Brad Pitt sa stal pánom nádherného domu na útese, ktorý pripomína stredoveký hrad

Brad Pitt sa stal pánom nádherného domu na útese, ktorý pripomína stredoveký hrad

Majstrovské dielo architekta Charlesa Sumnera Greena stavali viac ako 5 rokov. Písali o ňom, že je to niečo medzi veľkolepým domovom španielskej misie a kamennou chatou, no najviac pripomína stredoveký hrad vyrastajúci z útesu. Brad Pitt zaň dal 40 miliónov dolárov.

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

Populárny hollywoodsky herec Brad Pitt (58) má rád umeleckú remeselnú prácu a tiež malebné lokality. Preto niet divu, že neľutoval minúť 40 miliónov dolárov za takýto skvost, ktorý pritiahne všetky oči na prvý pohľad. V mestečku v Carmel-by-the-sea v Kalifornii ide o nehnuteľnosť s najvyššou cenou, aká sa kedy v tejto oblasti predala. Rozhodne sa doň zmestí aj jeho potomstvo, šesť detí s bývalou manželkou Angelinou Jolie.

Zdroj: Edward R. Bosley

V roku 1918 ho pre bohatého obchodníka D. L. Jamesa postavil známy architekt Charles Sumner Greene z Pasadeny, ktorý bol priekopníkom amerického hnutia Arts and Crafts. Dokončenie domu na vrchole útesu trvalo päť rokov a renovácie pokračovali ešte desaťročia. Týždenník Monterey County Weekly raz napísal, že toto miesto vyzerá, akoby sa architekt „nevedel rozhodnúť medzi veľkolepým domovom španielskej misie a kamennou chatou“. No konečný výsledok sa viac než čokoľvek iné podobá stredovekému hradu.

Zdroj: James Schnobrich

Slávny dom, ktorému dali meno Seaward bol navrhnutý tak, aby vyzeral, že „rastie z útesov“ s „neobmedzeným výhľadom na more“. Vidno na ňom prepracované kamenné práce a zložité usporiadanie miestností s oknami podobnými vežičkám. Luxusná nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza len pár metrov od pláže je postavená z miestne ťaženého pieskovca a žuly, architekt vraj ručne zbieral veľké množstvo kameňov, ktoré boli použité v jeho projekte. Stavba, ktorá sa nachádza na vrchole nebezpečne strmého skalnatého útesu na oceánskej strane slávnej malebnej kalifornskej diaľnice Highway 1, je tiež tak trochu inžinierskym zázrakom.

Zdroj: James Schnobrich

Slávny dom vystriedal niekoľko majiteľov. Po D. L. Jamesovi a jeho synovi ho získal v roku 1999 obchodník s opciami Joe Ritchie za 4,5 milióna dolárov, no už v tom čase si vyžadoval značné aktualizácie. Posledné známe exkluzívne fotografie interiéru urobil fotograf Alexander Vertikoff v roku 1997, no odvtedy bol dom údajne zrekonštruovaný, takže súčasný pôdorys domu a výzdoba interiéru zostávajú pre verejnosť záhadou.

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

Celkom istá nie je ani veľkosť domu, daňové záznamy sú vágne o počte spální a kúpeľní v areáli. Predchádzajúce správy hovorili, že dom má asi 280 m2, hoci z niektorých uhlov vyzerá väčší. Na pozemku sa nachádza aj krídlo pre servis nehnuteľnosti a knižnica na úrovni suterénu.

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

Pretože hektárový pozemok pozostáva takmer čisto z útesu padajúceho na skalnatú pláž hlboko pod ním, prístup k oceánu z domu je prinajlepšom zložitý. V roku 2001 sa Joe Ritchie pokúsil vykopať veľký tunel z domu nadol na pláž pod ním, no namietala proti tomu Kalifornská pobrežná komisia. Konečný výsledok tohto sporu nie je jasný, ale nedávne letecké snímky naznačujú, že cesta tam v súčasnosti stojí. Z diaľnice je z pozemku viditeľná len veľká drevená brána vsadená do kamenného oblúka, pričom dom je umiestnený súkromne na útese hlboko pod ním.

Zdroj: Google

Zdroj: Eagle View

Hoci mestečko nie je také okázalé ako známe celebritné enklávy v Malibu a Montecito, v Carmeli tiež bývalo niekoľko známych osobností a slávny herec Clint Eastwood (92) tu bol dokonca nejaký čas starostom a dodnes tu žije.  

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

Ktovie, aké vzťahy tu nadviaže Brad Pitt? Miestni obyvatelia sú údajne nadšení, že majú medzi sebou ďalšieho suseda zvučného mena, a to najmä po tom, čo táto ikonická nehnuteľnosť bola roky prázdna. No Brad má aj niekoľko iných nehnuteľností, ktoré sú tiež veľmi atraktívne. Mnoho rokov vlastní pozoruhodný plážový dom v meste Goleta, neďaleko pobrežia Santa Barbary.

Zdroj: The Gamble House, foto Alexander Vertikoff

V súčasnosti zostáva Bradovou hlavnou rezidenciou viacdomový komplex v štvrti Los Feliz v LA, ktorý vlastní už od polovice 90-tych rokov. Stále tiež vlastní 50 % panstva Chateau Miraval na Francúzskej riviére, ktoré je v súčasnosti jedným z popredných svetových výrobcov ružového vína a svojim majiteľom údajne generuje ročný príjem miliónov dolárov.

Zdroj: dirt.com, akibon.com

Zdroj foto: Samir Hussein/WireImage; James Schnobrich, The Gamble House, foto Alexander Vertikoff, Edward R. Bosley, James Schnobrich

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon