V ďalšom zanedbanom areáli v Ružinove vyrastú nové byty i hotel

V ďalšom zanedbanom areáli v Ružinove vyrastú nové byty i hotel

Spoločnosť YIT Slovakia pracuje na revitalizácií viacerých priemyselných areálov v ružinovskej miestnej časti Nivy a v týchto aktivitách bude i naďalej pokračovať. V druhej polovici septembra ohlásila ďalší zámer, do mestskej štruktúry plánuje atraktívnejším spôsobom začleniť územie pri Hraničnej ulici. V úvodnej etape majú vzniknúť nielen potrebné byty, ale aj hotel.

HraničnáNový projekt pri Hraničnej ulici - 1. etapa; Zdroj: YIT Slovakia

 

Mestotvorný projekt

Predmetom transformácie je tentokrát areál spoločnosti ASSET ležiaci pri Hraničnej ulici, ktorý YIT Slovakia prevádzkuje od júna 2021. Na ploche o rozlohe 3,5 ha aktuálne stoja staršie budovy a sklady, v budúcnosti by tu však mala vyrásť lokalite primeranejšia, mestotvorná zástavba. Podstatnou súčasťou má byť kvalitné mestské bývanie, pochopiteľne doplnené inými funkciami, pričom sa počíta tiež s často spomínanými nájomnými bytmi

Kroky developera sú v súlade so súčasnými trendmi udržateľného rozvoja miest, kam patrí i akási recyklácia starších, neveľmi využívaných oblastí v rámci mesta, ktoré predstavujú hospodárnejší spôsob výstavby ako zaberanie nových plôch v krajine.

Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia v tejto súvislosti uvádza: „Prinášať nový život do miest chápeme ako jedno z našich dôležitých poslaní. Práve transformáciu tzv. brownfieldov a ich znovuoživenie pokladáme za istú formu pozitívnej „recyklácie“ týchto chátrajúcich území. Odstraňovanie brownfieldov by mala byť jedna z priorít trvalo udržateľného rozvoja moderných miest, a to oveľa väčšou než neustále rozširovanie ich predmestí a prímestských satelitov.“

HraničnáNový projekt pri Hraničnej ulici - 1. etapa; Zdroj: YIT Slovakia

 

Byty a hotel v 1. etape

Najbližšie k začiatku premeny má časť areálu nachádzajúca sa pri prvom, severnom úseku Hraničnej ulice. Autorom architektonického návrhu, obdobne ako predbežnej overovacej urbanistickej štúdie celého územia, je atelier Compass Architekti, ktorý stojí aj za ďalším projektom z portfólia YIT Slovakia, za súborom Zwirn vyrastajúcim rovnako v Ružinove, na mieste bývalej Bratislavskej cvernovej továrne.

Prvá etapa pripravovaného projektu je v zhode so súčasne platným Územným plánom a jej výstavba by mohla odštartovať v roku 2025.

Na ploche zaberajúcej necelý hektár budú vybudované dva objekty. Vytvorený bude polouzavretý mestský blok pozostávajúci z bytového domu so 6 plnohodnotnými a 1 ustúpeným podlažím s celkovo 92 bytmi, hotel ponúkne 72 ubytovacích jednotiek, stavba zahŕňa tiež 11 priestorov pre občiansku vybavenosť. Parkovanie bude umiestnené do podzemných garáží. V duchu svojich zvyklostí sľubuje developer i kvalitné úpravy okolitých verejných priestorov, príkladom je neďaleký rezidenčný komplex NUPPU známy vďaka zaujímavému dvoru s pestrou ponukou aktivít. 

HraničnáNový projekt pri Hraničnej ulici - 1. etapa; Zdroj: YIT Slovakia

 

Počíta sa s nájomnými bytmi

Plánovaná konverzia celého zvyšného územia (mimo 1. etapy) bude vyžadovať zmenu Územného plánu, developer o ňu už požiadal. Príprava nasledujúcich fáz by sa tak mala uskutočniť až v horizonte niekoľkých rokov. 

„Posledné roky priniesli veľké zmeny na trhu a ukázali, že v Bratislave stále chýbajú časti, ktoré by obsahovali najmä funkciu bývania. Radi by sme preto aj toto územie pretransformovali na živú mestskú štvrť, podarí sa to však len so zmenou územného plánu. Riešením môže byť nová metodika zmien územného plánu Magistrátu hl. mesta Bratislavy, ktorá umožňuje práve takéto zmeny územného plánu výmenou za vopred daný počet nájomných bytov. Sme radi, že nový zákon o územnom plánovaní tiež otvára dvere flexibilnejšiemu posúdeniu a následnej zmene charakteru a funkcií vybraných území v Bratislave, ktoré trpia nedostatkom kvalitného bývania,“ dodáva Milan Murcko.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Sokolka prinesie len 7 bytov blízko zvolenského centra

Exkluzívne, priestranné byty priamo na staromestskej Patrónke

Prvý projekt v energetickej triede A0 v Trenčíne, vybuduje sa aj „pumptrack“

 

Zdroj: Novostavby.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon