Čo by ste mali vedieť o dotáciách na obnovu rodinných domov? Pozrite si nové podmienky

Čo by ste mali vedieť o dotáciách na obnovu rodinných domov? Pozrite si nové podmienky

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zverejnila podmienky novej, tretej výzvy programu Obnov dom. Na rozdiel od prvých dvoch sú jednoduchšie a sľubujú rýchlejšie vybavenie žiadostí.

Majitelia domov budú môcť podávať žiadosti o dotácie od 24. apríla do 28. augusta. Môže sa však ukončiť aj skôr, ak by sa naplnil limit 10-tisíc žiadostí, takže to netreba príliš odkladať. Na výzvu by malo ísť 190 miliónov eur. Ak agentúra uzavrie výzvu v skoršom termíne, oznámi ho spolu s dôvodom uzavretia výzvy oznámi na svojom webe. Čo prinášajú nové podmienky?

1. Koľko dostanete?

Štát vám uhradí 75 % z celkových nákladov na rekonštrukciu domu, maximálne však 15 000 eur. Základnou požiadavkou je úspora energie 30 – 60 %. Ak preukážete aspoň 60-percentnú úsporu a viac, dosiahnete vyššiu hladinu, v ktorej je maximálna suma až 19 000 eur. Peniaze vám vyplatia po realizácii rekonštrukcie.

2. Ktoré domy majú nárok?

Získať dotáciu sú oprávnené rodinné domy staršie ako 10 rokov, teda postavené pred rokom 2013. Musia sa nachádzať na území SR a na liste vlastníctva musia byť evidované ako „rodinný dom“, t.j. mať maximálne 3 bytové jednotky. Na podnikateľské alebo iné účely ako bývanie sa nemôže využívať viac ako 10 % podlahovej plochy. Žiadateľom musí byť vlastník alebo spoluvlastník domu.

3. Čo vám uhradia?

Opatrenia, ktoré vám uhradia, sú rozdelené na dve skupiny A a B. V skupine A je zahrnuté zateplenie obvodových múrov a strechy, výmena okien, zateplenie podlahy nevykurovaného podkrovia či stropu nevykurovaného suterénu. Pre získanie dotácie musíte na domu vykonať aspoň jedno z týchto opatrení a výdavky naň musia tvoriť aspoň 25 % celkových oprávnených nákladov.

To otvára viac možností na inštaláciu technológií, o ktoré bol dosiaľ najväčší záujem. Skupinu B totiž tvoria dodatočné opatrenia, ako je výmena zdroja energie za tepelné čerpadlo, solárne kolektory či fotovoltické panely, inštalácia zelenej strechy, akumulačnej nádrže na dažďovú vodu alebo tieniacej techniky. Jednotkové sadzby za opatrenia sa zvyšujú, aby zohľadňovali infláciu a rast cien stavebných materiálov a práce.

4. Aké prílohy k žiadosti?

V tretej výzve agentúra sľubuje, že sa výrazne zjednoduší podávanie žiadostí. Formulár bude veľmi jednoduchý a zníži sa aj počet povinných príloh. Na vyplnenie žiadosti stačí občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby. Vyplnenie žiadosti by nemalo trvať dlhšie ako pol hodiny.

Vek rodinného domu možno potvrdiť predložením kolaudačného rozhodnutia alebo znaleckého posudku o veku. Prípadne stačí potvrdenie od mestského či obecného úradu. Po novom sa už od uchádzača nevyžaduje doklad o trvalom pobyte v rodinnom dome ani doklad o tom, že nemá dlhy voči zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Nepreveruje sa ani to, či sa voči žiadateľovi nevedie exekúcia.

Žiadateľ však musí byť vlastníkom alebo spoluvlastníkom nehnuteľnosti, na ktorú žiada dotáciu, za ostatných spoluvlastníkov musí k žiadosti priložiť plnomocenstvá s úradne overenými podpismi a súhlasom od všetkých spoluvlastníkov. Ak v žiadosti nevyplníte údaje, ktoré agentúra potrebuje na to, aby si vyžiadala výpis z registra trestov, musíte k žiadosti priložiť originál alebo úradne osvedčenú kópiu nie staršiu ako 30 dní.

Podľa podmienok v novej zverejnenej výzve už žiadateľ nebude musieť predložiť energetický certifikát budovy alebo projektové energetické hodnotenie hneď pri vypĺňaní formulára. Musí ho doplniť do troch mesiacov od podpisu zmluvy. Žiadateľ tak môže najprv podať žiadosť a potom má čas na vybavovanie certifikátu. Stavebné povolenie a ohlásenie drobnej stavby nahradí čestné vyhlásenie žiadateľa, pričom žiadateľ si musí splniť všetky povinnosti, ktoré vyplývajú zo stavebného zákona. K podaniu žiadosti o finančný príspevok nie je potrebný doklad o bankovom účte, ten sa predkladá až k podpísanej zmluve.

5. Ako odovzdať formulár?

Vyplnený formulár spolu s prílohami môžete poslať poštou na adresu Slovenskej agentúry životného prostredia, Rožňavská 24, 821 04 Bratislava. Môžete ho odovzdať osobne v podateľni niektorej z desiatich regionálnych kancelárií alebo poslať do e-schránky agentúry na stránke slovensko.sk. Podrobnosti si prečítajte v Príručke pre žiadateľa na stránke projektu Obnov dom.

6. Rýchlejšie vybavenie

SAŽP a jej nadriadené ministerstvo životného prostredia chcú úspešnosť dotačného programu zvýšiť a sľubujú nápravu problémov pri posudzovaní žiadostí. Z prvých dvoch pilotných výziev sa totiž doteraz z 3 600 podaných žiadostí podarilo vyhodnotiť a schváliť len 219 zmlúv. Teraz však agentúra pripraví rozsiahlejšie poradenstvo, lehoty pre úradníkov a jednotný postup pre stavebné úrady. Regionálne kancelárie a oddelenie vyhodnocovania žiadostí už posilnila o desiatky ľudí.

7. Aké termíny sledovať?

Agentúra tvrdí, že urobila všetko pre to, aby po novom žiadatelia do mesiaca vedeli, či ich žiadosť bola schválená. V novej výzve by ste mali dostať automatickú odpoveď s informáciou, kedy agentúra žiadosť zaregistrovala a pod akým číslom. Neúplné žiadosti nebudú vyraďovať, žiadateľ dostane v liste alebo do e-schránky výzvu, aby chýbajúce informácie alebo prílohy doplnil a prípadné chyby opravil. Zoznam úspešných žiadateľov bude zverejnený na webe agentúry. Potvrdenie príde aj poštou alebo do e-schránky.

Podmienkou je, že do podpisu zmluvy sa budete musieť zaregistrovať na verejnom portáli Informačného a monitorovacieho systému plánu obnovy. Agentúra vám potom pošle návrh zmluvy, ktorú by ste mali podpísať do 10 dní. Zmluva nadobudne účinnosť deň po jej zverejnení v Centrálnom registri zmlúv.

Zverejnením v registri začína plynúť lehota na realizáciu obnovy. Realizácia projektu musí byť ukončená do 10 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy, najneskôr však 31. marca 2026. O vyplatenie dotácie budete môcť žiadať do 4 týždňov po ukončení obnovy domu. Platby vopred napokon nebudú. Pamätajte na to, že do 31. augusta 2031 vás môže kedykoľvek navštíviť kontrola.

Ak chcete obnoviť svoj dom, neváhajte a pusťte sa do príprav, podrobné informácie nájdete na stránke www.obnovdom.sk

Zdroj: obnovdom.sk

Zdroj foto: Dreamstime

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon