Ako čo najrýchlejšie bývať vo vlastnom

Ako čo najrýchlejšie bývať vo vlastnom

Už by ste sa najradšej osamostatnili v bývaní, no unavuje vás zdĺhavý proces výberu nehnuteľnosti? Nie ste v tom sami. Práve preto sme pre vás pripravili zhrnutie všetkých možností, ktoré pri kúpe bývania máte. Pre viac informácií čítajte ďalej.

1. Kúpa bytu

V každom z nás predstava bývania v byte evokuje iné pocity. Je to však možnosť hodná uváženia. Koniec koncov, až 46% obyvateľov Slovenska sa rozhodlo pre túto alternatívu.

Ide o investíciu, ktorá momentálne nestráca na hodnote. Zväčša sa nachádza v polohe blízko mesta a všetko je tak povediac “na skok”.

Netreba mať však ružové okuliare. Prečítajte si náš zoznam plusov a mínusov bývania v paneláku.

Výhody:

  • bližšie obchody, nemocnica, lekáreň, kultúra a iné
  • menej starostí o správu
  • menšie náklady na bývanie

 

Nevýhody:

  • menej priestoru
  • možnosť hlučných susedov
  • problematické parkovanie

 

Krok po kroku:

Ak sa rozhodnete pre byt, na rade je už len jeho kúpa, administratívne úkony a nasťahovanie. V praxi je však dôležité myslieť na čas, ktorý si vyžiadajú predošlí nájomcovia na vlastné vysťahovanie. Môže sa jednať o dobu medzi 2 týždňami až niekoľkými mesiacmi.

Pri troche šťastia narazíte na odborníkov, ako z realitnej kancelárie Expat Experts, ktorí sa postarajú o hladký priebeh a všetky úradné záležitosti vybavia za vás. To dokáže proces rapídne urýchliť.

2. Postaviť si tradičný murovaný dom

Bývať v dome je snom mnohých. Máme svoje predstavy o veľkosti kuchyne a rozložení izieb, no v istom bode zistíme, že náš vysnívaný dom neexistuje. Práve preto si ho môžete postaviť úplne od základov. Je to však dobrý nápad?

So stavbou domu prichádzajú určité problémy. Týchto pár zádrhelov by mohlo vaše sťahovanie výrazne spomaliť:

  • Výber pozemku - mimo chránených rastlín a živočíchov.
  • Nedostupnosť rozvodov, kanalizácie, elektriny.
  • Stúpajúca cena materiálu.
  • Nespoľahlivosť stavebných firiem - nepresnosť odhadov dokončenia.
  • Dĺžka stavby vzhľadom na nepriaznivé počasie.
  • Nekonečné hodiny vybavovania stavebných povolení a príslušnej administratívy
  • Oficiálna kolaudácia.

Ako ste asi zistili, stavať dom je záležitosť, ktorá si vyžaduje veľa pevných nervov, trpezlivosti a financií. Ak však tieto tri atribúty nemáte problém splniť, dom snov môže byť tým správnym riešením pre vás.

3. Zakúpenie staršieho domu

Pokiaľ vás neláka predstava stavania, no radi by ste investovali do domu, je tu aj ľahšia cesta. Kúpa už postaveného domu trvá aj s nasťahovaním mnohonásobne kratšie. Vyhnete sa vytváraniu projektov a plánovaniu každej zásuvky, no i tu vás to raz dobehne.

Postupom času zistíte, že nie všetko v dome vám vyhovuje. Začne to premaľovaním stien, neskôr vymeníte staré parkety za nové a zrazu je celý dom naruby. Prerábanie vám môže zabrať veľa času, a taktiež bude stáť dávku trpezlivosti.

Náš tip: Ak si vyberiete zakúpenie staršej nehnuteľnosti a chcete sa vrhnúť na prerábky, vyskúšajte navštíviť sociálnu sieť Pinterest a načerpať nápady. V dnešnej dobe ľudia vedia prerobiť celý dom za relatívne prijateľné peniaze. Hľadajte u nich inšpiráciu.

4. Montované drevodomy

Kompromisom medzi stiesneným bytom, vyčerpávajúcou stavbou a nekonečným prerábaním starej budovy, sú práve montované drevodomy.

Možno sa pýtate: “Prečo práve tento typ by mal byť výhodný?”

Presvedčte sa sami:

●    Rýchlosť celého procesu

Tieto stavby využívajú ako konštrukčný materiál drevo. To urýchľuje spôsob prípravy a vďaka tomu môže byť dom zmontovaný za neuveriteľných 5 mesiacov.

●    Nízke náklady

Vďaka kvalitným materiálom použitých na zateplenie domu, sa šetrí počas vykurovacej sezóny.

●    Pocit návratu k prírode

Drevené steny a stropy evokujú prírodné prostredie, ktoré imponuje mnohým milovníkov naturálnych materiálov.

●    Projekt je prispôsobený vaším predstavám

Ak ste si mysleli, že existuje pár makiet montovaných domov, z ktorých by ste si museli vybrať, boli ste na omyle. Architekti a projektanti, s ktorými stavebné firmy spolupracujú, dokážu prispôsobiť dom všetkým vašim podmienkam a nakresliť vám ho na mieru.

Každý typ bývania má svoje výhody a nevýhody, no proces jeho výberu je vždy najťažší. Dúfame, že ste po prečítaní článku dôkladne zvážili všetky možnosti a ten pravý domov už čoskoro nájdete.

PR článok

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon