Prvý juhoamerický projekt ateliéru MAD bude druhou najvyššou budovou v Ekvádore

Prvý juhoamerický projekt ateliéru MAD bude druhou najvyššou budovou v Ekvádore

Nie je to tak dávno, čo sa v Ekvádore menilo poradie najvyšších budov. Aktuálny líder si vedúcu pozíciu udrží aj v nasledujúcich rokoch. Budove na súčasnom 2. mieste sa to isté nepodarí. Striebornú priečku obsadí dielo navrhnuté ateliérom MAD. 130-metrová veža je prvým juhoamerickým projektom čínskeho architektonického štúdia.

Po BIG a Jeanovi Nouvelovi aj MAD

Nový výškový prírastok v ekvádorskom meste Quito zaostane za stavbou Iqon len o necelé 3 metre. 2. najvyššia budova v meste a zároveň v celom Ekvádore sa bude vypínať nad viac ako 60-hektárovým parkom La Carolina, ktorého okolie sa postupne transformuje na nové zelené srdce mesta. Tomu je prispôsobený aj dizajn 130-metrovej veže, ktorej vzhľad navrhol čínsky ateliér MAD. Jeho predstavitelia sa budú po prvýkrát podieľať na realizácii projektu v Južnej Amerike. Táto možnosť sa im naskytla vďaka spolupráci s developermi zo spoločnosti Uribe Schwarzkopf, ktorí pracujú na premene štvrte v okolí parku La Carolina na nové ekologické centrum mesta. K tejto premene prispejú aj návrhy od francúzskeho architekta Jeana Nouvela a dánskeho ateliéru BIG, ku ktorým sa ako k elitným ateliérom pridáva svojím premiérovým juhoamerickým projektom spoločnosť MAD.Qondesa, Zdroj: Cortesía Uribe Schwarzkopf - Mir

Dizajn pripomínajúci skrútené liany

Čínsky ateliér sa pri príprave svojho prvého juhoamerického projektu zameral na originálny dizajn, ktorý má odrážať prírodný charakter budovy. 36-poschodová stavba bola navrhnutá ako veža, ktorej zvlnená fasáda napodobňuje niekoľko skrútených alebo hojdajúcich sa lián v bielom prevedení umocňujúcich organický tvar stavby. Pomedzi fasádne „liany“ vykúkajú balkóny, ktorých časť bude dekorovaná živou zeleňou. Prírodný charakter budovy nadviaže na okolitý park La Carolina a ďalšie zelené zóny v postupne sa meniacom centre mesta, ktoré bude mať novú stavebnú dominantu v podobe druhej najvyššej budovy v Ekvádore. Qondesa, Zdroj: Cortesía Uribe Schwarzkopf - Plomp

Polyfunkčná budova v znamení „eko“

Organický tvar budovy a výsadba živej zelene na balkónoch len zvýrazní ekologický ráz celej stavby. Jej chodu budú pomáhať viaceré „zelené“ zariadenia, ktoré pomôžu budove znižovať celkovú spotrebu energie pri jej prevádzke. Úsporu pocítia majitelia bytov aj nájomníci, ktorí budú mať vo výškovej budove prenajatý niektorý z komerčných priestorov. Do prvých z nich sa budú môcť nasťahovať najskôr v roku 2027, kedy má byť realizácia polyfunkčnej budovy Qondesa oficiálne dokončená.

Qondesa, Zdroj: Cortesía Uribe Schwarzkopf - Mir

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: Cortesía Uribe Schwarzkopf - Plomp/Mir

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon