Advokát radí: Ako sa vysporiadava majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov?

Advokát radí: Ako sa vysporiadava majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov?

Poznáme to nielen z filmov. Delenie majetku či dedičstva dokáže rozhádať celú rodinu. A rovnako to býva aj pri rozvode manželov. Prečo sa partneri, ktorí vedľa seba žijú niekoľko rokov, nevedia zrazu dohodnúť na rozdelení majetku po rozvode? A čo treba spraviť ešte predtým ako sa obrátime na súd ohľadom vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM)?

Často ide iba o princíp

Manželia si často nevedia prísť pri vysporiadavaní majetku po rozvode ani na meno. Hovorí zo svojich skúseností advokát a expert na majetkové právo JUDr. Milan Ficek. „Je ťažké dohodnúť sa s niekým, kto sa s vami jednoducho nechce dohodnúť. Najčastejšie jeden manžel robí druhému manželovi zle kvôli deťom. A ten druhý manžel mu to chce vrátiť a chce mu to vrátiť iba z princípu. Jeden z nich tak zbytočne blokuje akúkoľvek dohodu.“ Ďalším bežným prípadom je, keď jeden z manželov zarába viac ako druhý. „A ten, čo zarába viac chce svoje majetky skryť, aby ich ten druhý manžel nenašiel a potom vznikajú problémy. Jeden z nich môže navrhovať transparentné vysporiadanie, no ten druhý chce majetky zatajiť a potom samozrejme nedôjde k dohode.“

Vždy sa treba pokúsiť o mimosúdnu dohodu

Predtým ako sa exmanželia obrátia na súd, je potrebné, aby sa aspoň pokúsili o nejakú dohodu mimo súdu. „Exmanželovi treba poslať list alebo email, ktorý budú preukázateľne doručený. Malo by tam byť uvedené, čo chcete vysporiadať a akým spôsobom si predstavujete vysporiadanie – komu čo pripadne, koľko, kto koho vyplatí. Vy sa nemusíte vysporiadavať k všetkému. Môže ísť napríklad len o dom a auto, a keď máte nejaké hnuteľné veci, tak tie si viete rozdeliť dohodou a nie je potrebné ohľadom daných vecí podať žalobu na súde. Na súde treba riešiť iba sporné veci,“ odporúča Ficek.

Keď je jediná cesta súd

Ak sa s exmanželom naozaj nedá dohodnúť na vysporiadaní BSM, treba podať žalobu na súd. Ten v prvom rade zaujíma, či došlo k zániku BSM – buď jeho zrušením alebo rozvodom. Bude treba preukázať rozsudok o rozvode alebo rozsudok o zrušení BSM. „V tom návrhu napíšete, čo všetko ste nadobudli, čo všetko je súčasťou BSM ku dňu zániku manželstva. A tiež tam môžete uviesť veci, ktoré počas manželstva ako keby ušli z BSM. Napríklad jeden z manželov má dom po rodičoch a ten dom počas manželstva prerobil a investoval tam veľmi veľa peňazí. Tak tieto peniaze, ktoré boli investované do spoločného by sa mu mali vrátiť späť a mali by sa vysporiadať. Toto všetko tam treba napísať a na konci navrhnúť ako to chcete vysporiadať, teda komu chcete, aby pripadol byt, dom alebo auto a aké by malo byť majetkové vyrovnanie – koľko by sa malo vyplatiť za to, že jeden z manželov si nechal daný majetok. Niekedy sa to dá urobiť aj tak, že keď ide o pozemky, tak sa môžu rozdeliť na polovicu, ak sú deliteľné,“ hovorí o možnostiach vysporiadania BSM Ficek. Návrh na vysporiadanie majetku podáva iba jeden z manželov a druhý sa k nemu vyjadruje.

Ako sa súdy pozerajú na rozdeľovanie majetku z BSM?

Základná zásada je, že majetok manželov by sa mal rozdeliť na polovicu. A takto sa to snažia súdy aj rozdeľovať. „Pokiaľ jeden z manželov neprinesie nejaké argumenty na základe, ktorých by mohlo dôjsť k tzv. disparite podielov, teda k rozdielnemu usporiadaniu podielov. Nebude to 50/50, ale 30/70 alebo dokonca aj na 10/90,“ vysvetľuje Ficek. Takáto situácia môže nastať napríklad vtedy ak sa jeden z manželov preukázateľne nestará o spoločný majetok. Viac sa o tejto téme dozviete aj v podcaste Právna poradňa.

Zdroj: Advokátska kancelária Ficek & Partners

Zdroj foto: Dreamstime

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon