Už čoskoro nadobudne účinnosť nový stavebný zákon. Aké zmeny prinesie?

Už čoskoro nadobudne účinnosť nový stavebný zákon. Aké zmeny prinesie?

V apríli tohto roku Národná rada Slovenskej republiky prijala návrhy zákona o výstavbe a zákona o územnom plánovaní. Ide o dlhoočakávanú reformu, ktorá by mala odstrániť nedostatky doterajšej legislatívy, ktorá je v platnosti už takmer 5 desaťročí. Ako to ovplyvní stav na realitnom trhu a situáciu s výstavbou novostavieb?

Dvojica nových zákonov, ktoré sú schválené s účinnosťou od 1. apríla 2023 (zákon o územnom plánovaní) a od 1. apríla 2024 (zákon o výstavbe), prinesie do súčasného fungovania úradov aj tvorby projektov výrazné zmeny.

Tou prvou bol vznik Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR, ktorý bude po novom riadiť stavebné konania. Sľubuje zrýchlenie a zjednodušenie procesu povoľovania výstavby prostredníctvom zmeny celkových postupov a zavedenia elektronizácie schvaľovacieho procesu. Tá bude založená na postupnej digitalizácii údajov o území a nových územnoplánovacích dokumentácií v jednotnej forme. Po novom by malo byť možné celý proces vybaviť len pomocou mobilu.

Stavebný zakon

Zrýchlenie procesov sa dotkne aj developerov. Na otázku, či sa Slováci dočkajú masívnej výstavby novostavieb a čoho všetkého sa pripravované zmeny dotknú, odpovedia už 28. a 29. novembra 2022 Štefan Holý, podpredseda vlády SR a Martin Hypký, predseda nového Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR na EPI konferencii Stavebné právo, ktoré exkluzívne prvý rok organizuje spoločnosť Poradca podnikateľa.

Úrad vlády SR a Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR zároveň poskytli podujatiu záštitu. Konferencia bude zameraná na predstavenie pripravovaných zmien a aktuálne výzvy v stavebnej legislatíve v slovenskom aj európskom rozmere.

Stavebný zakon

Medzi prednášajúcimi sa predstaví aj množstvo odborníkov z praxe. Stretnúť môžete napríklad Pavla Kováčika, prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, Mária Glosa z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska či Mareka Perdíka, predsedu Združenia pre lepšiu správu bytových domov. Nebudú chýbať ani zástupcovia advokátskych kancelárií špecializujúcich sa na problematiku stavebnej legislatívy – Peter Kotvan z Advokátskej kancelárie Kotvan, ktorý je zároveň odborným garantom EPI konferencie, Matej Košalko z Allen & Overy Bratislava či Tatiana Prokopová zo Squire Patton Boggs, s. r. o.

Konferencia ponúka priestor pre inšpirácie, spoločnú diskusiu a networking – či už s tvorcami príslušných zákonov, zástupcami právnej obce, či firmami z praxe.

Viac informácií o konferencii nájdete na: https://konferencie.profivzdelavanie.sk/2022/stavebne-pravo/

Stavebny zakon

 

PR článok

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon