Pri Dunaji dosiahol finálnych 168 metrov prvý slovenský mrakodrap EUROVEA TOWER

Pri Dunaji dosiahol finálnych 168 metrov prvý slovenský mrakodrap EUROVEA TOWER

Prvý slovenský mrakodrap na dunajskom nábreží v Bratislave nadobudol minulý týždeň finálnu výšku 168 metrov. Podľa tradícií bolo ukončenie hrubej stavby aj náležito oslávené, a to za prítomnosti zástupcov developera J&T REAL ESTATE (JTRE), stavebných firiem a dodávateľov. V čase adventu reprezentuje glajchu, symbol dosiahnutia hornej úrovne konštrukcie budovy, príhodne vianočný stromček. Na strechu EUROVEA TOWER bol umiestnený a rozsvietený v stredu 30.11.2022.  

Eurovea_TowerEUROVEA TOWER; Zdroj: JTRE

 

EUROVEA TOWER 

Panorámu Bratislavy dopĺňa aktuálne najvyššia výšková stavba na území Slovenska v svojom takmer plnom objeme. Na zhodnotenie výsledku ešte treba vyhotoviť časť koruny, architektonického aj kompozičného vrchola mrakodrapu, a fasádu na posledných piatich podlažiach. Vo vnútri pokračujú práce na interiéroch bytov, kolaudačný proces by mal podľa odhadov prebehnúť budúce leto. 

Na realizáciu stavby od úrovne terénu po vrchol bolo potrebné obdobie 24 mesiacov. Po ukončení spodnej časti a podnože s charakteristickými nosnými stĺpmi tvaru „V“ prišli na rad bežné podlažia, v priemere každých 11 dní jedno. Objekt vymedzuje 3 metre hrubá základová doska, ktorej betonáž v septembri 2020 prebiehala nepretržite 3 dni a 3 noci a meter hrubá doska najvyššieho 45. rezidenčného poschodia vybetónovaná v októbri tohto roka. Celkom na vrchu sa nachádza posledné 46. technické poschodie. Na stavenisku bolo osadených 14 žeriavov, najvyšší dosiahol koncom októbra výsledných 200,5 metra a rástol postupne s vežou.

Eurovea_TowerEUROVEA TOWER; Zdroj: JTRE

Ľuboš Kaštan, projektový manažér pokračovania Eurovea uviedol: „Proces výstavby mrakodrapu je veľmi dynamický. Kým na prvých obytných poschodiach už kladieme parkety, hore ešte lejeme betón. Pri našich výškových budovách si už na to zvykáme a každou jednou sa učíme viac a viac.“

Výstavba vežiaka pochopiteľne vyžadovala výbornú koordináciu. Za efektívnu spoluprácu poďakoval aj riaditeľ JTRE Pavel Pelikán: „Ďakujem všetkým interným aj externým spolupracovníkom, vďaka ktorým sa podarilo dosiahnuť takú výnimočnú vec, ako je vytiahnutie prvého slovenského mrakodrapu na finálnu výšku. Iba vďaka ich úsiliu a výbornej koordinácii všetkých dodávok a prác sa to mohlo podariť.“

Eurovea_TowerEUROVEA TOWER; Zdroj: JTRE

Eurovea_TowerEUROVEA TOWER; Zdroj: JTRE

V mrakodrape vznikne okolo 400 bytov, ku ktorých prednostiam patrí zaujímavá poloha v novej štvrti ležiacej v blízkosti Starého Mesta a Dunaja. Vďaka nej budú poskytovať zaujímavé výhľady, podporené preskleniami siahajúcimi od podlahy až po strop a presklenými zábradliami. V súčasnosti má svojho majiteľa už takmer 90 % bytov, ostatné budú uvoľnené do predaja pri dokončení realizácie.

 

Eurovea City

Pomerne elegantná zaoblená veža EUROVEA TOWER navrhnutá v ateliéri GFI je dnes už súčasťou a dominantou mestskej štvrte Eurovea City rastúcej v príťažlivom prostredí dunajského nábrežia. Naplánovalo sa pred ňou jedno z významných spoločenských centier oblasti, južné námestie, ktoré v blízkej budúcnosti ozvláštni dielo Octahedral Body od Viktora Freša, vybrané odbornou porotou vo verejnej súťaži. Okrem mrakodrapu EUROVEA TOWER tvoria projekt aj ďalšie stavebné aktivity, dnes v rôznom štádiu rozpracovanosti. 

Patrí sem rozšírenie obľúbeného nákupného centra EUROVEA, rezidencie RIVERSIDE, administratívne budovy PRIBINOVA X, PRIBINOVA Y, podzemné garáže, predĺženie populárnej promenády vedúcej pri Dunaji a tiež vybudovanie bulváru Pribinova s prípravou električkovej trate a množstvo nových verejných priestorov, dôležitých pre celkovú atmosféru v Eurovea City.

Eurovea_TowerEUROVEA TOWER; Zdroj: JTRE

EUROVEA TOWER spolu s celou štvrťou Eurovea City sa vzhľadom na svoj rozsah a dôležitosť lokality stávajú bezpochyby jedným z najvýznamnejších projektov ovplyvňujúcich tvár nielen nového centra alebo „downtownu“. Využitím potenciálu nábrežných častí, t.j. lepším prepojením s riekou sa môže Bratislava naozaj stať atraktívnejším, živším hlavným mestom.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon