Parkovací dom z dreva v nemeckom Bad Aiblingu

Parkovací dom z dreva v nemeckom Bad Aiblingu

Možnosti využitia dreva v stavebníctve sú stále širšie. Flexibilný materiál si nachádza uplatnenie aj pri realizácii parkovacích domov. Príkladom je krytý parkovací pavilón navrhnutý pre udržateľnú štvrť na severe Bavorska.

Drevené prvky v hlavnej úlohe

Nový parkovací dom v meste Bad Aibling nie je celý z dreva. Prírodný materiál však zohral pri realizácii 2-podlažného parkovacieho objektu zásadnú úlohu. Dominantne pôsobia najmä nosné prvky z bukového dreva. Pri výstavbe pavilónu sa takisto využilo krížovo lepené drevo, často využívané pri realizácii hybridných výškových drevostavieb. Drevené časti konštrukcie dopĺňa kreatívne prevedená betónová rampa aj oceľové schodisko vedúce na horné podlažie. Betón je prítomný aj v podobe povrchu vozovky v útrobách parkovacieho domu.Zdroj: hkarchitekten.at

Parkovisko splýva s krajinou

Architekti z ateliéru HK Architekten si nevybrali drevo ako dominantný stavebný materiál náhodou. Cieľom projektu bolo navrhnúť parkovací dom, ktorý zapadne do okolia a zároveň dokáže esteticky vyniknúť. Splniť túto požiadavku sa podarilo vďaka jednoduchej drevenej konštrukcii zasadenej do voľného zeleného priestranstva lemovaného niekoľkými stromami. Parkovací pavilón tak splýva s okolitou krajinou, v ktorej je bezpečne ukrytý pred mestským ruchom.Zdroj: hkarchitekten.at

Súčasť novej štvrte bez emisií

Aj keď nový parkovací dom bol postavený ako samostatný objekt oddelený od okolia, jeho výstavba súvisí s realizáciou väčšieho projektu. Jeho cieľom je vybudovať v Bad Aiblingu väčšiu udržateľnú štvrť s polyfunkčným charakterom. Všetky objekty v tejto štvrti majú byť postavené z obnoviteľných materiálov a ich prevádzka sa má zaobísť bez produkcie emisií alebo v prípade niektorých objektov má byť množstvo vyprodukovaných emisií minimálne. Ambiciózne požiadavky spĺňa aj nový 2-podlažný parkovací dom z dreva.Zdroj: hkarchitekten.at

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: hkarchitekten.at

Zdroj foto: hkarchitekten.at

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon