Advokát radí: Vyplatiť manžela z domu pred rozvodom?

Advokát radí: Vyplatiť manžela z domu pred rozvodom?

K stresu pred rozvodom môže výdatne prispieť aj nečakaná požiadavka manžela či manželky, aby ste ich vyplatili z domu ešte pred rozvodom. Ako sa zachovať? Advokát a expert na majetkové právo Milan Ficek odporúča obrátiť sa v takejto situácii na skúsených odborníkov.

Oprávnená či neoprávnená požiadavka?

Situácie pred rozvodom bývajú často veľmi emočne napäté. Niet sa čo čudovať, keďže podľa psychológov ide o druhú najstresujúcejšiu situáciu v živote po strate blízkeho. V tomto neľahkom období môžeme ľahko podliehať rôznym tlakom a neopodstatneným požiadavkám od manžela či manželky. Napríklad, keď chce, aby ste ho vyplatili z domu ešte pred rozvodom. Advokát a expert na majetkové právo Milan Ficek odporúča obrátiť sa v takejto situácii na skúsených odborníkov. „Často je to iba o vnímaní samotnej požiadavky. Manžel môže mať neoprávnené požiadavky, ale vy, keď viete, že sú nezákonné či neopodstatnené, jednoducho, že by ich nedosiahol, tak potom sa vám aj jednoduchšie rozhoduje. Netrápite sa nad tým až tak veľmi. A niekedy je preto dobré prísť sa poradiť s advokátom, keď  manžel príde s nejakou nelogickou či komplikovanou požiadavkou alebo takou, čo vás trápi a za pár minút môže byť vyriešená.“

Žije s inou, no žiada cenu polovice domu

Prípad o vyplatení manžela ešte pred rozvodom prišiel aj do Online právnej poradne. Znel takto: „Dobrý deň. Sme manželia už 19 rokov. Už dva a pol roka manžel žije s inou ženou a má s ňou dieťa. Zatiaľ nie sme rozvedení. Ja som zostala v našom nedokončenom dome bývať spolu s dvomi neplnoletými deťmi. Ako sa odsťahoval nič neplatí. Jedine výživné, ktoré mu musel nariadiť súd. Manžel sa zrazu rozhodol, že chce vyplatiť jeho čiastku z domu. V starom znaleckom posudku bol ohodnotený asi na stotisíc eur. Celý nábytok bol dar pre mňa od mojich rodičov. Počíta sa do bezpodielového spoluvlastníctva manželov aj ten? Poraďte mi prosím, akú čiastku mu mám vyplatiť a čo z toho patrí deťom?"

Najprv rozvod, potom platba

Advokát Milan Ficek v tomto prípade radí, že ak tento dom patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a oni sú stále manželia, tak nie je možné žiadať o vyplatenie z domu. To by bolo možné až po rozvode. Cena domu by sa neurčovala podľa nejakého starého znaleckého posudku, ale pre účely súdneho vysporiadania je dôležitá cena v čase vysporiadania. A keďže ceny nehnuteľností stúpajú, tak táto suma nebude rovnaká ako v minulosti. Nábytok bude manželkin, ale bude musieť preukázať, že ho nadobudla z peňazí, ktoré dostala darom. Ak sa jej to podarí, tak nábytok nebude vyporiadavať. Ficek zároveň upozorňuje na to, že ak niečo dostávame darom, mali by sme mať o tom doklad. „Ja viem, že na to ľudia nemyslia a určite sa ľudia nesobášia s tým, že sa budú neskôr rozvádzať alebo neuvažujú nad vysporiadaním majetku, ale asi treba niekde vzadu na to myslieť.“

Zdroj: Advokátska kancelária Ficek & Partners

Zdroj foto: Dreamstime

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon