Ďalšia výzva na obnovu domov by mohla byť spustená už v lete (podcast)

Ďalšia výzva na obnovu domov by mohla byť spustená už v lete (podcast)

Na Slovensku je zhruba 400 tisíc domov, ktoré by bolo potrebné zatepliť. Ich majitelia môžu na to získať dotáciu z Plánu obnovy. Aktuálna výzva sa zaplnila za neuveriteľných 14 hodín. O dotáciu mohlo požiadať 10 tisíc žiadateľov.

Čo je potrebné splniť, aby ste si mohli dať obnoviť dom? Akú vysokú dotáciu by ste mohli získať a od čoho sa to odvíja? Nie je celý proces administratívne náročný? Na všetky otázky dostanete odpoveď v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk. od stavebného inžiniera a odborného garanta Sekcie plánu obnovy Mateja Kerestúra.

 

Ako zistím či mám nárok na dotáciu na obnovu domu?

Do výzvy na obnovu domov sa môžu prihlásiť všetci vlastníci rodinných domov, ktorí mali skolaudovaný dom do roku 2013. „Druhý parameter je, aby ten dom mal stále potenciál ušetriť minimálne 30% primárnej energie. Na túto otázku vie žiadateľom odpovedať odborne spôsobilá osoba, napríklad projektant alebo odborne spôsobilá osoba na energetickú certifikáciu budov,“ vysvetľuje stavebný inžinier a odborný garant Sekcie plánu obnovy Matej Kerestúr. Zoznamy na spomínaných kvalifikovaných odborníkov je možné nájsť na stránke www.obnovdom.sk. Po posúdení odborníkom či náš dom spĺňa kritéria, stačí už len podať žiadosť o dotáciu.

„Keď sa bavíme o rodinných domoch do roku 2013, môžeme vo všeobecnosti povedať, že všetky tieto rodinné domy, ak sa nachádzajú v pôvodnom stave, majú potenciál ušetriť minimálne 30% energie. Pôvodný stav znamená stav, ktorý bol dosiahnutý v čase výstavby, respektíve v čase ich kolaudácie. Ak žiadatelia na svojom dome už niečo urobili, napríklad zateplili obvodový plášť, strešný plášť alebo vymenili okná alebo spravili tieto opatrenia v rôznej kombinácii, tak je to už potom otáznejšie a o to náročnejšie, že sa nedá vo všeobecnosti povedať, že tento dom áno a tento dom nie. Je preto nutné vykonať obhliadku alebo konzultáciu s odborníkom, aby vedel zmapovať daný dom a navrhnúť konkrétne opatrenia, ktorými by sa dala spomínaná úspora ešte dosiahnuť.“

Čo ak ste aktuálnu výzvu nestihli?

Keďže aktuálna výzva na obnovu domov bola rekordne rýchlo obsadená, ďalšie kolo výzvy by mohlo byť spustené približne do konca leta. „Plánujeme vyhlásiť ďalšie kolo, môžeme povedať ďalšiu výzvu ešte tento rok, v podstate v krátkom čase. Uvažujeme v termíne okolo leta alebo do leta, s tým, že podmienky zostanú nezmenené. Aktuálne ešte nemáme upresnené aké veľké množstvo žiadateľov budeme vedieť podporiť,“ informoval Matej Kerestúr.

Viac o tom:

  • koľko peňazí môžeme získať ako dotáciu na obnovu rodinného domu;
  • akými všetkými opatreniami môžete obnoviť svoj dom;
  • čo ak už máme zateplený dom, no chceli by sme iba fotovoltické panely na strechu;
  • ako postupovať, keď sme podali žiadosť o obnovu domu;
  • ako dlho trvá kým sa daná žiadosť schváli;
  • či si môžeme urobiť obnovu domu aj svojpomocne;
  • akú fotodokumentáciu domu si treba robiť;
  • či je potrebné predkladať aj faktúry za produkty či služby;
  • čo ak nestihnem obnovu domu do 10 mesiacov;
  • akým najčastejším chybám sa vyvarovať pri podávaní žiadostí o obnovu domu.

To všetko sa dozviete v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk v rozhovore redaktorky Zuzany Majerčíkovej s odborným garantom Sekcie plánu obnovy Matejom Kerestúrom.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon