Zo starého kravína na juhu Anglicka je nádherná knižnica

Zo starého kravína na juhu Anglicka je nádherná knižnica

Najprv sa v nej chovali kravy, neskôr slúžila na odkladanie hospodárskych strojov, dnes sa v nej nachádzajú police plné kníh. Bývalá hospodárska budova v obci Stanbridge Mill prešla zásadnou vnútornou premenou, po ktorej sa stala jednou z najkrajších knižníc na juhu Anglicka.

Návrat chátrajúceho komplexu k životu

Juh Anglicka je plný nevyužívaných hospodárskych budov, ktoré čakajú na druhú šancu. Nie každej z nich sa naskytne rovnaká príležitosť ako georgiánskemu kravínu, ktorého chátrajúci stav volal dlhé roky o pomoc. Tá prišla s návrhom ateliéru Crawshaw Architects, na základe ktorého prešla jedna zo skupiny hospodárskych budov na farme v Stanbridge Mill rozsiahlou konverziou. Jej výsledkom je premena niekdajšieho kravína na útulnú knižnicu, ktorá vniesla do celého areálu nový život.Zdroj: Ingrid Rasmussen 

Zachovanie pôvodného charakteru stavby

Vonkajšia podoba sídla knižnice sa od tej pôvodnej veľmi nelíši. Strecha a fasáda prešla len minimálnymi úpravami. Návrh projektu konverzie sa sústredil najmä na premenu vnútorných priestorov, ktoré aj napriek zachovaniu pôvodného charakteru objektu pôsobia miestami ako novostavba. Najväčšiu pozornosť vzbudzujú oblúkové drevené rámy vyzerajúce ako klenbové portály. Masívne dubové drevo zohralo kľúčovú úlohu pri zariaďovaní celého interiéru. Ako materiál plniaci praktickú a estetickú funkciu je prítomné aj v podobe podláh a políc na knihy.Zdroj: Ingrid Rasmussen

Knižnica na pamiatkovo chránenej farme

Pod iniciatívu vrátiť chátrajúcemu hospodárskemu objektu život sa podpísala aj jeho poloha a historický význam. Budova súčasnej knižnice stojí v areáli farmy Stanbridge Mill Farm, ktorá bola vyhlásená za pamiatkovo chránenú. Aj to zvýšilo záujem o záchranu stavby, ktorá má dlhoročnú históriu a v jej písaní pokračuje vďaka vydarenej konverzii ďalej. Po novom už nie ako kravín ani poľnohospodársky sklad, ale ako jedna z najkrajších knižníc v južnej časti Anglicka.Zdroj: Ingrid Rasmussen

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: Ingrid Rasmussen

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon