dlhé 90 metrov pôvodne nevyužívalo toľko obchodníkov ako dnes. V súčasnosti je na ňom viacero stánkov či malých obchodíkov, v ktorých sa predávajú najmä šperky, darčeky a suveníry. Ponte Vecchio, Zdroj: pixabay.com

Dielo má skoro pôvodnú podobu

Návštevníkov Florencie pri návšteve mosta nepriťahujú iba obchody. Pozornosť vzbudzuje aj samotná stavba, ktorá si zachovala takmer pôvodný vzhľad. Tomu dominuje najmä Vasariho koridor, ktorý je krytou chodbou napájajúcou sa na hornú časť mosta, odkiaľ sa dá prejsť cez rieku Arno na druhý breh. Ponte Vecchio aj s časťou tohto koridoru je jediným stredovekým mostom v meste, ktorý nebol počas 2. svetovej vojny zničený. O pôvodný ráz ho neobrala ani povodeň v roku 1966. Tá vzácnu stavbu poškodila, no toskánsku metropolu o jeden zo svojich symbolov neobrala.Ponte Vecchio, Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon