Bývajte zdravo a dobre

Bývajte zdravo a dobre

Drevo je ako vlajková loď našich interiérov a exteriérov, ktorá tu vždy bola, je a bude. Povedzme si úprimne: koho nenadchne tá čistá vôňa prírody, ktorá je tak typická pre drevený nábytok v našich domácnostiach? Napriek tomu, že je okolo nás veľa iných materiálov, najradšej siahneme po dreve. A to z viacerých dôvodov.

Jedna výhoda za druhou

Drevený nábytok má viaceré výhody. Medzi najdôležitejšie patria nepochybne životnosť, prospešnosť zdraviu a nezameniteľný pocit domova. Ako hovorí Jana Kučerová, dizajnérka zo spoločnosti Miobio: „Drevo je v interiéri nenahraditeľné. Vytvára nám prirodzené, zdraviu neškodné podmienky pre život a udržiava v interiéri prirodzenú vlhkosť. Žiadny iný materiál nie je taký nadčasový a príjemný ako práve drevo, ktoré je pre človeka bezpečné a najmä chemicky neutrálne.“

Bývajte zdravo a dobre

Jeden materiál, tisíc možností

„Drevo je veľmi vďačný materiál. Vieme z neho spraviť úplne všetko! To, čo spraviť nevieme, nie je z dreva!“ smeje sa Jana Kučerová. V spoločnosti Miobio pracujú výhradne práve s drevom. „U nás nájdete naozaj všetko pre vaše interiéry. A to všetko z dreva a na mieru,“ dodáva. Z dreva je možné vyrobiť naozaj širokú škálu sortimentu – od klasických dienok do kuchyne, cez stoly, stoličky, kuchynské linky či spálňové zostavy, až po hračky a obklady.

Bývajte zdravo a dobre

V jednoduchosti je krása

Správnou starostlivosťou nám drevený nábytok vydrží naozaj dlho. To, ako sa o takýto nábytok starať, závisí od jeho povrchovej úpravy. Lakované drevo stačí umývať vlhkou handričkou. Povrchy, ktoré sú ošetrené prírodnými olejmi či voskami, treba vždy po niekoľkých rokoch opäť pretrieť. Na rozdiel od lakovaného povrchu, ktorý nie je možné pri poškodení lokálne opraviť, olejované povrchy nábytku možno opraviť celkom jednoducho. Ak na takomto povrchu zbadáme ryhy či iné nedostatky, stačí povrch prebrúsiť a ošetriť prírodným voskom či olejom. Starostlivosť o drevo je teda naozaj jednoduchá!

Bývajte zdravo a dobre

Vyberte si podľa svojho „gusta“

Podľa Jany Kučerovej sú dnes najčastejšie dopytované pevnejšie druhy dreva ako dub či jaseň. „Napriek tomu, že aj bukové drevo je veľmi pevné, veľa ľudí ho nechce. Pripomína totiž socialistický nábytok,“ hovorí dizajnérka z Miobio. To, aké drevo zvoliť do svojho interiéru alebo exteriéru závisí od toho, do akej miery môže byť produkt dekoratívny. Dub a jaseň má krásnu textúru, ktorá pri vhodnej povrchovej úprave pôsobí dobre aj pri väčších plochách.

Ak chceme niečo dekoratívnejšie, určite by sme mali siahnuť po breste, čerešni, jelši či orechu. Majú totiž výrazné odtiene a sú to všetko veľmi živé farby. Sortiment z takéhoto dreva však treba kombinovať s neutrálnejšími prvkami, inak by interiér príliš zaťažili. „A to už ani nehovorím o slivke! Tej je najlepšie využívať naozaj v menšej miere - ako akcent, aby sme to zbytočne neprekombinovali,“ upozorňuje Jana Kučerová.

Bývajte zdravo a dobre

Široká ponuka

Drevený nábytok je naozaj nenahraditeľný. O jeho obľúbenosti svedčí široký výber produktov. Pri výbere je však vždy najlepšie poradiť sa s odborníkom. Ten vám najlepšie odporučí, aké drevo je pre vás vhodné, ako sa oň starať či kde a ako ho umiestniť. Odbornú radu vám radi ponúknu v obchodnom dome LightPark. Drevený sortiment tu ponúka okrem showroomu Miobio aj spoločnosť Shestr, ktorá sa venuje výrobe drevených podláh, spoločnosť Empate, ktorá ponúka schodiská a zábradlia na mieru či spoločnosť Modant, ktorá má v ponuke koloniálny nábytok z Ázie. Drevo nájdete aj v kuchynských štúdiách spoločnosti Terratechnik či Excello kuchyne.

Zdroj: Diva.sk

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon