V Rijáde vyrastie supervysoký mrakodrap v tvare kocky

V Rijáde vyrastie supervysoký mrakodrap v tvare kocky

Ropný gigant z Arabského polostrova sa nevzdáva ambície stať sa stavebnou veľmocou. Medzi svetovú architektonickú elitu sa chce dostať vďaka niekoľkým megalomanským projektom, ktoré budú zrealizované v priebehu tejto dekády. Patrí k nim aj supervysoký mrakodrap v tvare kocky, ktorý obohatí panorámu hlavného mesta.

400-metrová supervysoká kocka

Architekti prichádzajú s rôznymi návrhmi organicky či geometricky tvarovaných výškových budov, no tvar kocky patrí medzi tie najneobvyklejšie. S netypickým dizajnom bol navrhnutý mrakodrap Mukaab, ktorý má do niekoľkých rokov vyrásť v saudskoarabskom Rijáde. Jeho vzhľad sa bude opierať o tvar kocky so 400-metrovou dĺžkou jednotlivých strán budovy. 400 metrov bude dosahovať aj výška stavby, čo z nej urobí najvyššiu budovu v saudskoarabskej metropole. Zároveň ju to zaradí do skupiny tzv. supervysokých mrakodrapov, do ktorej patria všetky budovy s výškou nad 300 metrov.Zdroj: New Murabba Development Company

Obchody, atrakcie, kultúrne centrum

Tvar kocky umožní v porovnaní s klasickými výškovými vežami niekoľkonásobne zväčšiť celkovú výmeru budovy. Jej úžitková plocha má dosiahnuť približne 2 mil. m². Interiérové priestory, ktorým bude dominovať priestranné átrium so špirálovo točenou vežou siahajúcou takmer po strop 400-metrovej kocky, poslúžia na zriadenie mnohých obchodných prevádzok. Predajné plochy doplnia spoločenské priestory tvoriace nadčasové kultúrne centrum plniace úlohu komunitného strediska. Časť interiéru sa vyhradí na vybudovanie atrakcií pre deti aj dospelých.

Ústredný bod nového okresu v Rijáde

Plán výstavby nového mrakodrapu je súčasťou väčšieho projektu spoločnosti New Murabba Development Company, ktorej cieľom je vybudovanie mestskej štvrte New Murabba. Ide o nový okres, ktorý pokryje väčšiu oblasť na severozápadnom okraji centra Rijádu. Moderná štvrť sa má rozprestierať na ploche 19 km², čím ašpiruje na titul najväčšieho okresu v centre mesta na svete. Lokalita s pestrou zástavbou ponúkne 104 000 rezidenčných jednotiek a 1,4 mil. m² kancelárskych plôch. Celý projekt má byť zrealizovaný do roku 2030.Zdroj: New Murabba Development Company

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: New Murabba Development Company

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon