V Himalájach bude vybudovaná najväčšia vodná elektráreň v Indii

V Himalájach bude vybudovaná najväčšia vodná elektráreň v Indii

Výkon vyše 2800 MW, náklady viac ako 300 mld. rupií. Prvé odhadované čísla zaraďujú projekt plánovanej vodnej elektrárne v Himalájach na čelo rebríčka najväčších vodných elektrární v celej Indii.

Vyšší dôraz na vodnú energiu

Poradie na čele rebríčka najväčších vodných elektrární v Indii sa zmení po ukončení realizácie projektu Dibang. Prípravy na výstavbu obrovskej vodnej elektrárne s odhadovaným výkonom 2880 MW prebiehajú v rámci indickej štátnej stratégie zameranej na zvýšenie podielu vodnej energie. Nové vodné elektrárne majú dopĺňať solárne a veterné elektrárne, ktoré vzhľadom na výkyvy počasia vo vybraných oblastiach krajiny nie sú najstabilnejším zdrojom energie. Platí to najmä v hornatom štáte Arunáčalpradéš pod Himalájami, kde má byť za 319 mld. rupií vybudovaná najväčšia vodná elektráreň v Indii.Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com

Projekt čelí obrovskej kritike

Kým iniciátori projektu vyzdvihujú jeho plusy spojené so zvýšením podielu vodnej energie v krajine, kritici varujú pred možnými dôsledkami výstavby takejto elektrárne. Problémom nemá byť iba vysídľovanie obyvateľov dedín, ktoré budú kvôli výstavbe priehrady zničené. Mnohí kritici upozorňujú aj na negatívne dopady obrovskej elektrárne na životné prostredie. Projekt vyvoláva obavy aj kvôli jeho polohe v himalájskej oblasti náchylnej na rôzne živelné pohromy. Riziká ich vzniku sa môžu výstavbou a následnou prevádzkou novej elektrárne ešte viac zvýšiť.

Elektráreň hotová do 9 rokov

Iniciátori projektu chcú predísť živelným pohromám pomocou viacerých stavebných opatrení. V rámci prípravy projektu boli navrhnuté aj účinné protipovodňové opatrenia, na ktoré pôjde niekoľko miliárd rupií. Ďalšie miliardy sa vynaložia na vybudovanie infraštruktúry potrebnej k výstavbe priehrady. Vláda predpokladá, že elektráreň bude dokončená a následne uvedená do prevádzky najneskôr do 9 rokov. Kritici považujú ukončenie realizácie do roku 2032 za príliš optimistické. Viacerí hovoria aj o vyšších nákladoch, ktoré výrazne prekročia sumu 319 mld. rupií.

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon