Ako vyčistiť fasádu domu

Ako vyčistiť fasádu domu

Ak sa vám zdá, že fasáda vášho domu potrebuje čistenie, mali by ste zistiť, či sa jedná len o usadený prach alebo sa vám na nej usadili riasy či huby. Podľa toho treba zvoliť spôsob čistenia, no do úvahy treba brať aj to, akým spôsobom je povrchovo upravená.

Ako vyčistiť fasádu? Treba to urobiť efektívne a zároveň šetrne. Aby ste zvolili správny spôsob a intenzitu, mali by ste najprv vizuálne zhodnotiť, o aký typ nečistoty sa jedná. Zbaviť sa usadeného prachu je vcelku jednoduché, no ak sa objavia tmavšie fľaky alebo pásy, môže sa jednať o riasy, huby alebo aj signály konštrukčných porúch. Tiež by ste mali vedieť, akú má vaša fasáda povrchovú úpravu, teda aká omietka bola na ňu použitá, ideálne aj jej hrúbku. Aké sú vaše možnosti v jednotlivých prípadoch? Začnime pekne po poriadku od najjednoduchších.

Usadený prach či blato

Čistenie takýchto nánosov zvládnete aj sami, pomocou tlakovej vody, čiže wapky. Je to najľahší a zároveň najlacnejší spôsob, ako vyčistiť fasádu. Treba však dávať pozor, aby ste nenastavili príliš vysoký tlak vody alebo nestriekali na stenu z veľmi blízkej vzdialenosti. To by mohlo spôsobiť, že sa vaša fasáda poškodí. Ak vzniknú trhliny, skôr či neskôr treba vyhotoviť novú omietku.

Zdroj: topbyvanie.sk

Hĺbkovejšie čistenie

Fasádu je možné čistiť aj rotačnou kefou s použitím chemických prípravkov alebo pieskovaním. Sú to však náročnejšie metódy, ktoré je lepšie zveriť odborníkom. Čistenie fasády rotačnou kefou môžeme vo všeobecnosti považovať za šetrnejšie, než čistenie fasády wapkou, no je potrebné správne zvoliť chemický prípravok, inak môže zanechať fľaky. Pieskovanie je agresívnejšie a používa sa hlavne na čistenie kamenných obkladov.

Zdroj: pemtrade.sk

Riasy a plesne

Ak sa na fasáde usadili mikroorganizmy, wapka to nespraví. Možno na to prídete až po očistení tlakovou vodou, no v každom prípade je to signál, že treba aplikovať prípravky proti biologickému napadnutiu fasády. Pokiaľ sa po očistení povrchu omietky neobjavia trhliny, je potrebné naniesť podľa návodu výrobcu sanačný biocídny nástrek (napr. SANATOP Prevent Fix, SILCOLOR RENOV a pod.). Tento proces treba viackrát zopakovať. Výhodou je, že čistič sa po opakovanej aplikácii dostane až ku koreňom, ktoré nielen vybieli, ale aj zlikviduje.

Ako sa chrániť pred napadnutím

Preventívne čistenie a biocídne nástreky odporúčajú odborníci vykonávať najmenej raz za 5 rokov. Je potrebné si uvedomiť, že rozrastené kolónie rias sú schopné významne narušiť stabilitu konečnej omietkovej úpravy a za vhodných poveternostných podmienok môžu mať aj negatívny vplyv na zdravie osôb v ich okolí. Predísť problémom môžete aj správnym výberom stavebných materiálov, na slovenskom trhu nájdete aj omietky založené na nanotechnológii so samočistiacim efektom, ktoré dom ochránia.

Zdroj: fotkyzadarmo.sk

Včasnou sanáciou predídete havárii

V niektorých prípadoch môže vyčistenie fasády upozorniť na závažnejšie problémy. Ak sa pri čistení objavia trhliny, môže to znamenať, že omietka je tenkovrstvová, ako sa využívala v 90-tych rokoch. Vtedy je vhodné očistiť a odmastiť celý povrch omietky a naniesť novú, pretože časom príde k praskaniu týchto vrstiev, čo umožní vnikanie spór do trhlín a ich postupný rozklad. Spozornieť treba aj vtedy, ak sa fľaky rias objavia do 5 rokoch po aplikovaní omietky alebo zateplení fasády. Môže totiž ísť aj o chybu vyhotovenia alebo návrhu zateplenia. Vtedy treba vyhotoviť sondu vývrtom do zateplenia, odmerať hrúbku izolantu, spôsob jeho aplikácie na podklad, hrúbku omietky a hrúbku armovacej vrstvy.

Svojpomocne či profesionálne?

Majitelia domov sa obracajú na profesionálov často až vtedy, keď už majú veľký problém, no v tej fáze býva riešenie už zložité a nákladné. Ak si chcete byť istý, že vaša fasáda bude dokonale čistá na povrchu i v hĺbke jej pórov, obráťte sa na profesionálnu firmu, ktorá ponúka čistenie fasád. Vždy spolupracujte so serióznymi firmami, za ktorých prácu hovoria roky skúseností a ktoré pracujú s kvalitnými materiálmi.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Dreamstime, topbyvanie.sk, pematrade.sk, fotkyzadarmo.sk

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon