V Kodani postavia monumentálny drevený kostol s kultúrnym využitím

V Kodani postavia monumentálny drevený kostol s kultúrnym využitím

Výstavba drevených kostolov už dávnejšie ustúpila do úzadia. Nové projekty sakrálnych drevostavieb pribúdajú v Európe skôr ojedinele. Po dlhšom čase má takéto dielo vyrásť v Kodani. Pôjde o monumentálny drevený kostol, ktorý bude okrem iného slúžiť aj ako lokálne kultúrne stredisko.

Vzhľad stavby napodobní stromy

Projekt nového dreveného kostola Ørestad Church, ktorý môže ašpirovať na pomyselný titul najoriginálnejšej sakrálnej drevostavby v Dánsku, predstavil domáci dánsky ateliér Henning Larsen. Jeho dielo nebude bežným dreveným kostolom, akých sú na severe Európy desiatky. Architekti ho navrhli ako monumentálnu stavbu, ktorá bude pýchou celej Kodane. Pozornosť vzbudí svojím vzhľadom aj konštrukčným prevedením. Stavba, ktorá bude celá z dreva, napodobní kmene stromov, a to nielen tvarom. Imitovať ich má aj drevená fasáda, ktorej povrch bude podobný kôre stromov.Ørestad Church, Zdroj: henninglarsen.com

Hra so svetlami navodí atmosféru

Optické a emocionálne spojenie s prírodou ponúkne aj interiér. Ten bude takisto celý z dreva, čo ho urobí útulným, naoko čistým a esteticky pútavým. Okrem dreva má v interiéri zohrávať kľúčovú úlohu aj svetlo. Osvetlenie bude rozmiestnené a nastavené tak, aby vytváralo optickú hru svetiel evokujúcich dojem, že návštevníci kostola sedia pod korunami stromov. Inštalácia osvetlenia a intenzita jeho svietenia má byť prispôsobená vyšším energetickým požiadavkám, čo povedie k úspore energií. Ørestad Church, Zdroj: henninglarsen.com

Kostol ako nové kultúrne centrum

Nový drevený kostol v Kodani sa bude primárne využívať na bohoslužby alebo na podujatia súvisiace s náboženskými obradmi. Návrh však ráta aj s vyčlenením časti interiéru na kultúrne účely. V pláne je organizovanie menších koncertov a spoločenských posedení pre pár desiatok ľudí. Priestory budú využívané aj na cvičenie jogy a organizovanie rôznych typov prednášok. Počas letnej sezóny sa tieto aktivity budú môcť presunúť aj do exteriéru, ktorého časť poslúži ako verejná záhrada.Ørestad Church, Zdroj: henninglarsen.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: henninglarsen.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon