Balkón v paneláku: Inšpirácie na šikovné riešenia príjemného priestoru v exteriéri

Balkón v paneláku: Inšpirácie na šikovné riešenia príjemného priestoru v exteriéri

Teplomer zatiaľ ukazuje nízke hodnoty, ale keď začne slniečko viac hriať, treba byť pripravený otvoriť mu náruč. Ak máte balkón v byte, ste jedným z tých šťastných, ktorí si môžu užívať svoj súkromný priestor pod holým nebom. Chcete sa inšpirovať, ako? Prinášame vám niekoľko šikovných balkónových riešení pre malé priestory.

Začnite od podlahy

Možno nie ste celkom spokojní s vašou balkónovou dlažbou, často býva ošúchaná a nevýrazná. Ak by ste to chceli zmeniť, máme pre vás viaceré inšpirácie. Jednou z nich je urobiť novú dlažbu alebo drevenú palubovku, čo je pomerne náročná úloha. Vybraný materiál by mal byť totiž dostatočne mrazuvzdorný, protišmykový a dôležitá je aj jeho profesionálna inštalácia.  Ide to však aj jednoduchšie. Dnes nájdete na trhu plastové obklady na terasu s dreveným vzhľadom, ktoré ľahko zložíte sami klik-systémom. Príjemný však môže byť aj trávnikový koberec alebo rôzne typy kobercov, ktoré vám balkón zútulnia a v chladnom období ich môžete odstrániť.

Zdroj: moebelix.sk

Zdroj: Instagram/ la_bella_milen

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: Candice Sing

Čo robíme na balkóne

Zariadenie balkóna si treba zvoliť nielen podľa jeho rozmerov, ale aj podľa toho, na aký účel ho najčastejšie využívame. Radi na ňom popíjate kávičku? Alebo pracujete s notebookom? Na tieto aktivity vám postačí aj subtílny bistro set, ktorý nezaberá veľa miesta alebo možno aj jedno kreslo so stolíkom. Ak sa na váš balkón zmestí aj viac ľudí, nemusíte sa báť ísť aj do ľahšej či rozmernejšej pohovky. Ak na ňom plánujete len pestovať kvetinky či bylinky, môžete si zvoliť len malý stolček. Pozrite si naše inšpirácie na sedenie na balkóne.

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: Instagram/ assimsejadecorado

Zdroj: Shruti Chopra

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: digsdigs.com

Pamodaj šťastia lavička

Veľmi praktickým riešením pre balkóny v paneláku sú lavice. Ak ju umiestnite po dĺžke balkóna, mala by byť užšia, pri inštalácii po šírke môžete ísť viac do hĺbky. Šikovné lavice na mieru si môžete vyrobiť aj sami zo starých paliet a pri laviciach so skrinkami získate aj užitočný úložný priestor.

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: My Domaine

Zdroj: Instagram/ myapartmentbalcony

Zdroj: Balcony Boss

Zdroj: digsdigs.com

Ležím si na balkóne a je mi dobre

Mnohí majitelia balkónov ich radi využívajú na vylihovanie a opaľovanie. Takýmto labužníkom často nevadí, keď ležadlo či matrac zaberá aj celú plochu balkónu. Nie je čo riešiť – vytvorte si posteľ na mieru! Môže ňou byť aj tulivak, hojdacia sieť alebo závesné „vajíčko“.

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: Lush Home

Zdroj: Commtter

Zdroj: Trendey

Zelená oáza

Či už ste zručným pestovateľom alebo nie, zeleň na balkón patrí. Ochladzuje svoje okolie, pohlcuje CO2 a môže vám aj tieniť slnko. Niektoré mrazuvzdorné rastliny vám dokonca môžu krášliť balkón po celý rok. Ak sa vám zdá, že sa vám popri sedení a ležaní na balkón nezmestí, môžete ju umiestniť čo najviac vertikálne do výšky. To platí aj pri pestovateľských sklonoch, hriadky byliniek a plodov si nájdu miesto v poschodových stojanoch či regáloch.

Zdroj: Alexis Buryk

Zdroj: Melissa Padilla

Zdroj: apartmenttherapy.com

Zdroj: Alexander / Adobe Stock

Zdroj: Instagram/ querendodecorar

Vytvorte si súkromie

Zabrániť zvedavým pohľadom susedov či okoloidúcich sa dá tiež viacerými spôsobmi. Jednou alternatívou sú rolety, tie však neprepúšťajú slnko a dostatok vzduchu. Môžete skúsiť aj sťahovacie markízy, bambusové či textilné závesy, ktoré vyzerajú veľmi dekoratívne. Súkromie vám môžu zabezpečiť aj vysoká vegetácia, ako bambusy či oleandre alebo popínavé rastliny. Vyberte si to pravé orechové pre svoj balkón.

Zdroj: rilueda / Adobe Stock

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: Alexis Buryk

Náladové osvetlenie

Ak chcete posedávať na balkóne aj večer, umelé svetlo hrá dôležitú úlohu. Môžete využiť bežné  exteriérové nástenné svietidlá, ale veľmi obľúbené sú aj svetelné girlandy, ktoré obtočíte okolo zábradlia. Romantickú atmosféru však vytvoria aj sviečky a lampáše, pri nich je však potrebné dbať na bezpečnosť, aby nespôsobili požiar.

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: Instagram/ myapartmentbalcony

Fantázii sa medze nekladú

Pozrite sa na svoj balkón s otvorenou mysľou a využite jeho silné stránky naplno. Využite napríklad širokú parapetu alebo dostupnú prípojku na elektrinu na party kútik. Každá zmena dodá vášmu balkónu druhý dych.

Zdroj: digsdigs.com

Zdroj: digsdigs.com

 

Zdroj: kombo.sk, westwing.sk, koloapp.in, apartmenttherapy.com, angi.com, digsdigs.com

Zdroj foto: Gabi Moisa / Adobe Stock, digsdigs.com, moebelix.sk, Instagram/ la_bella_milen, assimsejadecorado, myapartmentbalcony, querendodecorar, Candice Sing, Shruti Chopra, My Domaine, Balcony Boss, Lush Home, Commtter, Trendey, Alexis Buryk, Melissa Padilla, apartmenttherapy.com, Alexander / Adobe Stock, rilueda / Adobe Stock

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon