Feng Šuej: Z čoho pramenia nezhody a napätie vo vašej práci?

Feng Šuej: Z čoho pramenia nezhody a napätie vo vašej práci?

Učenie Feng Šuej dbá na to, aby energia mala voľný tok po celej budove a pritom dáva pozor aby nebola ani blokovaná či inak väznená. Duševná energia je kľúčovým faktorom , ktorý sa veľmi prehliadá. Firmy, ktoré do svojho podnikania zahrnú aj psychológiu je veľkým predpokladom , že sa firma dostane k vyššiemu zisku a zvýšeniu výroby. Je to logické, keď sú zamestnanci šťastní, tak aj samotná výroba rastie.

 

Spolupracujúca kancelária

Vychádza z myšlienky voľného priestoru, kde jej účelom je podnietiť ľudí prostredníctvom ich vzájomných vzťahov k väčšej tvorivosti a skupinovej práci, aby dochádzalo k výmene myšlienok.

 

Typické znaky:

  • žiadny osobný priestor
  • spoločné stoly a zariadenie
  • rôzne pracovné priestory – spoločné a pre jednotlivcov, sústredené okolo centra
  • žiadne interné telefonáty a odkazy
  • schôdze postojačky, čím sa obmedzí ich trvanie
  • žiadne oddelenia
  • žiadny neporiadok – všetko, čo sa povaľuje sa vyhadzuje; pracovníci majú svoje uzamykateľné skrinky
  • žiadni recepční či sekretárky
  • všetci pracovníci môžu vykonávať všetky činnosti

 

V takýchto firmách sa väčšinou nachádzajú skôr mladé kolektívy pracujúce pod tlakom. Tento systém sa viac využíva vo firmách pracujúce v oblasti public relations a reklamy.

 

Individualizovaná kancelária

Kreativite prekážajú hlavne uzatvorené kancelárie bez denného svetla. Takýto priestor využíva pomocou falošných okien ako sú krajinky, zrkadlá alebo jasné farby aby vyvolal dojem priestrannosti. Svoj pracovný priestor by si mali zamestnanci zariadiť po svojom aby si zároveň vytvorili svoje teritórium v ktorom budú pracovať. Zvyčajne si ľudia označujú svoj priestor pomocou fotografií, ozdobami, alebo inými drobnosťami. Takýmto spôsobom si zároveň vyvolávame pocit vyrovnanosti a zainteresovanejší. Podľa výskumu, vraj tí čo to nerobia, sa vo firme dlho neudržia.

 

Tok energie Čchi

Pre hladký chod firmy, harmonické pracovné vzťahy či zvýšenie uspokojenia z práce nám práve pomáha táto energia a najmä závisí na spôsobe, akým v kanceláriách cirkuluje. Táto energia sa pohybuje vo fyzickom prostredí, jej dopad je však nehmatateľný, ovplyvňuje psychiku. Pocit pohody alebo náš výkon môže práve ovplyvniť ak sa táto energia niekde zasekne.

 

Čchi a umiestnenie

Oddelenie, ktoré importuje a exportuje objemný tovar má byť situované blízko vchodu. Dielne je najlepšie umiestniť blízko skladu, aby sa výrobky nemuseli transportovať cez verejný priestor. Vedľa od centra aktivity by sa mali nachádzať kancelárie administratívy, učtárne, predaja, public relations a propagácie. Treba však dbať na to, aby boli v kontakte. Zvyčajne sú spojené so sekretariátom kvôli rýchlej komunikácií.  Kde je mnoho ľudí v miestnosti s množstvom kancelárskeho vybavenia skoro vždy nastanú problémy.

 

Nákres číslo 1

Tento nákres zobrazuje zlé navrhnutú kanceláriu jednej organizácie. Jej osadenstvo bolo vždy podráždené. Kolegovia z iných kancelárií si chodili pre kancelárske a iné veci. Situácia začala byť dusnejšia už len z dôvodu, že vchod bol neustále blokovaný a pred kopírovacím strojom býval vždy veľký rad. Pracovníci tejto miestnosti začali byť často chorí. Na nákrese kde je označená zamestnankyňa číslo 4 mávala časté bolesti hlavy od slnka, keďže sa jej svetlo odrážalo od počítačového monitora. Aby toho nebolo málo, tak k tomu dopomohli aj výpary z kopírovacieho stroja. Ani kombinácia ako boli pracovníci 1 a 2 sediaci oproti zadným stenám svojich monitorov, pričom pracovníčka číslo 1 bola nervózna, lebo ešte mala na starosti aj recepciu a neustále musela odbehovať.

Feng Šuej: Z čoho pramenia nezhody a napätie vo vašej práci?

 

Nákres číslo 2

Stačí len tak málo úprav spraviť a máte si možnosť vytvoriť príjemnejšie prostredie. V tomto nákrese máte možnosť vidieť sklenú priehradku, ktorá oddelila kopírovací stroj od zvyšku miestnosti aby bol bližšie k oknu kvôli ventilácií. Aby ostatní pracujúci v danom priestranstve neboli vyrušovaní kolegami, čo si chodia požičiavať kancelárske veci, všetky tieto pomôcky boli presťahované ku kopírovaciemu stroju.

 

Do steny bolo vybúrané okienko kvôli recepcií, čím sa znížil počet ľudí vchádzajúcich do miestnosti a stôl recepčnej sa stal jej stálym pracoviskom. Zamestnancom pribudol aj malý priestor pre malú kuchynku s rýchlovarnou kanvicou. Pracovné stoly smerujú do priestora a stred miestnosti sa uvoľnil, čím vytvoril dojem väčšieho priestoru.

 

Komunikácia

Veľmi dôležitá je každodenná komunikácia medzi zamestnancami, aby firma bola úspešná. Najlepšia komunikácia je v tvárou tvár (face to face) ale aj nástenky v spoločných priestoroch sú prospešné. Netreba zabúdať na krátke informačné schôdze, kde si pracovníci majú možnosť povedať určité názory a prípadne podať návrhy k určitej práci a dozvedieť sa informácie aj o každodennej činnosti firmy. Nikdy sa však neodporúča aby sa takáto schôdza robila ráno, keďže ľudia ešte nevnímajú a sú ešte možno podráždení kvôli ceste do práce, ale ani nie je nechávať si to ako posledný bod celého dňa. Zvyčajne si všetci už robíme plány na večer a takto by to zbytočne len narušilo určitý harmonogram človeka. Väčšina z nás je už sústredená okolo 11-tej hodiny dopoludnia, kedy sme už zabehnutí v našej rutinnej činnosti. Komunikácia v tom čase sa už nesie vo väčšej miere sústredenosti a pozornosti. Pracovná sila, ktorá je dostatočne informovaná a cíti, že jej názory sú cenené, tak dokáže byť výkonnou a prospešnou pre podnik.

 

Osobnosti v kancelárii

Veľký vplyv na prostredie má aj osobná energia. Poznáme kolegov, ktorí nás s úsmevom vždy pozdravia vyžarujúci pozitívnu energiu a vždy sú ochotní pomôcť keď treba, a potom naopak sú tu ľudia, čo z vlastnej iniciatívy nič nespravia a vždy si nájdu nejaký dôvod, prečo by nemal určitý nápad fungovať.

 

Znášanlivosť

Naše osobnosti sú určené už vopred a záleží na to v akom roku sme prišli na svet. Čínska astrológia nám vie napovedať našu vzájomnú znášanlivosť medzi kolegami v práci. Táto metóda sa ta veľmi využiť a je nápomocná pri vytváraní harmonického pracovného prostredia. Niekedy ľudia nebývajú znechutení len kvôli samotnej práci a iným faktorom, ale častokrát aj vďaka ľuďom.

Feng Šuej: Z čoho pramenia nezhody a napätie vo vašej práci?

 

Spojenie domova s kanceláriou a Bagua

Domov a práca sú navzájom prepojené. Ak sa vyskytnú nejaké problémy doma, tak podľa feng šuej máme hľadať príčinu v práci a zas naopak. Avšak je všetko z pohľadu feng šuej v úplnom poriadku doma a v práci, tak rozhodujúcim činiteľom je karma a samozrejme osud. Treba však podniknúť určité kroky, ktoré sa dajú spraviť pre zlepšenie života. Nastoliť harmóniu nám pomôže zdravý životný štýl a a pozitívny prístup k feng šuej.

Feng Šuej: Z čoho pramenia nezhody a napätie vo vašej práci?

 

Spánok a zdravie

Najlepší spánok si vieme utvoriť pomocou orientovania dverí, postele a stoly. Ak trpíme nejakou chorobou je si treba zvoliť smer, známy ako nebeský doktor. Požíva sa na spojenie s energiami vesmíru a napomáha obnove síl.

Použitie symbolov Bagua

Bagua sa používa pri zameriavaní sa na rôzne aspekty nášho života. Môžeme ho zorientovať na rôzne svetové strany a použiť ho ako plán nášho domu a kancelárie, prípadne na svoj stôl.  Bagua priložený na náš doma alebo miesto kde pracujeme zobrazí našu životnú cestu. Ľudia sa obvykle zameriavajú na oblasť kariéry a hojnosti. Samozrejme, je dôležitá aj oblasť prospešných ľudí, ktorá uľahčuje cestu k úspechu.

Oblasť kariéry

Leží na severe a reprezentuje ju prvok vody. Vlastnosti vody posilňujú túto oblasť v spojení s kovom – umiestníme do tejto oblasti napríklad zvonkohru prípadne iný kovový predmet, dokonca tam môžeme umiestniť čiernobiely obrázok predstavujúci vodu aj kov. Pri práci s bagua si treba dávať pozor kde čo umiestňujeme aby sme nenarušili elementárnu energiu miesta.
Do tejto oblasti si môžeme dať napríklad brožúru alebo vizitku spoločnosti o ktorej priazeň stojíme. V práci si túto oblasť môžeme upravovať iba vo vlastnej kancelárií, inak ponesieme zodpovednosť za kariéry našich kolegov.

Oblasť prospešných ľudí

Či už stimuláciou doma alebo v práci, tak touto oblasťou podnietime podporu druhých. Túto oblasť treba posilňovať kovovou energiou v podobe kameňa, terakotového kvetináča alebo krištáľu. Avšak znova, netreba zabúdať na to, že všetko musíme zladiť podľa Bagua. Bu´dte najmä opatrní pri vešaní krištáľu, všetko škodlivé čo sa v ňom odráža a jeho početné plôšky znásobia a zničia než podnietia prospešnú energiu.

Hojnosť

Viacerí sa prihlásia k feng šuej na základe prísľubu veľkého bohatstva, ktorá predstavuje rohová oblasť hojnosti. Samozrejme, nie všetko je len také jednoduché a treba pre to aj niečo spraviť! Feng šuej je len čiastkou celého tohto procesu, pretože do tejto hry zapadajú aj ďalšie sily ako osobnosť či osud.  Ak nie je dopyt po vašich službách, feng šuej nepomôže. Do tejto oblasti je vhodné umiestňovať rastliny, keďže táto oblasť je poháňaná energiou dreva. Môžete tam umiestniť aj prázdny kvetináč, ktorý bude predstavovať  pripravenosť na prúd bohatstva, potom pár mincí na tanieriku či miska pramenitej vody postavenú za mesačného svitu a každý deň vymieňaná.

 

Prijímacie hovory

Pri výbere pracovníkov na prijímacom pohovore nezohrávajú dôležitú úlohu len profesionálne schopnosti ale aj iné faktory.  Na získanie daného miesta nám môžu dopomôcť techniky feng šuej. Medzi ďalšie dôležité faktory zaraďujeme kontrolu svojich gest, dochvíľnosť a netreba zabúdať na očný kontakt. Veľa totižto práve gestá a výrazy vedia o človeku veľa prezradiť.

 

Odev

„Šaty robia človeka“, tak znie porekadlo, ktoré posudzuje človeka podľa toho, ako sa oblieka a aké farby oblečenia kombinuje. Poďme sa pozrieť na jeden výskum, ktorý sa zameral na tri kandidátky a ich štýl oblečenia na pohovor.

 

Prvá z nich mala oblečený iba kostým, druhá taktiež, len doplnený o šatku a šperk, a posledná prišla v kvietkovaných šatách. V komisií väčšina členov hlasovala za kandidátku v kostýme (jang) s doplnkami (jin), ktorá pôsobila profesionálne, a nie ako žena čo sa potrebuje stoj čo stoj mužom, či márne moci byť vyzývavá. Niekedy kostým v určitých oblastiach môže dokonca pôsobiť dosť neprimerane.

 

Feng šuej aj v tejto oblasti vie poradiť, aké farby sú vhodné pre nás a zamestnanie, o ktoré máme záujem. Potom to môžeme použiť pri výbere doplnkov a oblečenia. Táto feng šuej móda nie je iba pre ženy, ale aj muži si môžu vybrať vhodné farby na kravatách, ponožkách či košeliach.

 

Ak sa ženy hlásia do profesií kde prevažne mužská populácia, tak pre zvýšenie istoty v tomto kolektíve im nápomocné tieto farby – červená, purpurová a oranžová. Naopak, ak sa muž zaujíma o miesto, ktorá býva doménou žien, je vhodné zvoliť farby ako modrá či zelená.

 

S rôznymi typmi profesií sa spája päť prvkov. Vďaka tomu môžete použiť či už od oblečenia až po malé drobnosti práve niečo z energie tohto odboru.

Feng Šuej: Z čoho pramenia nezhody a napätie vo vašej práci?

 

Akým smerom

Niekedy máme možnosť si vybrať miesto na posedenie a tým si dokážeme sadnúť vo svojom najlepšom smere. Ak vieme ako je budova orientovaná a máme pri sebe malý kompas, tak máme po probléme. Či už máme predniesť nejaký návrhy alebo pri formálnom pohovore je vhodné sa nasmerovať na svoj blahodarný smer. Podľa magického čísla si nájdeme v tabuľke náš najvýhodnejší smer. (strana 249 – mala biela knižka ú žltá tabuľka)

 

Služobné cesty

Je jedno, či ste doma, v práci alebo dokonca aj na služobnej ceste, kde by ste mali dodržiavať rovnaké procedúry. Pokiaľ je daná cesta veľmi dôležitá, bolo by určite vhodné si rezervovať izbu, ktorá je v jednom z našich najprospešnejších smerov. Do kufru si nezabudnite pribaliť aj malý kompas na určenie presnej polohy, ktorá vám zaručí, že určite nájdete váš blahodarný smer.

 

Schôdzka

Ak sa máme stretnúť či už s klientmi alebo našimi kolegami na verejnosti či v ich kanceláriách, treba sa pokúsiť o to, aby ste sa dostali do výhodnej pozície vďaka tomu, ako si sadnete. Nikdy však nezabúdajte, že by ste mali mať za sebou stenu ako oporu, nesadať si chrbtom k oknu či k dverám. Ak sa dostaneme v tvárou tvár nášmu výhodnému smeru, tak sa rozhodne dostaneme do výhody.

Hotelová izba

Najlepšie sa vyspíme ak budeme v spánku smerovať tvárou do jedného z našich smerov. V prvom rade si spravte poriadok so svojou posteľou a jej polohovaním. Dôležité je aby posteľ mala ako oporu za sebou stenu a zároveň nesmerovala do kúpelne, odkiaľ prúdi negatívna energia. Podľa feng šuej nie je vhodné ak sa posteľ odráža v zrkadle. Pre lepší a pokojný spánok sa odporúča ho zakryť. Ak sú elektronické prístroje vstavané do čela vašej postele, s tým už nič moc nenarobíme. Škodlivé účinky sa dajú tlmiť tým, že zhasneme a vypneme všetky prístroje, ak je to možné, tak môžeme aj posteľ odtiahnuť.

 

Hotelové izby sú nasiaknuté energiou čchi predchádzajúcich obyvateľov danej izby. Ak sa jej chceme zbaviť musíme v prvom rade otvoriť všetky okná  a pustiť dovnútra čerstvý vzduch. Izbu a jej samotnú atmosféru si môžeme spríjemniť vďaka potichu pálením kadidla, aromatickými olejmi alebo rozstriekavaním vody, aby zvýšilo množstvo negatívnych iónov. Týmto si vytvoríme svoje najlepšie prostredie dočasného domova a zároveň sa napojíme na našu obvyklú energiu z domova.

Zábava

Pokiaľ chceme aby rokovanie na nejakom mieste, napríklad v reštaurácií, prebiehalo v náš prospech je treba si vhodne sadnúť. Tí, nad ktorými chceme zvíťaziť, tak ich posadíme v zraniteľnej pozícií – musia byť obrátení k dverám alebo v dráhe energie čchi prúdiacej z rohov stĺpov. Keď zas naopak chceme niekoho získať, musíme túto osobu aby sa sadla do posilňujúcej polohy, pričom my sa usadíme v jednom z našich najlepších smerov.

Na služobnú cestu si pribaľte:

•    kompas
•    údaje o svojom šťastnom smere
•    niečo na zakrytie zrkadla
•    kadidlo alebo vonné oleje a lampu
•    rozprašovač vody
•    názov dobrej reštaurácie, v ktorej oslávite obchodný úspech

Zdroj: Diva.sk

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon