Na zatienenie terasy či balkóna treba myslieť už v zime

Na zatienenie terasy či balkóna treba myslieť už v zime

Letá sú čoraz teplejšie a nie je nič lepšie ako si počas horúčav sadnúť do tieňa. Ako si ale urobiť správne tienenie? Na trhu je viacero možností: markízy, pergoly, prístrešky, slnečníky či tieniace plachty.

Dôležitá je aj farba.

Letá sú čoraz teplejšie a nie je nič lepšie ako si počas horúčav sadnúť do tieňa. Ako si ale urobiť správne tienenie? Na trhu je viacero možností: markízy, pergoly, prístrešky, slnečníky či tieniace plachty.

O tom aké majú výhody či nevýhody, ako si vybrať efektívne tienenie a kedy je najvhodnejší čas na stavbu prístrešku sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk s obchodným riaditeľom spoločnosti Shadow Sys Petrom Skoupom.

 

Najprv si treba rozmyslieť čo od tienenia vlastne chceme

Každý môže chcieť od tieniacej techniky niečo iné. „Niekto chce mať na balkóne tienenie pred slnkom, iný zase pred dažďom. Ďalší chce mať výhľad pri zamračenom počasí alebo chce dokonca počítať hviezdy v noci. Ľudia očakávajú od tienenia čokoľvek, čo niekedy ani nevieme splniť v jednom type produktu,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ spoločnosti Shadow Sys Peter Skoupa.

Pri výbere tienenia je dôležité myslieť na to, že naň budú pôsobiť vietor, slnko a dážď, a preto je potrebné si uvedomiť do akého exteriéru si ideme dať tienenie urobiť. Od toho bude závisieť aj trvácnosť daného tieniaceho systému.

 

Nad pevným prístreškom väčšinou uvažujú podľa Skoupu ľudia, ktorí chcú tráviť viac času na terase aj v daždi alebo chladnom počasí alebo majú terasu na veľmi veternom mieste a musia terasový nábytok neustále presúvať do interiéru. „Kľúčovým parametrom je hlavne zaťaženie strechy prístrešku, či už ide o hliník, sklo alebo iný kovový materiál. V každom regióne je iný údaj zaťaženia v závislosti od snehovej nádielky, ktorá tam ročne napadne. Odporúčam preto vždy zaťaženie konzultovať so statikom“, zdôrazňuje Skoupa.

Pri pevnom prístrešku si treba dať pozor aj na to, aby sme plnou strechou nespôsobili tmu v miestnosti, na ktorú strecha nadväzuje.

Aj na farbe tieniacej látky záleží

Pri markízach a pergolách sa používajú špeciálne polyesterové a PVC látky, ktoré majú rôznu priepustnosť. Vďaka tomuto parametru si viete určiť do akej miery bude odvádzaný teplý vzduch spod terasy do okolitého ovzdušia. Veľmi dôležitá je podľa Skoupu aj samotná farba.

 

„Čím svetlejšia látka, tak tým lepšie odráža svetlo a viac prepúšťa tú danú farbu do interiéru. Keď máte nejaké tmavú čiernu alebo tmavohnedú farbu, tak sa akumuluje teplo do tej látky a potom ju prepúšťa aj do interiéru.“ Pri oboch tieniacich technikách je dobré si nainštalovať aj poveternostný senzor, aby sa v prípade silného vetra či búrky markíza či pergola sama stiahla. Obidva typy tienenia sa dajú ovládať ručne, ale môžu mať aj elektrický motor a ovládať ich dokážete aj ovládačom alebo dokonca aj mobilom. Markízy či pergoly môžu mať zabudované v sebe aj osvetlenie, ohrievač či výsuvný volán, ktorý slúži ako ochrana pred nízkym slnkom pri jeho západe. V rámci pergoly si môžete inštalovať dokonca aj osviežujúcu vodnú hmlu či bočné tienenie v mnohých prevedeniach.

Viac o tom:

  • z akých typov markíz a pergol si môžeme vybrať a aké sú ich výhody a nevýhody
  • ako sa cenovo pohybujú markízy a pergoly
  • ako fungujú sklené prístrešky
  • do akého exteriéru sú vhodné tieniace plachty a závesy
  • či sú lepšie vonkajšie či vnútorné žalúzie
  • aká je údržba o tieniacu techniku

sa dozviete z rozhovoru redaktorky Zuzany Majerčíkovej s obchodným riaditeľom spoločnosti Shadow Sys Petrom Skoupom v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk.

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon