Mlynské nivy čaká pozitívny rozvoj, vzorom je 15-minútové mesto

Mlynské nivy čaká pozitívny rozvoj, vzorom je 15-minútové mesto

Oblasť Mlynských nív má vyhliadky na ucelenejší rozvoj. Mesto zverejnilo návrh zadania pre Mestskú urbanistickú štúdiu zóny Mlynské nivy, ktorá má byť podkladom k realizácií novej mestskej štvrte. Výnimočnosť tohto počinu môžeme vidieť v prvom rade v snahe o nastolenie doposiaľ chýbajúcej koordinácie záujmov vlastníkov pozemkov, budúcich obyvateľov i hlavného mesta.

Z industriálneho územia nová mestská štvrť

Pôvodne priemyselné územie, ktoré by sa malo dočkať zmysluplnejšej transformácie leží medzi ulicami Košická, Prievozská, Hraničná, diaľnica D1 – Prístavný most a Prístavná a dosahuje nezanedbateľnú rozlohu približne 138 hektárov. Vzhľadom na dobrý kontakt so Starým Mestom a dunajským nábrežím patrí k perspektívnym rozvojovým lokalitám, viaceré stavebné aktivity sa tu už koniec koncov rozbehli.

Záujem na vyladení konceptu ďalšej výstavby je teda rozhodne podporený polohou riešenej oblasti a tiež aktuálnymi urbanistickými trendmi, presadzujúcimi okrem iného aj využívanie dostupných územných rezerv v rámci mestskej štruktúry. Urbanistická štúdia má zároveň prispieť k vzniku fungujúcej štvrte založenej na princípoch tzv. 15 minútového mesta. Ide o časový úsek, v rámci ktorého sa má každý obyvateľ dostať chôdzou k základnej vybavenosti. 

Zástavba s mestotvornými funkciami sa bude organizovať ideálne do blokov a výškové stavby sa udržia v nástupných polohách či v uzlovom priestore Bajkalská - Mlynské nivy. Zároveň sa počíta s posilnením významu ulice Mlynské nivy, premeniť by sa mala na atraktívny a aj aktívny bulvár určený pre peších, cyklistov a električkovú prepravu. Príťažlivou súčasťou sa stanú menšie námestia s utlmenou dopravou a sieť verejných parkov. Uvedené zámery korešpondujú s požadovaným výsledkom, prostredím mestského charakteru, a úzko súvisia aj s archetypálnym vnímaním priestoru. 

Zóna_Mlynské_nivyRiešené územie - Zóna Mlynské nivy; Zdroj: MIB

Štúdiu pripraví MIB

Iniciatívu regulovať predmetné plochy možno chápať tiež ako reakciu na miestami, nie celkom v pozitívnom zmysle slova, živelný vývoj Mlynských nív. Otvorili sa šance na koordinovanie územia s prihliadnutím na širšie súvislosti a rovnako zladenie záujmov verejnosti i žiadateľov. V lokalite Mlynské nivy totiž Mesto Bratislava v minulom roku zaevidovalo 16 žiadostí, ktoré boli zaslané ako reakcie na výzvu na predkladanie žiadostí o zmenu územného plánu za účelom zvýšenia dostupnosti bývania. 

Urbanistická štúdia bude pripravená Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) v spolupráci s dotknutými subjektmi a mestskou časťou Ružinov. Preverené budú možnosti a limity územia a stanovené pravidlá a koncepcie ďalšieho rozvoja, pričom sa predpokladá, že by mohol vzniknúť dvojnásobok bytov v porovnaní s kapacitou podľa dnes platného územného plánu mesta, t. j. predpokladané úpravy prinesú bývanie pre viac ako 20 000 obyvateľov.

 

Zverejnený návrh zadania môžu pripomienkovať dotknuté subjekty a verejnosť od 9.1. do 7. 2. 2023. Návrh Mestskej urbanistickej štúdie zóny Mlynské nivy pripraví MIB na základe spripomienkovaného a odsúhlaseného zadania. Spracovaná štúdia sa predloží mestskému zastupiteľstvu a poslúži ako podklad pre zmeny a doplnky územného plánu.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon