Bežná izbová teplota v európskych domácnostiach sa líši

Bežná izbová teplota v európskych domácnostiach sa líši

Vykurovacia sezóna je v plnom prúde. S tým sa dostáva do popredia otázka, aká izbová teplota je optimálna. Domácnosti v jednotlivých európskych štátoch to vidia inak. Bežná izbová teplota sa v jednotlivých krajinách líši.

Priemerná izbová teplota v EÚ dosahuje 22 °C

Tepelné nároky európskych domácností nie sú rovnaké. Jednotná v nich nie je ani Európska únia. Byty a domy v štátoch európskej dvadsaťsedmičky majú na optimálnu teplotu v bytoch a domoch iný meter. Niekde sa počas celej zimy kúri na úrovni pod 20 °C, inde sa priemerné izbové teploty približujú k hraničnej úrovni teploty považovanej za primeranú. WHO za takú považuje teplotu v rozmedzí 18-24 °C. Európska únia sa z tejto škály nevychyľuje. Priemerná izbová teplota v jej domácnostiach dosiahla počas poslednej vykurovacej sezóny 22 °C.Zdroj: pixabay.com

Západoeurópskym domácnostiam stačí 19 °C

Priemer EÚ znižuje najmä západná a južná Európa. Dôvodom sú miernejšie zimy, pre ktoré je možné v týchto častiach kontinentu nastaviť izbovú teplotu na 19 až 20 °C. Tú nevnímajú ako optimálnu len Francúzi, Holanďania, Íri alebo Nemci. Byty a domy s izbovou teplotou 20 °C sú považované za dostatočne vyhriate aj v Škandinávii. V severských štátoch však kúria viac dní v roku ako v iných častiach Európy.

Na juhu Talianska alebo Španielska len 17 °C

Najmenej vykurované sú domácnosti v pobrežných stredomorských oblastiach. Denné teploty v južných častiach Talianska aj Španielska sa počas celej zimy držia na plusových hodnotách, často dosahujú úroveň 8-12 °C. Na Sicílii, v okolí Lisabonu či v španielskej Andalúzii sa tak kúrenie bežne zapína len na 17 °C. Len o 1-2 °C vyššia izbová teplota je v južnejších častiach Balkánu a Grécka.

Krajiny bývalého východného bloku kúria viac

V krajinách bývalého východného bloku sa kúri o čosi viac ako na juhu alebo západe Európy. Dôvodom je najmä dlhoročný zvyk vykurovať byty a domy na vyššiu úroveň. Domácnostiam v ČR, v Poľsku, v Maďarsku, v Bulharsku aj u nás to umožňovali nižšie ceny energií. Izbová teplota v týchto štátoch tak bežne dosahovala 21-23 °C. V ČR a na Slovensku sa za optimálnu považuje teplota 21-22 °C, u našich susedov to môže byť ešte o 1 °C viac.

Odporúčanie znížiť bežnú izbovú teplotu o 1 °C

Výška priemernej izbovej teploty v EÚ sa v minulosti veľmi nemenila. Medziročné rozdiely väčšinou dosahovali len niekoľko desatín percenta. Prvé väčšie odchýlky môžu prísť až túto sezónu. Dôvodom je najmä nárast cien energií, ktorý vedie k hľadaniu úporných opatrení. Za jedno z nich je považované celkové zníženie izbovej teploty o 1 °C. Takýto krok môže viesť k ročnej úspore až 7 % v závislosti od intenzity kúrenia a od počtu dní, počas ktorých sa kúri.Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon