Bývanie v dome vs. bývanie v byte. Ktoré je pre vás vhodnejšie?

Bývanie v dome vs. bývanie v byte. Ktoré je pre vás vhodnejšie?

Na Slovensku nie sú prenájmy populárne, vo vlastnej nehnuteľnosti býva až 92 percent ľudí. Ak aj vy uvažujete o kúpe vlastného bývania, máte zvyčajne na výber medzi domom a bytom.

Rozhodnutie medzi bývaním v dome alebo v byte závisí od vašich individuálnych potrieb a preferencií. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a pred konečným rozhodnutím by ste mali zvážiť klady a zápory. Či už sa rozhodnete bývať v dome alebo byte, vo svojom rozhodovacom procese nezabudnite vziať do úvahy bezpečnosť, náklady a pohodlie.

Zdroj: Terry Magallanes na Pexels

Výhody bývania v dome

Bývanie v dome má niekoľko výhod. Vlastníctvo domu v prvom rade poskytuje pocit stability a stálosti, môžete slobodne vykonávať zmeny a vylepšenia nehnuteľnosti, ako uznáte za vhodné. Z dlhodobého hľadiska má dom v dobrej lokalite tiež potenciál zaujímavého zhodnotenia. 

Ďalšou výhodou bývania v dome je, že máte k dispozícii viac priestoru. Domy majú zvyčajne väčšiu plochu ako byty, čo znamená, že máte viac miesta na uloženie svojich vecí. Môžete si tiež vychutnať vonkajší priestor, ako je dvor alebo terasa, ktoré nie sú zvyčajne k dispozícii v byte.

Napokon, bývanie v dome môže poskytnúť viac súkromia a väčší pocit nezávislosti. Nemusíte sa obávať hlučných susedov alebo zdieľania stien s cudzími neznámymi ľuďmi a môžete si užiť väčšiu mieru slobody, pokiaľ ide o personalizáciu vášho priestoru.

Zdroj: pexels/pixabay.com

Nevýhody bývania v dome

Hoci bývanie v dome má množstvo výhod, je potrebné zvážiť aj niekoľko nevýhod. Tá najzásadnejšia nevýhoda sú náklady. Obstarávacie ceny domov majú za posledných desať rokov stabilne rastúci trend. Podľa spoločnosti Colliers došlo u nás napríklad v rokoch 2015 až 2021 k nárastu až o 54 percent. Aj napriek aktuálnemu spomaleniu až stagnácii, sa výrazný pokles cien neočakáva. Trh aktuálne brzdia drahšie hypotéky, ale aj inflácia a energetická neistota.

Domy sú zvyčajne oveľa drahšie ako byty a to tak z hľadiska počiatočnej kúpnej ceny, ako aj nákladov na priebežnú údržbu. Zodpovedáte za všetky opravy a rekonštrukcie, ktoré sa môžu časom rýchlo nahromadiť. Treba myslieť aj na to, že bývanie spolu s energiami patria medzi najväčšie výdavky, ukroja nám až tretinu z príjmov.

Ďalšou potenciálnou nevýhodou bývania v dome je, že môže byť viac izolovaný ako bývanie v bytovom komplexe. Domy sa často nachádzajú v obytných štvrtiach, ktoré sú pokojnejšie a menej spoločenské ako bytové komplexy. To je obzvlášť náročné pre ľudí, ktorí sú v danej oblasti noví alebo ktorí sa chcú socializovať.

Napokon, bývanie v dome môže byť časovo náročnejšie ako bývanie v byte. Ste zodpovední za všetko čistenie, terénne úpravy a údržbu, čo môže byť značný časový záväzok.

Zdroj: pexels/pixabay.com

Výhody bývania v byte

Bývanie v byte má svoje početné výhody. Jednou z najväčších výhod sú náklady, pri porovnaní s bývaním v dome. Byty sú zvyčajne lacnejšie ako domy, nielen pri počiatočnej kúpnej cene, ale aj pri porovnaní nákladov na réžiu a údržbu. Ďalšou výhodou je relatívna jednoduchosť zmeny bývania, ak sa zmenia vaše životné okolnosti a vy sa musíte presťahovať.

Bývanie v byte sa považuje za viac spoločenské. Bytové komplexy majú často priamo vo svojich priestoroch alebo v blízkosti vybavenie ako sú bazény, posilňovne či fitness centrá, ktoré môžu poskytnúť príležitosti na socializáciu a spoznávanie nových ľudí.

Napokon, bývanie v byte je pohodlnejšie ako bývanie v dome. Nemusíte sa starať o čistenie a údržbu dvora a ak sa niečo pokazí, úpravy a údržbu zabezpečuje dohodnutý dodávateľ. Ten je platený z fondu opráv, do ktorého prispievajú všetci vlastníci bytov v bytovom dome.

Zdroj: pexels/pixabay.com

Nevýhody bývania v byte

Napriek výhodám bývania v byte je potrebné zvážiť aj niekoľko nevýhod. Jednou z možných nevýhod je nedostatok miesta. Byty sú zvyčajne menšie ako domy, čo znamená, že môžete mať menej miesta na uloženie svojich vecí a môžete sa cítiť stiesnenejšie.

Ďalšou nevýhodou bývania v byte je nedostatok súkromia. Môžete mať hlučných susedov, no aj hlasnejší rozhovor budete ľahko počuť cez steny. Tiež ste limitovaní, pokiaľ ide o úpravy či rekonštrukcie bytu.

Zdroj: pexels/pixabay.com

Životné náklady v dome vs. v byte

Pokiaľ ide o životné náklady, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Najdôležitejší fakt je, že domy sú zvyčajne drahšie ako byty, a to z hľadiska počiatočnej kúpnej ceny, ale aj nákladov na priebežnú údržbu. Naopak, byty sú zvyčajne lacnejšie ako domy, čo môže poskytnúť väčšiu finančnú flexibilitu a finančnú slobodu. Z dlhodobého hľadiska je vlastníctvo domu v dobrej lokalite finančne rentabilnejšie.

Zdroj: Tobias Bjørkli na Pexels

Bezpečnostné hľadisko

Bezpečnosť je dôležitým faktorom pri výbere obytného priestoru. Domy môžu priťahovať vlamačov, najmä ak sa nachádzajú v izolovaných alebo vidieckych oblastiach. Majitelia domov však majú väčšiu kontrolu nad svojim životným priestorom a môžu podniknúť kroky na zvýšenie bezpečnosti a nainštalovať bezpečnostné systémy a osvetlenia.

Byty sa môžu zdať bezpečnejšie z hľadiska vlámaní a krádeží, keďže sa často nachádzajú vo väčších budovách s viacerými bezpečnostnými prvkami. Zvyčajne však máte menšiu kontrolu nad tým, kto vchádza a vychádza z budovy, čo môže byť značne znepokojujúce.

Zdroj: pexels/pixabay.com

Vykurovanie a izolácia

Ďalším faktorom, ktorý by ste mali zvážiť, pokiaľ ide o životné náklady, je vykurovanie a izolácia. Domy sú zvyčajne väčšie ako byty, čo znamená, že náklady na vykurovanie a chladenie sú vyššie. Domy však poskytujú aj viac príležitostí na izoláciu a modernizáciu energetickej účinnosti, čo časom pomáha znižovať náklady na energiu.

Byty môžu byť energeticky efektívnejšie vďaka svojej menšej veľkosti a spoločným stenám. Máte však mať menšiu kontrolu nad teplotou a musíte sa spoliehať na systémy vykurovania a chladenia v celej budove.

Zdroj: nehnutelnosti.sk, pexels.com

 

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon