Priemerná úroková sadzba hypoték v ČR sa prvýkrát v roku znížila

Priemerná úroková sadzba hypoték v ČR sa prvýkrát v roku znížila

Rast priemernej úrokovej sadzby hypoték v ČR sa zastavil, minimálne na pár týždňov. Jej hodnota sa po niekoľkých mesiacoch pretrvávajúceho rastu znížila. Jedná sa o prvý pokles v štatistikách sledujúcich vývoj priemerného úroku na českom hypotrhu v tomto roku.

Priemerná úroková sadzba klesla o 0,05 %

Susedné Česko patrilo v posledných mesiacoch do užšej skupiny štátov, kde sa úroky hypoték zvyšovali najrýchlejšie. V septembri z tohto zoznamu vypadlo. Dôvodom bol prvý tohtoročný pokles priemernej úrokovej sadzby. Ten bol veľmi mierny, takže situácia na českom hypotrhu sa takmer vôbec nezmenila. Priemerný úrok sa znížil len o 0,05 % a na začiatku 9. mesiaca v roku dosahoval úroveň 6,23 %.Zdroj: pixabay.com

Najvyšší pokles pri 5-ročnej fixácii

Pod pokles priemernej úrokovej sadzby všetkých hypoték sa podpísalo zníženie priemerných úrokov pri jednotlivých fixáciách. Mierne zníženie bolo zaznamenané pri všetkých fixačných variantoch, ktoré banky pôsobiace na českom hypotekárnom trhu ponúkajú. Najvyšší pokles bol evidovaný pri 5-ročnej fixácii. Priemerná úroková sadzba pri hypotekárnych úveroch s 5-ročnou fixáciou sa po poklese o 0,07 % dostala pod 6 %. Pri ostatných fixáciách sa priemerný úrok znížil zhodne o 0,05 %, pričom pri každej fixácii bol vyšší ako 6 %.

Prognózy predpovedajú stagnáciu

Veľmi mierny pokles úrokových sadzieb sa vo výške mesačných splátok odrazil minimálne. Podľa čísel portálu Fincentrum Hypoindex sa mesačná splátka hypotéky vo výške 3,5 mil. Kč s 3-ročnou fixáciou a s pomerom LTV na úrovni 80 % znížila zhruba o 115 Kč. Klienti bánk, ktorí splácajú hypotéku, tak pri súčasnom náraste cien zníženie úrokov takmer vôbec nepocítili. Inak to nemá byť ani v najbližších týždňoch, ktoré má sprevádzať stagnácia. Podľa prognóz sa priemerná úroková sadzba nezvýši, no analytici neočakávajú ani citeľnejší pokles.Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: Fincentrum Hypoindex – hypoindex.cz

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon