V Číne dokončili najviac skrútenú výškovú budovu na svete

V Číne dokončili najviac skrútenú výškovú budovu na svete

Výstavba skrútených mrakodrapov nemá dlhú tradíciu. Prvé výškové budovy s točitou konštrukciou sa začali budovať až na začiatku tohto storočia. V súčasnosti ich vo svete nájdeme viacero. Jedna z nich bola nedávno dokončená v Číne. Po ukončení realizácie sa zaradila na čelo rebríčka najviac skrútených výškových budov na svete.

180-metrový tancujúci mrakodrap

Na prvenstvo v spomínanom rebríčku stačila projektu Dance Of Light Tower výška 180 m. Už názov napovedá, že ide o „tancujúcu“ budovu, ktorá si za parket zvolila námestie Sing-fu Plaza v meste Čchung-čching. Práve táto štvrť sa stala domovom najviac skrútenej výškovej budovy na svete, ktorej poschodia sa otáčajú až o 8,8 °. Podľa architektov z dubajského štúdia Aedas je to približne 2-násobne viac ako v prípade iných rotujúcich mrakodrapov tohto typu.Dance of Light Tower, Zdroj: indianexpress.com

Dizajn inšpirovaný polárnou žiarou

Prívlastok „tancujúca“ si najviac skrútená výšková budova sveta nezískala len kvôli rotujúcej konštrukcii. S tancom ju spája aj prevedenie fasády, ktorá pomocou optického klamu vytvára zaujímavú hru svetiel. Fasáda a okenné rámy boli navrhnuté tak, aby sa vzhľad stavby naoko menil v závislosti od fázy dňa a intenzity slnečného svitu. Pri východe slnka sú jej obvodové steny celé rozžiarené, cez deň zdobia fasádu paprsky svetla podobné polárnej žiare a v noci sa na nich objavujú odrazy pripomínajúce tancujúcu baletku.Dance of Light Tower, Zdroj: wixamistore.com

39-poschodové kancelárske centrum

Architekti z dubajského štúdia Aedas navrhli inšpiratívny výškový objekt na administratívne účely. V 180-metrovom mrakodrape sídlia, resp. v najbližšej budúcnosti budú sídliť viaceré firmy. Nové kancelárske priestory zriadené vo vysokom štandarde budú postupne obsadené na všetkých 39 poschodiach moderného biznis centra. Kancelársky komplex môže aj vďaka neobvyklému skrútenému vzhľadu získať pomyselný titul najikonickejšej budovy v Čchung-čchingu.Dance of Light Tower, Zdroj: indianexpress.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: constructionreviewonline.com, indianexpress.com, wixamistore.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon