Pri Varšave vznikne integrované letisko pre milióny cestujúcich

Pri Varšave vznikne integrované letisko pre milióny cestujúcich

V susednom Poľsku sa pripravuje jeden z najväčších dopravných projektov za posledné roky. Výsledkom jeho realizácie má byť výstavba nového letiska pre milióny pasažierov. Integrovaný dopravný uzol spájajúci viaceré druhy dopravy bude vybudovaný niekoľko kilometrov od hlavného mesta.

Udržateľnosť a poľský dizajn

Nové poľské letisko Solidarita vzdialené necelých 40 kilometrov od Varšavy má slúžiť ako ústredný objekt väčšieho integrovaného dopravného uzla. Postavené bude na základe návrhu ateliéru Foster + Partners a firmy Buro Happold, ktorých projekt zvíťazil v medzinárodnej súťaži. Víťazi oslovili porotu návrhom otvoreného terminálu, ktorého vzhľad čerpá z poľskej kultúry. Najvýraznejším prvkom je zvlnená strecha so spodnou časťou inšpirovanou tkanými formami, ktoré sú typickým znakom poľskej národnej identity. Zložitý tvar sa podarí vytvoriť vďaka drevu a jeho kombinácii s prefabrikovanými modulmi urýchľujúcimi výstavbu. Použité materiály sa okrem estetickej funkcie postarajú aj o praktický prínos a udržateľnú prevádzku.Zdroj: cpk.pl 

Vyše 40 miliónov cestujúcich

Letisko Solidarita majú využívať milióny cestujúcich. Po prvej etape realizácie projektu ním ročne prejde viac ako 40 miliónov pasažierov. Po ďalšom rozšírení sa ich počet zvýši až na 65 miliónov. Stať sa tak má do roku 2060, kedy bude kompletne dokončené letisko zaberať plochu viac ako 3000 hektárov. Výstavba jedného z najväčších letísk v celej strednej Európe bude mať význam aj z hľadiska zamestnanosti. Pri výstavbe a následnej prevádzke terminálu má vzniknúť okolo 150 000 pracovných miest. Niekoľko tisíc z nich sa vytvorí v letiskovom „mestečku“ Airport City, v ktorom sa zriadia obchodné, výstavné aj kongresové priestory. Zdroj: cpk.pl

Integrácia 3 druhov dopravy

Výstavba nového letiska a okolitej polyfunkčnej štvrte je iba časťou ambiciózneho projektu. Objekt Solidarita doplnia ďalšie dopravné terminály, ktoré budú spolu s letiskom prepojené do jedného integrovaného dopravného uzla. Ten bude vďaka prepojeniu leteckej, železničnej a cestnej prepravy na jednom mieste vytvárať veľkú dopravnú križovatku urýchľujúcu presun z vlaku alebo autobusu k lietadlu a naopak. Na integrovaný dopravný uzol Centralny Port Komunikacijny budú nadväzovať cestné a železničné siete spájajúce Varšavu s najväčšími poľskými mestami, čo urýchli aj cestovanie v širšom vnútrozemí krajiny.   Zdroj: cpk.pl

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: cpk.pl

Zdroj foto: cpk.pl

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon