Najpôsobivejšie verejné záhrady na svete

Najpôsobivejšie verejné záhrady na svete

Krásne vybudované záhrady vždy slúžia ako útočisko pred ruchom a lákajú k oddychu. Niektorí záhradní architekti však dokážu vytvoriť taký waw efekt, že naň pozeráme s nemým úžasom. Pozrite si 10 verejných záhrad z celého sveta, ktoré neprestávajú svojich návštevníkov fascinovať dlhé roky i desaťročia.

1. Záhrady Versailles - Paríž, Francúzsko

Tieto veľkolepé záhrady sú doslova hodné kráľa. Boli postavené na príkaz bohatého panovníka Ľudovíta XIV a odvtedy sú špičkovou atrakciou Francúzska. Pri ich tvorbe nebol prehliadnutý žiadny detail, ktorý navrhol slávny záhradný dizajnér Andre Le Notre v 17. storočí. Usporiadanie záhrad si vyžadovalo obrovské úsilie s obrovským množstvom dovezenej zeminy, aby bolo možné rozložiť kvetinové záhony, fontány, oranžériu a kanál na miestach, ktoré boli predtým len domovom močiarov, lúk a lesov. Týchto 100 hektárov je plných kľukatých cestičiek vedúcich k záhonom, okrasným jazierkam, tichým zákutiam zdobeným sochami a kanálom, ktoré využíval sám kráľ na plavby gondolou.

Zdroj: allysonta via Flickr

Zdroj: Flora2000.com

2. Singapurské botanické záhrady – Singapur

Tieto záhrady sú vítaným oddychom od rušnej cesty Orchard Road v blízkosti a keďže sa otvárajú o 5:00 a zatvárajú o polnoci, sú tiež najlepším miestom na piknik. Boli prvým svetovým dedičstvom UNESCO v Singapure a siahajú až do roku 1859. Zohrali kľúčovú úlohu pri rozvoji pestovania kaučukovníkov v regióne – v 20. rokoch 20. storočia Malajzia, ktorej bol vtedy Singapur súčasťou, produkovala polovicu svetového latexu. Záhony a inštalácie sú tu úžasné a Národná záhrada orchideí, ktorá sa tu tiež nachádza, má viac ako 1 200 druhov.

Zdroj: bigbustours.com

Zdroj: edition.cnn.com

Zdroj: jordan-road.com

Zdroj: Find Away Photography

3. NongNooch Pattaya Garden - Pattaya, Thajsko

NongNooch, známa ako najväčšia a najkrajšia botanická záhrada v juhovýchodnej Ázii, ponúka najväčšiu škálu paliem a cykasov na svete, ako aj najrozsiahlejší výber orchideí v Thajsku. Krajina ako z rozprávky je plná tropických rastlín, okrasných kvetov, ovocných plantáží a pekných domov v thajskom štýle, okrem toho sa tu konajú aj thajské kultúrne predstavenia. Tento rozmanitý park s celoročným tropickým podnebím ponúka dokonca kaktusové a ananásové záhrady, ako aj nezvyčajné výstavy sôch, ako sú jaštery, vtáky či bizarná Umbrella Garden.

Zdroj: Bigstock.com

Zdroj: Bigstock.com

Zdroj: Wikipédia

4. Kenrokuen - Kanazawa, Japonsko

Kanazawa je mesto s 500 000 obyvateľmi, ktoré leží len dve a pol hodiny jazdy vlakom od Tokia. Kenrokuen, ktorý býval vonkajšou záhradou mestského hradu, je známy po celom Japonsku a je považovaný za jednu z najlepšie upravených záhrad v krajine. Rôzne potoky a rybníky sú napájané sofistikovaným vodným systémom vybudovaným v 17. storočí na odvádzanie riečnej vody, zatiaľ čo borovice sú chránené pred silným zimným snehom bambusovými tyčami a lanami usporiadanými do kužeľových tvarov.

Zdroj: japan-guide.com

Zdroj: Andia Getty Images

5. Butchart Gardens - Victoria, Kanada

Butchart Gardens na ostrove Vancouver sú pomenované po Jennie Butchartovej, manželke kanadského cementárskeho magnáta, ktorá začiatkom 20. storočia poverila japonského záhradného dizajnéra Isabura Kishidu úpravou ich vápencového lomu. V priebehu rokov sa atrakcia značne rozšírila a teraz sa na jej 22 hektároch nachádzajú milióny podstielkových rastlín rozdelených do japonskej, ružovej, vodnej, talianskej a stredomorskej záhrady, ktoré až do pandémie ročne prilákali viac ako milión návštevníkov.

Zdroj: Bigstock.com

Zdroj: Wolfgang Haehler Getty Images

Zdroj: Tourism Victoria

6. Keukenhof - Holandsko

Keukenhof je miesto medzi Amsterdamom a Haagom, ktoré je jednou z najväčších kvetinových záhrad na svete. Hoci je táto záhrada najznámejšia pre tulipány, nájdete tu aj ruže, kosatce, hyacinty, narcisy, ľalie a klinčeky, pričom každý rok sa tu vysadí asi sedem miliónov cibúľ. Záhrady sú zvyčajne otvorené len osem týždňov v roku, od polovice marca do polovice mája, pričom každý deň prichádza okolo 30 000 ľudí.

Zdroj: iStock

Zdroj: Gaspar Janos/ Shutterstock.com

7. Jardim Botanico - Rio de Janeiro, Brazília

Jardim Botânico sa hemží takmer 7 000 druhmi brazílskych a zahraničných rastlín a založil ho v roku 1808 portugalský kráľ João VI. Pôvodným účelom záhrady bola aklimatizácia korenia privezeného z Karibiku, ako je škorica, korenie a muškátový oriešok, pre verejnosť boli sprístupnené od 20. rokov 19. storočia a odvtedy si ju ľudia vychutnávajú. Jedným z najznámejších miest v záhrade je alej kráľovských paliem, je ich 134, všetky pôvodne pochádzajú z toho istého stromu, inde sa k návštevníkom môžu pripojiť papagáje tukany alebo opičky.

Zdroj: plantssparkjoy.com

Zdroj: touradvice.am

8. Humble Administrator's Garden Suzhou – Su-čou, Čína

Záhrada Pokorného správcu, ako znie preklad názvu, bola pôvodne postavená v roku 1509 počas dynastie Ming. Začala ako súkromná záhrada pre cisárskeho vyslanca a básnika Wang Xianchena. Legenda hovorí, že Wang túžil odísť zo stresu úradného života a záhrada mu slúžila ako ideálne miesto na vytvorenie nového pokojného života.

Zdroj: traveltosuzhou.com

Zdroj: gardendestinations.com

Zdroj: viator.com

9. Dubai Miracle Garden, Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Samozrejme, v Dubaji musia mať všetkého najviac a ich záhrada je naozaj zázračná. S takmer 150 miliónmi vystavených kvetov je pravdepodobne najväčšou prírodnou kvetinovou záhradou na svete. Záhradníci a záhradní dizajnéri menia kvetinové štruktúry a výstavy každú sezónu, aby zabezpečili návštevníkom zakaždým nový zážitok. Záhrada je otvorená iba počas chladnejších mesiacov, ale vnútorná motýlia záhrada a chrám v areáli sú otvorené celoročne.

Zdroj: dubaimiraclegarden.com

Zdroj: veenaworld.com

Zdroj: Traveltriangle.com

10. Púštna botanická záhrada, Phoenix, USA

Založila ju asociácia Arizona Cactus and Native Flora Society krátko pred 2. svetovou vojnou a nájdete tu viac ako 50 000 rastlín, z ktorých tretina pochádza z tejto oblasti. Je tu obzvlášť bohatá zbierka kaktusov a agáve a oblasti venované iným drsným púštnym prostrediam od Austrálie po Mexiko a Južnú Ameriku. Pred štyrmi rokmi bol obnovený a znovu otvorený aj Pavilón motýľov s rozlohou 300 m2.

Zdroj: experiencescottsdale.com

Zdroj: tempetourism.com

Zdroj: wanderwithwonder.com, foto Elisabeth R. Rose

Zdroj: independent.co.uk, veranda.com, tripstodiscover.com

Zdroj foto: egypttoursplus.com, allysonta via Flickr, Flora2000.com, bigbustours.com, edition.cnn.com, jordan-road.com, japan-guide.com, Andia, Wolfgang Haehler Getty Images, iStock,  Gaspar Janos/ Shutterstock.com, plantssparkjoy.com, touradvice.am, traveltosuzhou.com, gardendestinations.com, viator.com dubaimiraclegarden.com, veenaworld.com, Traveltriangle.com, experiencescottsdale.com, tempetourism.com, wanderwithwonder.com

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon