Vybrané štáty EÚ zakážu inštaláciu plynových kotlov v novostavbách

Vybrané štáty EÚ zakážu inštaláciu plynových kotlov v novostavbách

Vykurovacie systémy na zemný plyn v niektorých európskych štátoch čoskoro skončia. Zemným plynom budú môcť kúriť už iba majitelia starších bytov a rodinných domov. V novostavbách bude inštalácia zariadení na tento druh paliva zakázaná. Takýto zákaz už schválilo alebo v najbližšom čase schváli niekoľko štátov EÚ.

Rakúsko

Náš západný sused začne vyraďovať plynové kotly ako prvý zo štátov EÚ. Zákaz inštalácie plynových kotlov v novostavbách pôvodne plánoval uviesť do platnosti až v roku 2025, no vzhľadom na dôsledky konfliktu na Ukrajine a s tým spojenú energetickú krízu tak urobí už v januári 2023.Zdroj: homeadvisor.com

Holandsko

Zemný plyn využíva ako zdroj energie na vykurovanie vyše 70 % holandských domácností. Napriek tomu chce tamojšia vláda zakázať inštaláciu vykurovacích zariadení na plyn či iné fosílne palivá. Zákaz má nadobudnúť účinnosť v roku 2025. O rok neskôr sa má v nových rodinných domoch začať s hromadným využívaním hybridných tepelných čerpadiel. Časť krajiny bude na vykurovanie obytných zón využívať aj vodíkové systémy. 

Nemecko

Na tepelné čerpadlá chce vo veľkom presedlať aj Nemecko. Spolu s kotlami na pelety majú nahrádzať plynové kotly v novostavbách od roku 2024. Majiteľov nových budov má viesť k náhrade plynových kotlov alternatívnymi zariadeniami nariadenie o využívaní minimálne 65 % paliva z obnoviteľných zdrojov energie.

Veľká Británia

Koniec plynovým kotlom v novostavbách ohlásil aj bývalý členský štát EÚ. Veľká Británia pristúpi k zavedeniu zákazu inštalácie plynových zariadení v nových budovách v roku 2025. Vláda chce takýmto krokom prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov. Pre Britov môže byť prechod na alternatívne zariadenia podobne náročný ako pre Holanďanov. Dnes využíva plynový alebo olejový kotol až 85 % britských domácností.Zdroj: phamnews.co.uk

K zákazu plynových kotlov v novostavbách sa majú pridávať ďalšie európske štáty. Podobný zámer už ohlásilo Dánsko, ktoré chce vykurovať čo najviac domácností bioplynom z vlastnej produkcie. Po alternatívnych riešeniach bez fosílnych palív pokukujú aj ďalšie severské štáty. Vo východnej časti EÚ je situácia iná. Slovensko zatiaľ o takomto zákaze neuvažuje. Stopka pre nové plynové kotly zatiaľ nie je témou ani v ČR, v Poľsku či v Maďarsku.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: euractiv.com, homeadvisor.com, phamnews.co.uk

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon