V Nemecku vlani pribudlo vyše 500 veterných elektrární

V Nemecku vlani pribudlo vyše 500 veterných elektrární

Snaha Nemecka premeniť svoj energetický sektor na zelený vlani nabrala na obrátkach. Potvrdzuje to aj masívna výstavba nových veterných elektrární. V priebehu 12 mesiacov minulého roka ich v krajine pribudlo viac ako 500.

551 nových veterných elektrární na pevnine

Inštalácia nových veterných elektrární vlani prebiehala takmer v celej krajine. Len na pevnine ich bolo nainštalovaných 551. Ich celkový inštalovaný výkon dosiahol 2,4 GW, čo je o 25 % viac ako v roku 2021. Vtedy na pevninskom území Nemecka pribudli nové veterné elektrárne s inštalovaným výkonom menej ako 2 GW. Celkový výkon všetkých nových elektrární tohto typu ale v oboch rokoch dosiahol viac. Zvýšili ho desiatky veterných turbín, ktoré pribudli vo vodách Severného mora.Zdroj: pixabay.com

Zväz veternej energie kritizuje pomalé tempo

Napriek dvojcifernému nárastu inštalovaného výkonu nie sú všetci zainteresovaní spokojní. Podľa zväzu veternej energie BWE minuloročný rast údajne nebol dostatočne rýchly na to, aby Nemecko dokázalo splniť jednotlivé energetické ciele. Súčasťou energetického plánu je do roku 2030 vyrábať aspoň 80 % elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Pomôcť tomu majú aj veterné elektrárne, ktoré sa podľa predstaviteľov zväzu inštalujú pomaly. Vládnemu kabinetu je vyčítaná aj nedostatočná aktivita v búraní administratívnych bariér.

V roku 2023 sa očakáva rekordná inštalácia

Splniť nároky predstaviteľov uvedeného zväzu by mal rok 2023. Viacerí analytici ho vopred označujú za rekordný. Vyplýva to z odhadovaného inštalovaného výkonu nových veterných elektrární, ktorý má do konca tohto roka dosiahnuť vyše 5-násobok minuloročného výsledku. Prvé predpovede hovoria o výkone na úrovni až 12,84 GW, čo je doposiaľ najviac spomedzi všetkých rokov, počas ktorých sa v Nemecku budovali veterné elektrárne.Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon