Divé kvety v záhrade: 7 najlepších trendov, ktoré vám prinesú radosť

Divé kvety v záhrade: 7 najlepších trendov, ktoré vám prinesú radosť

V poslednej dobe sa stala voľná prirodzená výsadba v záhradách veľmi obľúbenou. Takáto záhrada je veľmi rozmanitá, ponúka priestor na hry pre deti aj pre kreatívne nápady a vyžaduje si nenáročnú údržbu. Pozrite si rady odborníkov, ako si prírodný záhradný koncept vytvoriť.

Zdroj: chovatelahospodar.sk, foto Katka Ondeková

1. Organizovaný chaos

Niektorí ju môžu označiť ako chaotickú, ale mnohí ľudia tento štýl práve z tohto dôvodu milujú. Čo tvorí divokú záhradu? Má tam svoje miesto všetko, čo sa prirodzene rozvíja - či už sú to kvety, bylinky alebo voľne žijúce živočíchy. Smerovanie k prirodzenému spôsobu výsadby potvrdili aj inšpirácie z tohtoročnej výstavy kvetov RHS Chelsea Flower Show 2022 vo Veľkej Británii. Záhradní dizajnéri tu ukázali, ako vytvoriť záhrady, ktoré vyzerajú krásne, podporujú našu duševnú pohodu a poskytujú priestor pre množstvo ďalších funkcií.

Zdroj: osiva-semena.sk

2. Klimaticky pozitívne záhrady

Nezáleží na tom, či máte pozemok malý alebo veľký. Môže sa to zdať bezvýznamné, ale všetky pozitívne veci, ktoré robíme vo svojom životnom priestore, môžu byť cenným prínosom pre širšie prostredie. Dokonca aj malá balkónová záhrada môže mať vplyv, ak je to kompaktné miesto plné nápadov na začlenenie rastlín, ktoré poskytujú potravu vtákom.  

Jay Day, dizajn Alison Orellana Malouf a Su-Yeon Angela Choi z Flock Party, foto RHS/Tim Sandall

3. Lúčne kvety, bylinky aj kríky

Pre divokú záhradu je typická široká paleta farieb a kvetov. Púpavy, čierna baza, sedmokrásky alebo ľubovník bodkovaný - v tejto záhrade možno pestovať všetky tieto rastliny. V závislosti na pôdnych a svetelných podmienkach vo vašej záhrade si môžete kúpiť špeciálne kombinácie lúčnych kvetov, ktoré zmenia vašu záhradu na farebné pole. Pri výbere kombinácie kvetov sa môžete sami rozhodnúť, koľko trávy bude medzi nimi rásť. Semená, ktoré už obsahujú divoké byliny, sú zárukou obzvlášť rôznorodej záhrady. Pokojne si adoptujte rôzne „buriny“, ak sa vám páčia a darí sa im na vašej pôde. Ak túžite po ružiach, zasaďte si šípkový ker (Rosa rubiginosa), ktorý bude v teplých letných dňoch vydávať krásnu vôňu.

Zmes trvaliek a poľných kvetov - A Rewilding Britain Landscape od Lulu Urquhart a Adama Hunta, foto RHS/Tim Sandall

4. Zabudnite na záhony

Pri výseve divokej kvetinovej lúky sa vašej kreativite medze nekladú. Vďaka nej úplne skoncujete s úhľadne usporiadanými kvetinovými záhonmi, pretože v tom práve spočíva čaro prírodnej divokej kvetinovej záhrady - rastliny môžu rásť, ako sa im zapáči. Cez lúku si môžete vybudovať malé cestičky alebo miesta na relaxáciu, môžete si vytvoriť svoje vlastné individuálne záhradné prostredie, v ktorom si budete užívať letných mesiacov.

Najlepším obdobím pre výsev kvetinovej lúky sú mesiace od marca do mája. Pred výsevom divokej kvetinovej lúky musíte najprv dôkladne prekypriť pôdu, rozbiť väčšie hrudy hliny, potom pôdu vyrovnať.  Môžete použiť semená lúčnej kvetinovej zmesi alebo aj sadenice, kým trochu vyrastú, radšej po nich nešliapte.

Zdroj: chovatelahospodar.sk, foto Katka Ondeková

5. Miesta pre relax a hry

Mnohí z nás chcú tráviť viac času v záhrade, preto má zmysel vytvoriť priestor, kde môžeme vnútorné aktivity presúvať von. V záhrade Out of the Shadows s bazénom, tyčami na lezenie, priestorom na jogu a na sedenie je vystavených veľa nápadov. Ak chcete dostať deti von, určite ich potešia prvky, ako balvany, vyrezávané sedadlá alebo balančný chodník. Alebo si môžete postaviť ekologickú záhradnú chatku, ako je tá na obrázku.

Out of the Shadows, dizajn a foto Kate Gould

Uhlíkovo neutrálna záhradná chatka - A Garden Sanctuary od Hamptons, dizajn Tony Woods, foto RHS/Neil Hepworth

The Place2Be Securing Tomorrow Garden by Jamie Butterworth, foto RHS/Tim Sandall

6. Nenáročné záhradkárstvo

Preč sú časy, keď sa rastliny pestovali nekonečným zalievaním alebo postrekovaním pesticídmi. Dnes odborníci podporujú záhradkárov, aby si vybrali rastliny, ktorým sa bude dariť v konkrétnych podmienkach bez prílišného úsilia. Výhodou je, že lúčne kvety často preferujú suché pôdy chudobné na živiny a slnečné miesta. Niektoré divoké rastliny znesú aj priemyselné lokality s potenciálnou kontamináciou, dokonca dokážu obnoviť znečistené mestské pôdy a absorbujú CO2 zo vzduchu, zatiaľ čo dlho kvitnúce kríky a trvalky nenáročné na údržbu poskytujú nektár a prostredie pre opeľovače. Na výstave v Chelsea tento rok priniesli dizajnéri veľa inšpirácie pre obyvateľov miest, ako vniesť prírodu do mestského prostredia.

shootgardening.co.uk, Brewin Dolphin Garden, dizajn Paul Hervey-Brookes

Balkónová záhrada Cirrus, dizajn Jason Williams, foto RHS/Tim Sandall

The Enchanted Rain Garden, dizajn Bea Tann, foto RHS/Tim Sandall

7. Divoké a chutné

Mnohí záhradkári nadávajú na buriny, ale divoké byliny môžu byť tiež chutné a výživné. Sedmokrásky, čierna baza, žihľava, šťaveľ a mnoho ďalších možno použiť v kuchyni mnohými spôsobmi, či už do šalátov, polievok, ako pesto alebo jednoducho ako korenie. Tieto rastliny s minimálnymi nárokmi sú často veľmi schopné prežiť v oblastiach, kde by iné záhradné rastliny bojovali. Vďaka vysokému obsahu minerálov sú divoké byliny prospešné aj pre vaše zdravie. Ak tieto divoké byliny z vašej záhrady zmizli, potom je na začiatku septembra ideálne obdobie pre výsev trvaliek, ako divoký cesnak, mäta, dvojročný fenikel či rasca. Určite sa potešíte aj lesným jahodám, malinám a čučoriedkam, ktoré budú lahodnou pochúťkou pre všetkých.

Zdroj: CaptPiper/Creative Commons

Zdroj: gardena.com, houzz.com.au

Zdroj foto: RHS/Tim Sandall, Neil Hepworth, osiva-semena.sk, Kate Gould, shootgardening.co.uk, chovatelahospodar.sk, foto Katka Ondeková

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon