Najvyšší železničný most na svete spojazdnia v zime

Najvyšší železničný most na svete spojazdnia v zime

Kašmírskemu údoliu v Indii chýba moderná železničná sieť. Po dokončení finišujúceho projektu pod Himalájami to už platiť nebude. Nová železnica prepojí oblasť s indickým vnútrozemím. Časť trate, ktorá má byť spojazdnená v priebehu zimy 2023/2024, bude prechádzať cez najvyšší železničný most na svete.

Trať s desiatkami mostov a tunelov

Cestujúci čakajú na novú železničnú trať spájajúcu Kašmír s indickým vnútrozemím viac ako 20 rokov. Projekt Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Link (USBRL) začal naberať prvé kontúry v roku 1999. Výstavba v zložitom teréne a v náročných klimatických podmienkach sa neobišla bez realizácie viacerých mostov a tunelov, ktoré umožnia vlakom prechádzať drsným kašmírskym prostredím. Na tratiach s celkovou dĺžkou 119 km bude prejazdných 38 tunelov a viac ako 900 mostov. Jedným z nich bude vysoký oblúkový most vedúci rovno ponad rieku Čanáb.Zdroj: EPA – Jaipal Singh

Najvyšší železničný most na svete

Most, ktorého výstavba si vyžiadala zhruba 28 000 ton ocele, patrí medzi kľúčové uzly novej železničnej siete. Jeho spojazdnenie zabezpečí celoročné dopravné spojenie vybraných lokalít v Kašmíre s vnútrozemskou časťou Indie. V súčasnosti sú tieto časti krajiny prepojené cestou, ktorá sa počas zimy kvôli počasiu na pár týždňov uzatvára. Časť Kašmíru tak ostáva odrezaná od zvyšku Indie. Tomu zamedzí nový most medzi dedinami KauriBakkal, ktorý bol kvôli náročnému terénu nad riekou Čanáb a v jej tesnom okolí postavený až vo výške 359 metrov, čo z neho robí najvyšší železničný most na svete.Zdroj: Twitter - Darshana Jardosh 

Vlaky začnú premávať počas zimy

Najvyšší železničný most na svete je hotový, no na prejazd prvých vlakov si ešte nejaký čas počká. Dokončiť sa musia niektoré úseky trate, ktorá má byť spojazdnená v zime. Prvé vlaky by mali prejsť po moste s celkovou dĺžkou 1315 metrov na prelome rokov 2023 a 2024. Ako najreálnejší termín otvorenia mosta a jeho následného spojazdnenia sa aktuálne javí december 2023 alebo prvá polovica januára 2024. Otvorenie mosta za 168 mil. USD prebehne súčasne s otvorením celej železničnej trate.  Zdroj: Twitter - Darshana Jardosh 

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: incredibleindiaofficial.blogspot.com, EPA – Jaipal Singh, Twitter - Darshana Jardosh

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon