Rebríček miest s najvyššími nákladmi na život prvýkrát ovládol New York

Rebríček miest s najvyššími nákladmi na život prvýkrát ovládol New York

Poradie v rebríčku najdrahších metropol sa výrazne premiešalo. Kľúčové ekonomické a geopolitické udalosti tohto roka ovplyvnili náklady na život vo viacerých mestách sveta, čo viedlo k zmene aj na popredných priečkach. Tú vedúcu obsadil prvýkrát New York.

Nárast nákladov na život v USA

K debutu New Yorku na vedúcej priečke v rebríčku najdrahších svetových metropol prispel vysoký nárast nákladov na život v USA. Zámorská veľmoc zaznamenala spoločne s Ruskom najvyšší nárast spomedzi všetkých štátov sveta. V amerických mestách to viedlo k výraznému zdražovaniu viacerých tovarov a služieb, čo sa odzrkadlilo aj pri tvorbe tohtoročného indexu životných nákladov. Podľa analytikov Economist Intelligence Unit sa tieto náklady výrazne zvýšili aj v ďalších amerických mestách. V prvej desiatke sa okrem New Yorku objavili ešte 2 americkí zástupcovia Los Angeles San Francisco.New York, Zdroj: pixabay.com

Delené 1. miesto aj pre Singapur

Prvenstvo New Yorku má iba polovičnú váhu, nakoľko americké veľkomesto sa o 1. priečku muselo podeliť so Singapurom. Ázijský zástupca sa na rozdiel od New Yorku neobjavil na čele rebríčka EIU prvýkrát. V posledných rokoch je tradičným účastníkom vedúcej trojky, čo po vlaňajšej 3. pozícii potvrdil aktuálnym deleným 1. miestom. Obaja lídri dosiahli skóre 100, čím sa o bod dostali pred minuloročného víťaza. Tým bol izraelský Tel Aviv, ktorému vysoké indexové skóre 99 stačilo len na bronzovú medailu.Singapur, Zdroj: pixabay.com

Najdrahšie metropoly za rok 2022:

1. New York

1. Singapur

3. Tel Aviv

4. Hongkong

4. Los Angeles

6. Zürich

7. Ženeva

8. San Francisco

9. Paríž

10. Kodaň, SydneyNew York, Zdroj: pixabay.com

EIU zostavila rebríček na základe celosvetového indexu životných nákladov. Do indexu bolo zahrnutých 172 miest z celého sveta. V rámci metodiky výpočtu sa hodnotilo zhruba 400 cien a viac ako 200 produktov, tovarov a služieb predávaných vo vybraných metropolách.

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: Economist Intelligence Unit – www.eiu.com

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon