Advokát radí: Môžu vás spoluvlastníci pripraviť o bývanie?

Advokát radí: Môžu vás spoluvlastníci pripraviť o bývanie?

Občiansky zákonník umožňuje, že v niektorých prípadoch nedôjde k vysporiadaniu podielového spoluvlastníctva. Ide však o výnimočné okolnosti a pozerá sa na tzv. dôvody hodné osobitného zreteľa. Kedy to môže byť?

Keď hrozí, že vás vyhodia z bytu...

Do Online právnej poradne advokátskej kancelárie Ficek & Partners napísala klientka, ktorá potrebovala poradiť v nepríjemnej situácii: „Dobrý deň. Zaujímalo by ma, kedy súd nevysporiada spoluvlastníctvo. Po manželovi som zdedila 1/3 z domu, v ktorom bývame spolu s 12 ročným synom. Ostatné 2/3 majú manželove sestry. Chcú dom predať a rozdeliť peniaze. Ale ja so synom nemám kam ísť a za sumu z predaja si nekúpime ani jednoizbový byt. Som vdova s čiastočným invalidným dôchodkom, prácu zatiaľ mám. Bojím sa o strechu nad hlavou, manželovi súrodenci sú nekompromisní a nepríjemní. Majú právo ma vyhodiť z domu alebo ich musím vyplatiť? Čo mám robiť, aby som nestratila pre nás domov?"

Advokát a expert na majetkové právo JUDr. Milan Ficek objasňuje, čo sú dôvody hodné osobitného zreteľa: „Môže to byť situácia, keď je niekto invalidný, má maloleté dieťa alebo nemá prácu. Vždy sa, ale na to pozerá objektívne. To znamená, že nie každá takáto situácia automaticky znamená, že súd podielové spoluvlastníctvo nevysporiada, pretože sa človek mohol dostať do tejto situácie úplne sám. Mohol robiť v živote rozhodnutia, ktoré ho dostali do tejto situácie a potom to nie je možné klásť za vinu ostatným spoluvlastníkom.“ Podľa zákona má každý spoluvlastník právo podať návrh na zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva a zároveň nemožno nútiť spoluvlastníkov, aby zotrvali v podielovom spoluvlastníctve. „Viem si tiež predstaviť, že súd by mohol napríklad do nadobudnutia plnoletosti maloletého syna nevysporiadať toto spoluvlastníctvo z toho dôvodu, že syn nie je schopný sa postarať sám o seba. Ale neskôr, keď už bude plnoletý alebo bude schopný zarábať, tak súd môže toto spoluvlastníctvo vysporiadať,“ hovorí na základe svojich dlhoročných skúseností Ficek.

Dôležité je zistiť, aké sú reálne pomery spoluvlastníčky

V tomto prípade by súd tiež posudzoval aká je situácia s bývaním klientky z objektívneho hľadiska. „Ak by zistil, že táto pani nie je až v takej zlej pozícii, napríklad má nejakú inú nehnuteľnosť alebo môže bývať niekde inde - dokonca sa stáva, že majú klienti nehnuteľnosť, ktorú prenajímajú, no nechcú sa vysťahovať z tej, ktorú užívajú – tak by súd mohol dôjsť k záveru, že nie sú dané dôvody osobitného zreteľa a toto spoluvlastníctvo by zrušil. Zároveň by zaviazal klientku, že buď vyplatí spomínané dve sestry alebo naopak oni vyplatia ju. A ona by si z tejto získanej sumy mohla nájsť lacnejšie bývanie alebo by si mohla prenajať nehnuteľnosť,“ objasňuje viaceré možnosti postupu advokát Milan Ficek. Viac sa o téme podielového spoluvlastníctva, ktoré sú vysvetlené na konkrétnych prípadoch, dozviete z podcastov Právna poradňa.

Zdroj: advokátska kancelária Ficek & Partners

Zdroj foto: Dreamstime

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon