Prvý bytový dom pre ženy v Londýne

Prvý bytový dom pre ženy v Londýne

V britskej metropole sa pripravuje realizácia unikátneho projektu. Súkromní developeri postavia v západnej časti Londýna bytový dom pre ženy. Vyše stovka bytov bude určená najmä pre ženy v zložitej životnej situácii.

Bývanie pre obete násilia a ženy z menšín

Projekt, ktorého cieľom je poskytnúť dostupné bývanie ženám v zložitej životnej situácii, bol navrhnutý na podnet ženskej asociácie Women’s Pioneer Housing (WPH). Členky asociácie založenej v roku 1920 ako súčasť ženského hnutia známeho pod názvom sufražetky vyvíjajú v posledných rokoch zvýšené úsilie vedúce k pomoci obetiam násilia na ženách. Zopár z nich si nájde bývanie v novom bytovom dome na západe Londýna. Spoločný životný priestor budú zdieľať so ženami z menšín, resp. etnických skupín. V oboch prípadoch pôjde hlavne o ženy bez partnera.Zdroj: GRID Architects

Vyše stovka sociálnych bytov na prenájom

Prvý londýnsky bytový dom pre ženy bol navrhnutý ako 15-poschodový objekt so sociálnymi bytmi. V budove bude zriadených 102 bytových jednotiek. Všetky budú určené na prenájom, prednostne sa budú prideľovať práve obetiam domáceho násilia a ženám z menšín a etnických skupín, ktoré nemajú partnera. Práve zástupkyne týchto skupín sa stretávajú s problémami pri hľadaní cenovo dostupných bytov na prenájom. Niekoľkým desiatkam žien má pomôcť nový bytový dom na západe Londýna, ktorý bude jedným z mála nájomných bytových komplexov so sociálnymi bytmi v súkromných rukách.

Priestor na bývanie pre niektorých mužov

Do prvého bytového domu pre ženy bude môcť vkročiť aj mužská noha. Po splnení určitých podmienok v ňom muži budú môcť aj bývať. Jednou z podmienok je, že sa stanú partnerom ženy, ktorej bol pridelený byt, až po jej nasťahovaní. Otvorené dvere do „ženského“ bytového domu budú mať aj synovia nájomníčok. Iniciátori projektu riešili pri návrhu bytového domu aj otázku možnosti poskytnutia bývania pre transsexuálne ženy. Tým budú byty na rozdiel od transsexuálnych mužov prenajímané, a to aj v prípade, že ich zmena pohlavia ešte iba čaká. Zákaz bývať v ktoromkoľvek zo 102 bytov budú mať muži, ktorí sa v minulosti dopustili násilia na ženách alebo deťoch.Zdroj: Women´s Pioneer Housing

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: GRID Architects, Women´s Pioneer Housing

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon