Žiadosti o príspevok na obnovu rodinného domu bude možné podávať od 15. októbra

Žiadosti o príspevok na obnovu rodinného domu bude možné podávať od 15. októbra

Do spustenia jedného z najväčších dotačných programov súvisiacich s obnovou budov ostáva už len niekoľko dní. Majitelia starších rodinných domov budú môcť požiadať o príspevok na obnovu svojej nehnuteľnosti už v polovici októbra.

15. októbra štartujú 2 pilotné výzvy

Spustenie dotačného programu, ktorého cieľom je poskytovať príspevky na obnovu domov, sa začalo pripravovať už pred niekoľkými mesiacmi. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) na začiatku septembra ohlásila spolu s predstaviteľmi vlády štart prvých 2 pilotných výziev. V rámci nich sa začnú prijímať prvé žiadosti o príspevok na obnovu starších domov, ktoré môžu majitelia renovovať peniazmi z Plánu obnovy a odolnosti SR. Celkový rozpočet vyčlenený na prvé 2 výzvy dosiahne 30 mil. €. Po ich prerozdelení sa v krátkom čase spustia ďalšie kolá.Zdroj: www.nehnutelnosti.com

Výška príspevku na obnovu domu:

Do 14 000 € - Ak úspora primárnej energie dosiahne v porovnaní so stavom pred obnovou od 30 do 60 %.

Do 19 000 € - Ak úspora primárnej energie dosiahne v porovnaní so stavom pred vykonaním obnovy viac ako 60 %.

Štandardná alebo sociálna skupina

Výška príspevku, resp. výška nákladov, ktoré príspevok pokryje, závisí aj od skupiny, do akej bude žiadateľ zaradený. 2 pilotné výzvy sú rozdelené na štandardnú a sociálnu. Štandardná výzva je určená pre skupinu žiadateľov, ktorí budú môcť financovať peniazmi z dotácie 60 % nákladov vynaložených na obnovu domu. Žiadatelia zaradení do sociálnej skupiny budú môcť uhradiť príspevkom až 95 % nákladov, pričom DPH za nich uhradí štát.

Príspevok sa vypláca refundáciou

V oboch prípadoch budú príspevky vyplácané refundáciou. Majitelia domov získajú peniaze spätne. Obnovu budú musieť najprv zaplatiť z vlastných zdrojov, prípadne úverom. Niektoré banky už avizovali, že budú žiadateľom o príspevok poskytovať úvery, ktoré budú schválené práve na účely spojené s obnovou staršieho rodinného domu. Daná nehnuteľnosť musí mať minimálne 10 rokov, inak bude žiadosť o príspevok zamietnutá. Zdroj: nehnutelnosti.sk

Žiadosť o príspevok na obnovu rodinného domu bude možné podať online prostredníctvom formulára na stránke www.obnovdom.sk. Žiadatelia sa na uvedenej adrese oboznámia aj so všetkými podmienkami a náležitosťami ohľadom vybavovania príspevku.

 

Zdroj: www.nehnutelnosti.sk

Zdroj: www.obnovdom.sk

Zdroj foto: www.nehnutelnosti.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon