Nový typ bývania na konci Petržalky, výhľady prinesú Slnečnice Nad mestom

Nový typ bývania na konci Petržalky, výhľady prinesú Slnečnice Nad mestom

Jeden z najznámejších bratislavských projektov sa dlhodobo rozrastá za južným okrajom nemenej známeho sídliska. Slnečnice spoločnosti CRESCO REAL ESTATE majú predstavovať viac súčasnú, udržateľnú tvár Petržalky, ku ktorej sa snažia smerovať tvorbou rozmanitejšej a príjemnejšej architektúry, zvýšeným dôrazom na kvalitu verejných priestranstiev a aktivitami podporujúcimi súnaležitosť k prostrediu. K pomerne pestrej stavebnej štruktúre sa v blízkej budúcnosti pripojí ďalšia etapa, označená celkom príhodne Nad mestom. Záujemcom ponúka opäť o niečo iný typ bývania.

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

 

Vzniknú rezidenčné veže

Výstavba Slnečníc zatiaľ prebieha v dvoch zónach, Viladomy a Mesto. Prvá menovaná je v užšom kontakte s prírodnými prvkami, druhá so staršou petržalskou zástavbou, a v rámci nej bude realizovaná aj posledná predstavená etapa Nad mestom. Zvolený názov zľahka naznačuje i jednu z jej najvýraznejších odlišností.

Do zabehnutého projektu s aktuálne viac ako 5 000 obyvateľmi prinesie pripravovaný súbor trochu veľkomestského charakteru. Okrem 3 nových celkov zostavených z maximálne 8-poschodových bytoviek organizovaných do blokov bolo totiž naplánovaných aj 5 vežových objektov s výškou 14 až 24 poschodí, a tieto sa v rozsiahlych Slnečniciach doposiaľ nevyskytovali. Architektonické riešenie vzniklo v skúsenom ateliéri Compass Architekti, ktorý sa podpísal pod veľký diel Slnečníc. Návrh pôsobí triezvo a využíva umiernenú paletu výrazových prostriedkov, veže sú kompaktné s charakteristickými lodžiami rozmiestnenými po celom obvode, od zvyšku stavieb sú odlíšené decentným zaoblením.

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice - Nad mestom; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

 

Jednotnosť exteriéru bude podchytená

Už v prvej fáze realizácie uvidíme hneď vedľa rastúceho parku vznikať 2 výškové budovy a tiež 1 mestský blok zložený z troch bytových domov vymedzujúcich vnútorné priestranstvo. Nosné konštrukcie budú zo železobetónu, v suteréne respektívne na prízemí pôjde o kombináciu stenových a stĺpových prvkov, na vyšších podlažiach bude použitý skelet s výplňovým murivom, stropné dosky vrátane prekrytia najvyššieho podlažia budú rovnako železobetónové. Zo strany exteriéru bude použitý kontaktný zatepľovací systém so silikónovou fasádnou omietkou. 

Nad stropom 1. podzemného podlažia všetkých bytových domov bude vybudovaná plnohodnotná zelená strecha dovoľujúca výsadbu nielen trávy a kríkov, ale i stromov. K stavbárskym zaujímavostiam patrí rozhodne zakladanie výškového bytového domu pod úrovňou hladiny podzemnej vody.

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice - Nad mestom; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

S úmyslom docieliť jednotný, vizuálne lahodiaci výsledok pristúpil developer k užitočnému kroku. V reakcii na veľmi obľúbenou požiadavku na zasklievanie lodžií bolo zvolené riešenie, ktoré tento priestor umožní dodatočne uzatvoriť pomocou presklení. Po dotiahnutí potrebných technických detailov a otáznikov bude zasklievanie zapracované do dizajn manuálu a týmto spôsobom sa zabezpečí zároveň technická i estetická kvalita objektov. Predpokladá sa, že uvedené úpravy by mali byť vítané aj vzhľadom na prirodzene zvýšenú veternosť na vrchných podlažiach.

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice - Nad mestom; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

 

Zabehnutá štvrť s pribúdajúcou vybavenosťou

Etapa Nad mestom rozšíri Slnečnice o 1 582 bytov a apartmánov a tiež o 2 092 parkovacích miest. Nehnuteľnosti sa vyhotovujú v štandarde pokrývajúcom vstupné bezpečnostné dvere, interiérové dvere, laminátové podlahy, interiérové dvere, keramické obklady, dlažbu a sanitu. Dispozičné zmeny sa realizovať nebudú, avšak povolené sú bežné úpravy ako zmena polohy zásuviek a vypínačov.

Budúcich obyvateľov čaká prostredie, ktorého funkčnosť sa už viacero rokov takpovediac testuje a ku každodennému pohodliu prispieva stále sa vyvíjajúca ponuka vybavenosti. 

V súvislosti s výhodami veľkého petržalského projektu uvádza Ladislav Hoffmann, riaditeľ výstavby CRESCO REAL ESTATE: „Slnečnice sú zažitá, živá štvrť, ktorá už teraz poskytuje bývanie viac ako 5 000 obyvateľom. Noví obyvatelia sa tak môžu tešiť na dokončenie plánovanej petržalskej radiály električky. Tá ponúkne rýchle, dopravnými zápchami neobmedzované priame napojenie do centra mesta.  Už na jar tento rok plánujeme v susedstve Slnečnice Nad mestom otvoriť veľkorysý park, ktorý bude po Sade Janka Kráľa druhým najväčším v Petržalke. Neďaleko je aj Slnečnice Market, ktorý okrem gastrozóny ponúka supermarket, elektro, drogériu, obchod s nábytkom či potreby pre domácich miláčikov. V Slnečniciach nájdete aj škôlky a je plánovaná aj spojená ZŠ s MŠ o ktorej momentálne ešte rokujeme s mestskou časťou tak aby nová škola vyhovovala jej potrebám. Okrem kaviarní a reštaurácií máme v Zóne mesto aj zdravotnícke zastúpenie v podobe detskej zubnej kliniky, veterinára, očnej kliniky, rehabilitačného centra, gynekológa ale aj urológa.“

Ako unikátnu hodnotí blízkosť k voľnočasovým aktivitám, susedstvom prechádza využívaná petržalská hrádza a ramená Dunaja, ktoré sú obľúbenými prechádzkovými miestami. Výnimočné by mali byť tiež výhľady na centrum mesta a Rakúsko.

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice - Nad mestom; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice - Nad mestom; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

Stavebné povolenie pre Slnečnice Nad mestom vstúpilo do platnosti na začiatku tohto roka, celá výstavba bola rozdelená do niekoľkých fáz. Podľa aktuálnych odhadov by malo ukončenie prvej pripadnúť na 2Q roku 2026. V zóne Mesto sa tiež postupne rieši ďalšia výstavba, a to v lokalite situovanej na západ od plánovanej električkovej trate vedľa etapy Slnečnice POP.

Slnečnice_Nad_MestomSlnečnice - Nad mestom; Zdroj: CRESCO REAL ESTATE

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon