Ceny plynu a elektriny rástli v rámci EÚ najrýchlejšie v ČR a v Rumunsku

Ceny plynu a elektriny rástli v rámci EÚ najrýchlejšie v ČR a v Rumunsku

2. polrok 2022 sa niesol v znamení zdražovania energií vo väčšine členských štátov EÚ. Najvyšší medziročný nárast cien plynu a elektriny pre domácnosti zaznamenali krajiny bývalého východného bloku. Popredné priečky v rebríčkoch s najvyšším nárastom cien týchto energií obsadila dvojica ČR a Rumunsko.

Zdroj: pixabay.com

Ceny plynu vzrástli vo všetkých členských krajinách EÚ

V štatistikách Eurostatu, ktoré sledujú ceny plynu pre domácnosti v EÚ za 2. polrok 2022, sa neobjavila žiadna členská krajina, kde by plyn v porovnaní s 2. polrokom 2021 zlacnel. Nárast sprevádzal vývoj cien plynu vo všetkých 27 krajinách, pričom v niektorých z nich dosiahol až trojcifernú percentuálnu hodnotu. Spomedzi celej európskej dvadsaťsedmičky sa rast nedostal na úroveň viac ako 20 % len v 2 štátoch. Okrem Chorvátska so 14 % medziročným nárastom sa ceny plynu zvýšili o menej ako 20 % aj na Slovensku (18 %).

Najvyšší medziročný nárast cien plynu zaznamenala ČR

Na opačnej strane rebríčka stojí ČR. Náš sused sa dostal na čelo poradia členských štátov EÚ s najrýchlejším medziročným nárastom cien plynu kvôli rekordnému zdražovaniu. Nárast cien plynu v ČR zaznamenal v 2. polroku 2022 až 231 %. V ďalších krajinách, ktoré sa dostali do päťky štátov s najrýchlejším tempom zdražovania, bol nárast cien vyšší ako 100 %. 2. pozíciu obsadilo Rumunsko so 165 % rastom. Prvú trojku uzatvára Lotyšsko, kde plyn zdražel o 157 %. Nárast na úrovni viac ako 100 % zaznamenala aj Litva (112 %)Belgicko (102 %).Zdroj: pixabay.com

Ceny elektriny sa zvýšili všade okrem Malty a Holandska

Elektrina na rozdiel od plynu v 2. polroku 2022 nezdražela vo všetkých členských štátoch EÚ. Trendu rýchleho medziročného rastu cien sa v uvedenom období vyhla dvojica štátov Malta a Holandsko. V maltských bytoch a rodinných domoch bola elektrina lacnejšia priemerne o 3 %. Holandsko zaznamenalo najmä vďaka znižovaniu daní a paušálnej podpore spotrebiteľov 7 % medziročný pokles cien elektriny.

Rumunské domácnosti s najvyšším rastom cien elektriny

Domácnosti v ostatných 25 členských štátoch EÚ si museli za elektrinu priplatiť. Zdražovanie najviac pocítilo Rumunsko, kde sa ceny elektriny medziročne zvýšili až o 112 %. Rumunsko sa stalo jedinou krajinou, kde zdražovanie dosiahlo trojcifernú percentuálnu hodnotu. Vedúcu pozíciu si v porovnaní s rebríčkom krajín s najvyšším rastom cien plynu vymenilo s ČR, ktorá zaznamenala 97 % rast. Medzi 3 krajiny s najvyšším medziročným rastom cien elektriny za 2. polrok 2022 sa so 70 % rastom dostalo aj Dánsko.Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon