Vrúbkované sklo v interiéri: Ako urobiť z priestoru dizajnový originál

Vrúbkované sklo v interiéri: Ako urobiť z priestoru dizajnový originál

Vrúbkované, drážkované, rebrované alebo ryhované – akokoľvek ho nazvete, urobí veľký dojem v každej miestnosti. Pozrite si 9 nápadov z celého sveta, ako ho môžete využiť aj u vás doma.

Drážkované sklo je typ vzorovaného skla, ktorý sa vyrába lisovaním poloroztavenej sklenej hmoty medzi kovové valce, aby sa vytvoril zreteľný vzor. Dodáva aplikáciám vizuálny šmrnc a pri deliacich stenách zlepšuje súkromie vytváraním jemného posunu svetla. V minulosti bolo najčastejšie využívané v ére štýlu Art Deco, no v poslednom čase sa stáva opäť miláčikom interiérových dizajnérov. Drážkované sklo dodáva eleganciu a jednoduchý lineárny detail do moderných i tradičných interiérov. Prinášame vám 9 spôsobov, ako môžete drážkované či vrúbkované sklo implementovať do vášho domova.

1. Optické rozdelenie priestoru

Vrúbkované sklo urobí efektnú bariéru medzi časťami priestoru bez toho, aby ste prišli o cenné denné svetlo.

Melbourne, Austrália. Zdroj: Melanie Beynon Architecture & Design

Melbourne, Austrália. Zdroj: Melanie Beynon Architecture & Design

2. Hra svetla zvonku

Začleniť drážkované moduly na oddelenie interiéru od exteriéru je pekné i praktické. Elegantným spôsobom získate vizuálne súkromie.

Melbourne, Austrália. Zdroj: Luke Fry Architecture & Interior Design

Melbourne, Austrália. Zdroj: Australian Institute of Architects

3. Drážkové sklo v kuchyni

Obľúbený nový spôsob využitia ryhovaného skla je na kuchynské skrinky. Je to jemný, ale účinný spôsob, ako pridať zaujímavý detail a pohrať sa s rôznymi farebnými kulisami za ním. Drážkované sklo navyše vyzerá dlhšie čistejšie, takže je to pre kuchyňu skvelá voľba.

Sidney, Austrália. Zdroj: Kitty Lee Architecture

Sidney, Austrália. Zdroj: Newton Home Improvements

Sidney, Austrália. Zdroj: Blue Tea Kitchens and Bathrooms

4. Kúpeľňové zásteny

Ak chcete pozdvihnúť dizajn vašej kúpeľne, drážkované sklo je ideálnym spôsobom. Dodáva punc sofistikovanosti a možno ho kombinovať s čiernymi akcentmi pre moderný vzhľad. Bonusom navyše, podobne ako v kuchyni, je, že sa jednoduchšie udržiava.

Sidney, Austrália. Zdroj: Kaiko Design Interiors

Sidney, Austrália. Zdroj: Durack Architects

Melbourne, Austrália. Zdroj: Simply Bathroom Solutions

5. Posuvné dvere

Ďalšou možnosťou, ako začleniť drážkované sklo do priestoru, je inštalácia posuvných panelov z tohto zaujímavého materiálu. Nielenže vyzerajú elegantne, ale vytvárajú matný vzhľad, ktorý „zahmlí“ priehľady do susednej miestnosti.

Melbourne, Austrália. Zdroj: S&K Group, Designer: Design by Golden

Point Piper, Austrália. Zdroj: Decus Interiors

Perth, Austrália. Zdroj: Howes Design Co

6. Interiérové dvere

Keď sa môže použiť vrúbkované sklo na posuvné dvere, prečo by sa nemohlo aj na klasické interiérové? Prepúšťa svetlo, ale zakrýva kontúry pre väčšie súkromie.

Brunswick, Austrália. Zdroj: DOOD Studio

7. Originálny nábytok

Dizajnéri nábytku sú veľmi šikovní v kombinovaní šarmu skla s prísnymi modernými líniami a geometrickými tvarmi. Obľúbeným kusom nábytku do obývačky môže byť konferenčný stolík alebo drevená knižnica s drážkovanými sklenenými dvierkami.

Mosman, Austrália. Zdroj: Bondi Kitchens & Joinery

Zdroj: VSOM GLASS

Obdĺžnikový konferenčný stolík Tab s ryhovaným sklom od EDITO. Zdroj: archipro.co.nz

8. Svietidlá ako solitér

Návrhári lámp posunuli drážkované sklo na ďalšiu úroveň jeho kombináciou s opulentne vyzerajúcimi kovmi pre čarovný vzhľad „starého sveta“ a vytvorili svetelné „šperky“. Tento materiál však pôsobí veľmi pekne aj na minimalistických modeloch.

Luster Molndal. Zdroj: lamps.eu

Luster Ruby od TRENZSEATER v štýle Art Deco. Zdroj: archipro.co.nz

9. Pôsobivé dekorácie

Inšpiratívne fotografie bytových dekorácií často zobrazujú závesné nástenné svietidlá, misky, vázy i poháre, ktoré elegantne miešajú „staré s novým“. Skúste si oživiť s vrúbkovaným doplnkom interiér aj vy.

Váza z vrúbkovaného skla. Zdroj: store.moma.org

Rasori poháre 1st Dibs, Karafa Ripple Ferm Living, Závesné svietidlo Tudo & Co., karafa Dearborn Fferone, flauta na šampanské Richard Brendon,  Rebrovaný sklenený odpadkový kôš CB2, Striae rebrované sklenené svietidlo CB2, veľká váza MoMA Design Store,  rebrované poháre May 1. Dibs. Zdroj: thesavvyheart.com

 

Zdroj: houzz.com.au, archipro.co.nz, glassdirectors.com, thesavvyheart.com

Zdroj foto: PM Concepts, Melanie Beynon Architecture & Design, Luke Fry Architecture & Interior Design, Australian Institute of Architects, Kitty Lee Architecture, Newton Home Improvements, Blue Tea Kitchens and Bathrooms, Kaiko Design Interiors, Durack Architects, Simply Bathroom Solutions, S&K Group, Decus Interiors, Howes Design Co, DOOD Studio, Bondi Kitchens & Joinery, VSOM GLASS, archipro.co.nz, lamps.eu, store.moma.org, thesavvyheart.com

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon