Rezidenčné bývanie na brehu Kysuce s kvalitnou architektúrou

Rezidenčné bývanie na brehu Kysuce s kvalitnou architektúrou

V Kysuckom Novom Meste sa podarilo vybudovať veľmi pekný projekt. Moderná mestská štvrť Kamence sa rozprestiera na nábreží rieky Kysuca a ponúka svojim obyvateľom širokú infraštruktúru na pár krokov od prírody. Jej kvalitu ocenili aj odborníci prestížnou cenou za architektúru CE ZA AR 2021.

Multifunkčná rezidenčná štvrť Kamence ponúka komfortné a bezpečné miesto pre život. Spája najnovšie trendy v oblasti bývania s kvalitnou architektúrou a navyše v lokalite, ktorá jej obyvateľom poskytuje pokojné prírodné prostredie iba pár krokov od domu.

„Kamence sa nám podarilo funkčne zakomponovať do zvyšku mesta, nijako ho od neho nevyčleniť, a pritom zachovať prístup k rieke, okolo ktorej je promenáda stvorená na dlhé prechádzky,“ hovorí Ing. Slavomír Bodis, riaditeľ spoločnosti Istrofinal. Prvé 3 bytové domy so 67 bytmi postavené z tehál Porotherm, ktoré sa pýšia prestížnym ocenením CE ZA AR, boli dokončené v roku 2020. Obytná zóna sa postupne rozrastá. Aktuálne sa dokončila 2. etapa projektu s ďalšími 3 bytovými domami, vo výstavbe je tiež už aj 3. a 4. etapa.

Zdroj: Istrofinal 

O úspechu rozhoduje lokalita

Rezidenčná štvrť Kamence je multifunkčným územím so širokou škálou služieb, ktoré obyvatelia k životu potrebujú, a bohatým spektrom aktivít. Nachádzajú sa tu ihriská a športoviská, peší bulvár i obchodná zóna s nákupnými či reštauračnými možnosťami. Aktuálne sa v tejto oblasti stavia škôlka a v budúcnosti by tu mala vzniknúť aj cyklotrasa.

Blízko k prírode

Obyvatelia obytnej štvrte  nemusia za oddychom nikam cestovať a môžu ho stráviť vo svojom blízkom okolí. Súčasťou Kamencov sú aj oddychové zóny a množstvo zelene, ktorá prirodzeným spôsobom ochladzuje dané územie a bráni vzniku tepelných ostrovov. „Snažíme sa, aby naše projekty boli kvalitné a výnimočné po všetkých stránkach, nevynímajúc ani ekologické hľadisko. Máme záujem o to, aby ľudia bývali či pracovali v zdravom a príjemnom prostredí,“ zdôrazňuje S. Bodis. Investor dokonca využil služby vlastného ekológa, ktorý odporučil dať na stromy v okolí rezidenčnej štvrte viac búdok, keďže pri rieke Kysuca hniezdi veľa vtákov.

Zdroj: Istrofinal 

Zaujímavé architektonické riešenie

Architektonickému štúdiu SLLA sa podarilo vytvoriť vizuálne zaujímavú mestskú štvrť a súčasne sa prispôsobiť požiadavkám na bývanie jej budúcich obyvateľov. Súčasťou projektu Kamence sú rôzne typy domov s rôznou výškou, dispozičným riešením i orientáciou. Pri výstavbe sa použili moderné stavebné  materiály, ktoré zabezpečujú bývanie s najvyšším energetickým štandardom.

Zdroj: Istrofinal 

Komfortné bývanie v tehlových domoch

Nosnú konštrukciu bytových domov prvej etapy tvorí monolitická železobétonová  konštrukcia. Na vonkajšie obvodové steny bytových domov sa použili aj keramické tvarovky Porotherm hrúbky 250 mm. „Sme radi, že investor na výstavbu prvej etapy štvrte Kamence využil práve tehlu. Ide o prírodný materiál, ktorý je zárukou dlhej životnosti stavby,“ hovorí Ing. Gabriel Szöllösi, produktový manažér Wienerberger. Zateplenie tvorí minerálna vlna Knauf Insulation hrúbky 160 mm a na fasádu sa použila bledá silikónová omietka hrúbky 1,5 mm, ktorá necháva vyniknúť architektonickej kompozícii objektu. Bytové domy dotvárajú biele 5-komorové plastové okná s trojsklom, ktoré majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti a pomáhajú obyvateľom znižovať výdavky za vykurovanie.

Zdroj: Istrofinal 

Výborné tepelnoizolačné a akumulačné vlastnosti tehly

Súčasťou projektu Kamence sú aj produkty spoločnosti Wienerberger. „Komplexnosť ponuky tohto výrobcu je veľkou výhodou, pretože všetko, čo k stavbe potrebujeme, nájdeme pod jednou strechou. Tehlu prioritne uprednostňujeme vo všetkých projektoch, na ktorých sa podieľame,“ vysvetľuje investor. Keramické tvarovky Porotherm 25 Profi, ktoré sa použili na obvodové steny bytových domov, majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, dobrú schopnosť akumulovať teplo a možno s nimi ušetriť až 30 % času pri murovaní. Na stavbe našli uplatnenie aj akustické tehly Porotherm 30 AKU MK, ktorými sa  podarilo vyriešiť zvýšené nároky na zvukovú izoláciu medzi jednotlivými bytmi. „Tieto tehly majú vysokú pevnosťou v tlaku, nízky odpor proti difúzii vodných pár a zaručujú ideálnu zvukovú pohodu v interiéri,“ zdôrazňuje G. Szöllösi.  

Zdroj: Istrofinal 

Štandardné byty a prvotriedna kvalita

V bytových domoch Kamence sa nachádzajú rôzne typy bytov – byty v nižších štandardoch určené pre mladé rodiny, ale aj luxusnejšie mezonety so strešnými terasami pre náročnejších klientov. Všetky byty sú vybavené štandardne, no na vysokej úrovni. Ich súčasťou sú podlahy s možnosťou výberu dekoru, interiérové dvere a zárubne, kúpeľňa a toaleta s obkladom, príprava na kuchynskú linku i bezpečnostné vchodové dvere. Byt stačí dozariaďovať nábytkom a majiteľ nehnuteľnosti sa môže ihneď nasťahovať. Každý byt má navyše prístup do komunitnej záhrady svojho bytového domu. 

Zdroj: Istrofinal 

Dominantné prvky rezidenčnej štvrte

Pri výstavbe obytnej zóny sa kládol dôraz aj na estetickú rovinu. Netradičným prvkom tohto komplexu je napríklad dotvorenie vchodov bytových domov umeleckými dielami slovenských umelcov. K zaujímavostiam rezidenčnej štvrte patrí aj neštandardné detské ihrisko. Jeho hlavným motívom je rieka, čo súvisí s miestom, kde sa projekt nachádza. Dominantnou súčasťou ihriska je špeciálna loď, ktorá je zároveň aj veľkou hojdačkou. Nachádza sa tu aj šmykľavka s majákom navrchu či pieskovisko v tvare záchranného kolesa. Okrem toho vznikla na nábreží rieky oddychová zóna so sochou Panny Márie, ktorá je určená najmä pre veriacich obyvateľov lokality, ale chvíľu ticha si tu môže užiť ktokoľvek. Rezidenčná štvrť Kamence je komfortným a príjemným miestom na bývanie so všetkým, čo ľudia k životu potrebujú.

Zdroj: Key Communications, Wienerberger

Zdroj foto: Istrofinal 

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon