V indickom Silicon Valley otvoria nové múzeum umenia a fotografie

V indickom Silicon Valley otvoria nové múzeum umenia a fotografie

Tretie najväčšie mesto v Indii je už pár rokov jedným z najdôležitejších technologických centier sveta. Nie náhodou si vyslúžilo prívlastok „indické Silicon Valley“. Význam tejto lokality narastá aj vďaka jej neustálemu rozširovaniu. Ešte v tomto roku ju rozšíri nové múzeum.

Tisícky fotiek a historických umeleckých diel

Nové indické múzeum bude sídliť v centre mesta Béngalúru. Vyše 6-miliónové veľkomesto, známe ako „indické Silicon Valley", je v súčasnosti domovom niekoľkých múzeí, no Museum of Art & Photography (MAP) bude jedným z najväčších svojho druhu v Indii. Návštevníkov má lákať útulným interiérom aj pestrými expozičnými zbierkami v jej vnútri. Tie sa zaoberajú najmä umením, ktorého prezentácii majú dominovať fotografie domácich fotografov. Okrem nich bude v priestoroch 5-poschodovej budovy vystavených niekoľko tisíc umeleckých diel. Najcennejšie sochy, obrazy či diela vyrobené z orientálnych textílií sú staré niekoľko storočí.Zdroj: map-india.org

Nové verejné múzeum po niekoľkých rokoch

Otvorenie nového múzea nebude krokom vpred len pre Béngalúru. Pripravovaná decembrová udalosť sa zapíše minimálne do celej indickej histórie súčasnej dekády. Nové Museum of Art & Photography totiž získa prvenstvo na časovej osi zoznamu nových verejných múzeí, ktoré boli v Indii otvorené v rokoch 2020-2030. Nová kultúrna inštitúcia je zároveň prvým múzeom otvoreným v Béngalúru za niekoľko posledných rokov. S výmerou viac ako 4000 m² sa radí aj medzi najväčšie múzeá (nielen) v indickom štáte Karnátaka.

Múzeum sprístupnia pred koncom tohto roka

Milovníci umenia budú mať možnosť vidieť naživo tisícky fotiek a vzácnych artefaktov ešte tento rok. Správcovia múzea naplánovali jeho otvorenie na 11. december 2022. Momentálne všetko nasvedčuje tomu, že tento dátum sa nebude meniť a posúvať na neskôr. Objekt múzea je hotový, stačí vykonať záverečné úpravy v interiéri aj v exteriéri. Po tých môže prísť na rad slávnostné decembrové otvorenie ďalšej významnej inštitúcie, ktorá rozšíri „indické Silicon Valley“.Zdroj: map-india.org – Niranjan_H_G

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: map-india.org

Zdroj foto: map-india.org, map-india.org – Niranjan_H_G

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon