Na dunajskom nábreží bude tento rok sprístupnená Eurovea 2

Na dunajskom nábreží bude tento rok sprístupnená Eurovea 2

V tomto roku bude ukončený a po etapách aj sprístupnený jeden z najvýraznejších bratislavských developerských projektov. Svoju finálnu podobu nadobúdajú a postupne sa verejnosti otvárajú ďalšie časti Eurovea 2 zo štvrte Eurovea City od spoločnosti J&T Real Estate (JTRE), umiestnenej v lukratívnej polohe na dunajskom nábreží v dohľade Starého Mesta. Vo februári sa rozbehli kolaudačné procesy týkajúce sa hlavných stavieb tejto rozsiahlej realizácie.

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

 

Nové verejné priestory pri Dunaji

Komplex Eurovea si získal popularitu už v prvej fáze výstavby. K jeho obľube prispela práve lokalita ležiaca v chôdzou zvládnuteľnej vzdialenosti od historického centra hlavného mesta a rozhodne i sila vodného elementu. Do „balíka“ Eurovea 2 tak pochopiteľne patrí aj rozšírenie navštevovaného nákupného centra Eurovea o nových 25 000 m² a pokračovanie dunajskej promenády s nábrežným parkom, ktorá dosiahne dĺžku takmer 1 kilometer a je súčasťou verejnoprospešných investícií developera súvisiacich s projektom. 

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

 

Uvedená skupina investícií, okrem spomínaných úprav zatraktívňujúcich nábrežie, zahŕňa tiež vytvorenie nového námestia so sochou Octahedral Body od víťaza verejnej súťaže Viktora Freša, vybudovanie už sprevádzkovaného predĺženia Pribinovej ulice za mostom Apollo s cyklotrasou a cesty za budovou Slovenského národného divadla. JTRE investovalo do verejných priestorov viac ako 34 miliónov, pričom po započítaní nákladov na odstránenie environmentálnej záťaže po bombardovaní rafinérie Apollo v druhej svetovej vojne bola presiahnutá suma 40 miliónov eur.

Eurovea_CityEurovea City - pokračovanie nákupného komplexu Eurovea; Zdroj: JTRE

Koncept vonkajších priestranstiev spracovala architektka a urbanistka Beth Galí, ktorá pomohla prepojiť aj iné mestské lokality s miestnymi vodnými prvkami, napríklad v rodnej Barcelone či Hamburgu.

„Verejné priestory pre oddych aj aktívne trávenie voľného času a zelené plochy tvoria zásadnú časť pokračovania Eurovea a ich tvorbe sme venovali mimoriadnu pozornosť. Eurovea sa tak rozsahom a atraktivitou verejných priestranstiev výrazne odlišuje od konkurenčných projektov. Prestavbou Pribinovej ulice sa až 80 percent automobilovej dopravy dostane pod terén, vďaka čomu vytvoríme plnohodnotný bulvár so širokými chodníkmi a bezpečnou segregovanou cyklotrasou napojenou cez Most Apollo na medzinárodnú cyklotrasu na južnom brehu Dunaja. Vodné prvky spolu s dostatkom zelene zabezpečia klimatickú pohodu. Aleja stromov poskytne tieň, ktorý zabráni prehrievaniu plôch chodníkov a vytvorí príjemné prostredie pre návštevníkov, pracujúcich aj obyvateľov štvrte. Pohodlný a bezpečný peší pohyb podporí aj organizácia prechodov cez bulvár, ktoré rešpektujú hlavné pešie ťahy a prepoja tak centrum Bratislavy s nábrežím Dunaja,“ vysvetľuje Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

 

Časť budov bude skolaudovaná v lete

Nové exteriérové plochy z projektu Eurovea 2 budú odovzdávané do užívania verejnosti po etapách, proces bude prebiehať až do tohtoročného septembra. V letných mesiacoch by mala byť zavŕšená kolaudácia 8-poschodového bytového domu Riverside s 97 rezidenciami a tiež oboch administratívnych budov označených ako Pribinova 34 a Pribinova 40. Prvá menovaná spĺňa podmienky BREEAM Excellent a bola ocenená v CIJ Award Slovakia 2022 pre najlepší kancelársky projekt vo výstavbe, druhá disponuje najvyšším certifikátom udržateľnosti BREEAM Outstanding.

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

 

Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, na naše pomery výnimočná stavba a jednoznačná dominanta štvrte i širokého okolia s výškou 168 metrov, 46 poschodiami a 407 rezidenciami, je rovnako v pokročilom štádiu rozostavanosti. Ukončiť ešte treba korunu, predstavujúcu jej architektonický vrchol.

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Eurovea_CityEurovea City; Zdroj: JTRE

Realizácia Eurovea 2 ďalej pokrýva zriadenie 2 245 stojísk v podzemných a nadzemných garážach a prestavbu Pribinovej ulice, ktorá by mala podľa developera získať parametre bulváru, t.j. živej mestskej ulice s chodníkmi a zeleňou.

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon